Slnko, teplo a slovenské čerešne: Takto chutí ideálne leto

Dievčatá si z nich robia náušnice, spieva sa o nich v pesničkách a čerstvé zásoby nájdete aj v Kauflande. Reč je o čerešniach zo Slovenska.

26.06.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:

Sú sladké, šťavnaté a predovšetkým zdravé. Oveľa zdravšie, než si myslíte. Vedeli ste, že konzumácia tohto ovocia znižuje riziko srdcových ochorení a že sa stará o lepší spánok? Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Journal of Nutrition, ktorá sa zamerala na výskum sladkých čerešní, dokonca zistila, že majú schopnosť znižovať zápalové procesy v tele. Bodaj by nie, keď sú doslova nadopované vitamínmi A (betakarotén) a C, ale obsahujú aj množstvo vlákniny a vďaka obsahu antioxiodantu antokyanín pomáhajú zlepšovať hladinu inzulínu. A to stále nie je všetko, čerešne majú omladzujúce účinky a zlepšujú kvalitu pokožky, no pomáhajú aj pri paradentóze. Telo určite ocení, ak im dáte šancu.

Zostávajú doma

„Kedysi sa naše čerešne exportovali do sveta, najčastejšie do Škandinávie, Anglicka či dokonca do Hong Kongu, no dnes patria k plodinám, ktoré sa zo Slovenska takmer vôbec nevyvážajú. Väčšina našich zásob končí u domácich zákazníkov," hovorí Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Dobrý ježko, ktorá spája slovenských pestovateľov a do predajní dodáva najmä plody vypestované na Žitnom ostrove a v oblasti hornej Nitry. Hoci existuje takmer 600 odrôd, naši ovocinári sa najčastejšie spoliehajú na druhy Kordia, Korvik, Grace Star, Lapins či Summit a u slovenských spotrebiteľov v obľúbenosti suverénne vyhráva tmavočervená a chrumkavá Kordia. Priniesť na naše stoly chutné a šťavnaté čerešne je však doslova celá veda, lebo stromy sú náročné nielen na kvalitnú pôdu, ale potrebujú aj veľa závlahy. Najlepšie sa im darí v sadoch v blízkosti riek, špeciálne okolo Žitavy.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Keď sa v sadoch kúri

Vrásky na čele však pestovateľom spôsobuje aj počasie, najmä časté dažde a jarné mrazy. Ak príliš často prší, čerešňa popraská a potom rýchlo stráca trvanlivosť, takže počas daždivých dní ovocinári nad sadmi stavajú provizórne strechy, ktoré stromy chránia. „Tým najväčším problémom sú nízke teploty,“ konštatuje Martin Dokupil. „Čerešne kvitnú skoro a keď udrú prvé jarné mrazy, čo sa stáva dosť často, môžu doslova zničiť úrodu. Vtedy poľnohospodári medzi stromami zakladajú piecky, v ktorých kúria aj celé noci alebo používajú sviečky, aby vonkajšiu teplotu zvýšili. Na miešanie vzduchu dokonca využívajú aj vrtuľníky.“

A ako je na tom Slovensko so sebestačnosťou pri pestovaní čerešní? Aktuálne v našich sadoch rastú na rozlohe približne 16O hektárov a domáci ovocinári dodajú na pulty vyše 600 ton, zvyšok dopĺňa dovoz zo Španielska či Turecka. „Hoci záujem zákazníkov o toto ovocie stúpa, pestovateľov je u nás stále málo. Môže za to veľká potreba ručnej práce nielen pri pestovaní a zbere, ale tiež pri balení a triedení. Ide o náročnú plodinu, ktorá je citlivá aj na prevozy či otlačenie," ozrejmuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu.

Prečo nesmú byť v páre?

Keď nabudúce budete v obchodnom reťazci prechádzať oddelením s čerstvým ovocím a zeleninou, pri čerešniach si môžete všimnúť zaujímavý detail. Že v regáloch nie sú zostopkované v páre tak, ako ich kedysi dievčatá nosili namiesto náušníc. „Zber začína skoro ráno, kým je vonku chladnejšie a plody sa oberajú ručne. Ihneď po zbere putujú do hydrochladiča, ktorý každý kus obleje studenou vodou, lebo vďaka chladu si udrží vysokú kvalitu. Prístroj zároveň jemným fúknutím vzduchu triedi čerešne podľa veľkosti, preto ich treba z párov alebo trsov oddeliť. Po roztriedení sa vážia, balia a odvezú do logistického centra, aby na druhý deň mohli byť v predajni," pokračuje Martin Dokupil.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Leto by sa nám bez čerešní nerátalo

„Kedysi sme boli zvyknutí, že toto ovocie bolo lacné a rástlo doslova na každom kroku, dnes sa však trh trošku zmenil. Hoci sa pestuje u nás, to množstvo ručnej práce a náročné pestovanie sa prejavuje aj v ich cene,“ hovorí o slovenských čerešniach, ktoré sa v predajniach Kauflandu objavia koncom júna a ich sezóna trvá približne mesiac. Nezabudnite si ich preto vložiť do nákupného košíka a urobiť z nich lahodný koláč, sladký džem alebo sa do nich len tak s chuťou zahryznúť. K letu predsa nepatrí len slnko, kúpaliská a dovolenková atmosféra, ale aj čerešne. Šťavnaté, chrumkavé a plné vitamínov.

chyba