Od rizika k príležitosti. Nezabudnite si zabezpečiť svoje pohľadávky

Ako obmedziť podnikateľské riziká vo svete plnom neistoty a zvratov?

14.02.2024 00:00
Credendo, pr Foto:

Prečo by nemali firmy práve teraz zabúdať na zabezpečenie pohľadávok? Úverová poisťovňa Credendo spoločne s Trends-Tendances opäť publikuje svoj Global Risk Atlas, v ktorom poprední experti sumarizujú najzásadnejšie riziká, ktorým dnes svet čelí. A rozhodne ich nie je málo. Okrem geopolitického napätia je to riziko nového globálneho ekonomického usporiadania, závislosť na kritických surovinách, kybernetická kriminalita a klimatické výzvy.

Ochráňte svoju firmu

„Žijeme v turbulentnom období plnom politických a ekonomických zvratov, v ktorom sú firmy vystavené viacerým rizikám, čo len zdôrazňuje význam poistenia pohľadávok,“ hovorí Marek Gašparík, Country Manager slovenskej pobočky Credendo – Short-Term EU Risks. Riziká v geopolitickej sfére citeľne ovplyvňujú ekonomiku a bezpečnosť v medzinárodných vzťahoch, o vzostupe populizmu ani nehovoriac. Potreba bezpečnosti a samostatnosti zároveň núti jednotlivé krajiny prehodnotiť svoju globálnu pozíciu, v niektorých prípadoch aj na úkor ich ekonomík a podnikania. „Poistenie pohľadávok pritom výrazne eliminuje neistotu podnikateľov a umožňuje firmám plánovať a riadiť cash-flow,“ vysvetľuje Marek Gašparík.

Od rizika k príležitosti

Kde je riziko, tam je často aj príležitosť. Keď firmy analyzujú riziko, väčšinou sa zároveň pokúšajú objaviť inovatívne a ziskové riešenia. Priemyselná zmena iniciovaná klimatickou zmenou tak môže priniesť aj množstvo príležitostí v inováciach a nielen tam. „S poistením pohľadávok môžete mať väčšiu odvahu expandovať a viete, že váš obchodný rozvoj nie je ohrozený nezaplatením pohľadávok, čo vám umožňuje získavať nové zákazky,“ dodáva Marek Gašparík. Úverové poistenie je teda nielen investíciou do bezpečnosti, ale aj strategickým ťahom, ktorý vám pomôže budovať firmu s pevnou pôdou pod nohami.

Riziká krajín zblízka

„Pri posudzovaní rizík jednotlivých krajín odporúčame využiť našu interaktívnu mapu, kde nájdete úroveň aktuálneho politického aj komerčného rizika vo všetkých krajinách sveta. Takisto tam nájdete aj hodnotenie ďalších rizík v krátkodobom aj dlhodobom horizonte,“ radí Marek Gašparík. Tiež si môžete stiahnuť Risk aplikáciu, ktorá je dostupná v App store aj Google play. Vďaka aplikácii máte k dispozícii okamžité posúdenie rizika akejkoľvek krajiny na svete a prístup k analýzam krajín a sektorov.

Hodnotenie krátkodobého politického rizika,... Foto: Credendo: https://credendo.com/sk/country-risk/world
Credendo, pr Hodnotenie krátkodobého politického rizika, Credendo
chyba