Prečo sa zaujímať o vitálne alebo medicinálne huby?

Použitie Vitálnych húb má bohatú históriu siahajúcu tisíce rokov dozadu, kvôli ich rozmanitým prínosom pre zdravie, ktoré sú unikátne adaptívne. V súčasnosti, v súlade s narastajúcim záujmom o funkčnú medicínu a celostnú výživu, pozorujeme enormný záujem o tieto zaujímavé "superpotraviny".

23.08.2023 00:00
whitepress.pr, nepouzivat Foto:

Chaga

Chaga alebo Inonotus obliquus, slovenský názov Rezavec šikmý sa skúmala v súvislosti s možnosťou využitia pri kožných a gastrointesti­nálnych nepríjemnostiach. Výskum zahrnujúci viac ako 200 predklinických štúdií na modeloch zvierat a bunkových kultúrach naznačuje perspektívne zdravotné výhody Chagy. Táto drevokazná huba je bohatá na antioxidanty, podporuje tráviací trakt, posilnuje imunitný systém a má adaptogénné účinky a mnoho daľsích…

Reishi

Reishi alebo Ganoderma lingzhi, slovenský názov Lesklokôrovka hnedočervená. Polysacharidy obsiahnuté v reishi sú spojené so zvýšením imunitnej funkcie. Pravidelná konzumácia reishi sa overeným spôsobom pripisuje významnej podpore imunitného systému . Okrem toho môže prispieť k lepšiemu spánku a upokojujúcemu mysleniu, redukovať občasný stres a úzkosť.

Cordyceps

Cordyceps slovenský názov Húsenica čínska, skutočne úžasná huba s energetickými vlastnosťami, sa ukázala byť schopnou zvýšiť produkciu ATP – zlúčeniny, ktorá bunkám dodáva energiu, ako preukázali niektoré výskumy na hlodavcoch. To robí Cordyceps skvelým spoločníkom pri cvičení a fyzickom výkone.

Coriolus

Coriolus nazývaný aj Morčací chvost, slovenský názov Trúdnikovec pestrý účinne podporuje imunitnú funkciu tým, že podporuje produkciu cytokínov, zvyšuje množstvo prirodzených zabíjačských buniek a vykonáva ďalšie opatrenia na posilnenie imunity.

Hericium

Lion's Mane, slovenský názov Korálovec ježatý sa skladá z rôznych dôležitých zlúčenín, vrátane beta-glukánov, ktoré majú imunomodulačné a antioxidantové účinky, a fytonutrientov s neuroprotek­tívnymi vlastnosťami. In vitro výskum naznačuje, že špecifické zložky hericium, ako sú hericenóny a erinacíny, by mohli podporiť syntézu nervového rastového faktora (NGF) v nervových bunkách.

Maitake

Maitake, slovenský názov Trsovnica lupeňovitá podporuje funkciu imunitného systému tým, že stimuluje lymfocyty imunitného systému, prirodzené zabíjačské bunky, monocyty a T-pomocné bunky.

Kráľovstvo húb patrí medzi najviac rozmanité skupiny organizmov na našej planéte. Huby existujú už dlhšie než akékoľvek iné suchozemské rastliny či živočíchy a počas miliárd rokov sa vyvinuli tak, aby zvládli rôzne environmentálne hrozby. Ich zásadným prínosom je ich úloha ekologických rozkladačov, ktorí transformujú rastlinnú hmotu na výživu, na ktorej prežívajú.

Ak vás táto téma zaujala, môžete si bezplatne stiahnuť knižku o vitálnych hubách: https://kniha.royalchaga.sk/…ch-hub/kniha

chyba