Chcete mať doma vlastnú slnečnú elektráreň?

Aj na vašej streche môže slnko vyrábať energiu a vy tak premeníte svoj dom na malú slnečnú elektráreň.

26.04.2024 00:00
thumbnail pravda PR VSE 825x464, pr, nepouzivat Foto:

Fotovoltický panel zachytáva slnečné lúče a svetelnú energiu mení na jednosmerný prúd. Hovoríme tomu fotoelektrický jav. Po premene na striedavý prúd potom získavame elektrinu, s ktorou môžete rovno variť čaj, pozerať televízor či spustiť práčku.

Dôležitou súčasťou kvalitného fotovoltického systému sú aj tzv. výkonové optimizéry, ktoré zvyšujú produkciu energie a zlepšujú výkon panelov. Vďaka nim môžete zachytiť až o štvrtinu viac energie a maximalizovať výkon aj v prípade, že na panel padne tieň.

V domácej fotovoltickej elektrárni máte aj špeciálny elektromer, ktorý sleduje výrobu a spotrebu elektrickej energie. Vy tak máte neustále prehľad o výkone a stave vašich panelov, a teda aj o ich prínose pre vašu domácnosť.

Foto: VSE
thumbnail pravda PR VSE 825x464 B, pr, nepouzivat

Proces inštalácie

Profesionálne zapojenie fotovoltickej elektrárne si vyžaduje spojenie všetkých jednotlivých komponentov od panela cez optimalizátory a istiace prvky až po špeciálne merače.

Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, je dôležité zabezpečiť kvalitnú montáž. Panely sa umiestňujú na nosnú konštrukciu, ktorá je pripevnená k vašej streche. Preto je nesmierne dôležité, aby ich inštalovali overení profesionáli.

Odborníci z Východoslovenskej energetiky za vás vyriešia meranie, inštaláciu aj prípadný servis zariadenia.

Takmer 100-ročné skúsenosti VSE v energetike sú zárukou, že vám dajú skutočne profesionálny servis a fotovoltiku od vychodňarov vychodňarom.

chyba