Budweiser Budvar sa pije na celom svete. Kam cestuje najdlhšie?

Český národný pivovar Budweiser Budvar vyváža do sveta vyše 1,3 milióna hektolitrov piva, vďaka čomu sa ich ležiak Budweiser Budvar Original stal najexportovanejším českým pivom na svete. Predáva sa v 80 krajinách na všetkých obývaných kontinentoch.

30.12.2023 00:00
thumbnail  DSC1783, pr, nepouzivat

České ležiaky patria medzi vysoko cenené pivá a vedia si nájsť svoje miesto vo svetovej konkurencii. Pivári sú pritom kdekoľvek na svete náročný zákazník, ktorý je citlivý na zmeny v receptúre, vysokú kvalitu i spôsob, akým sa pivo podáva. „Keď človek predáva kvalitné autentické pivo a je férový k zákazníkom, ide to určite ľahšie, ako keby mal predávať produkt, ktorému sám neverí. Na výrobu ležiaka Budweiser Budvar sa už 128 rokov používajú rovnaké lokálne suroviny, ktoré oceňujú zákazníci po celom svete a v budúcnosti to určite neplánujeme meniť,“ vysvetľuje Ivan Schwarz, ktorý vedie slovenskú pobočku Budweiser Budvar a zodpovedá za vyše 20 krajín v regiónoch juhovýchodnej Európy, Blízkeho východu a Afriky.

Do sveta sa Budvar vyváža vo fľaškách, plechovkách a v sudoch, v drvivej väčšine je to ležiak Budwesier Budvar Original. Na niektoré ďalšie trhy sa exportuje aj Budvar Tmavý ležiak a Budvar Nealko. Na Slovensku nájdeme navyše aj horký ležiak Budvar 33 a Budvar Výčepní.

Je rozdiel medzi pivom doma a vo svete?

Každá kvapka piva Budweiser Budvar, ktorá sa predá od Nového Zélandu po Kanadu, sa už 128 rokov vyrába výhradne v Českých Budějoviciach. Chuť budějovického ležiaka totiž nezameniteľne ovplyvňuje voda z vlastných artézskych studní pivovaru, ale aj lokálny chmeľ a slad. Tie sa nedajú chuťovo nahradiť ani prispôsobiť. Budweiser Budvar je preto jedna z mála svetových značiek, ktorá vám garantuje, že rovnaké pivo, aké si kúpite v miestnom podniku v Českých Budějoviciach, nájdete aj v ďalších 80 krajinách sveta.

Nezávislý pivovar vo svete konkuruje silným globálnym hráčom

„Našou stratégiou je pristupovať ku každému trhu osobitne a nastaviť stratégiu tak, aby na danom trhu prinášala čo najlepšie výsledky,“ hovorí Ivan Schwarz. Český národný pivovar je v inej pozícii ako veľkí hráči, ktorí majú v každej krajine vlastné pivovary a silnú distribučnú sieť. Budweiser Budvar má vlastné pobočky len v Nemecku, vo Veľkej Británii a na Slovensku. Na ostatné trhy sa dostáva prostredníctvom zahraničných partnerov, s ktorými spoločne buduje značku. Z času na čas to prináša aj výhodu. Mnohí odberatelia totiž nechcú byť závislí od veľkých globálnych pivovarov a hľadajú niekoho, ako je Budweiser Budvar – kto je nezávislý, má stabilnú firemnú stratégiu.

Najväčším svetovým trhom pre Budweiser Budvar je Nemecko. Dlhodobo sa mu darí na Slovensku, vo Veľkej Británii, v Rakúsku, ale aj v Kanade. Vývoz do Poľska a Švédska za poslednú dekádu navýšil viac ako desaťkrát. Predaje rastú aj na menších trhoch, vo Švajčiarsku, v Grécku, vo Francúzsku a v Spojených arabských emirátoch. Budvar však nájdete aj v oveľa vzdialenejších krajinách ako je Austrália, Japonsko, Chile alebo Ekvádor.

pivo, pr, nepouzivat

„Svet bol pred tromi rokmi iný, ako ho vnímame dnes, zásadne sa zmenila dynamika celého prostredia. Rusko bol náš štvrtý najväčší exportný trh, na Blízkom východe bol relatívny kľud a podmienky priali biznisu. V roku 2022 však Budweiser Budvar ukončil všetky exportné aktivity do Ruska a pred nami stála výzva, kde a ako nahradiť stratený objem predaja. Napriek vysokej inflácii a zvýšeným vstupným nákladom sme spolu s našimi partnermi dokázali naďalej rásť na trhoch strednej Európy a na Balkáne. V Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku a hlavne na Slovensku sme v roku 2023 dosiahli historické maximá v podieloch na trhu,“ popisuje situáciu vo svete Ivan Schwarz.

Práve na Balkáne má české pivo tradične vysoké povedomie. Budweiser Budvar je dostupný vo všetkých krajinách Balkánu, nedá sa to nevšimnúť hlavne počas letných dovoleniek. Napríklad v Albánsku je Budweiser Budvar jedným z najpopulárnejších pív vôbec. A trebárs na národnom futbalovom štadióne v Tirane ho pijú fanúšikovia počas každého medzinárodného zápasu.

Budweiser Budvar si možno vychutnať aj na najexkluzívnejších miestach na svete

Pivo z Českých Budějovíc je vo svete veľmi obľúbené a cenené. Vychutnať si ho môžete na rôznych exkluzívnych miestach, napríklad:

  • Schweizerhaus vo viedenskom Prátri
  • Najluxusnejší hotel v Abu Dhabí – Palace of Emirates
  • Americká sieť Buffalo Wild Wings
  • Michelinská reštaurácia v Londýne

Nedávno Budweiser Budvar otvoril najväčšiu prevádzku s tankovým pivom v Krakove, neďaleko známeho Hlavného námestia. Druhú tankovú prevádzku otvoril aj v centre Viedne. V Madride nájdete Budvar ako jediné české pivo v populárnej pivnici L'Europa, ktorá sa špecializuje iba na originálne importované značky. A najnovšie si Budvar dáte navyše aj v Juhoafrickej republike.

Ako dlho Budvar cestuje po svete k svojim zákazníkom?

Najväčším nepriateľom baleného piva je svetlo, preto ho Budweiser Budvar preváža v tmavých kontajneroch, ktoré sú v prípade potreby chladené. Zatiaľ najdlhšie, dva mesiace, cestoval Budweiser Budvar Original s cestovateľom Martinom Navrátilom na Južný pól. Na africký ostrov Réunion cestuje loďou kratšie – trvá mu to „len“ šesť týždňov. Vlakom sa dostane do Mongolska za 45 dní, no trebárs na kamióne sa do Kazachstanu zvezie 25 dní a do Iraku len štrnásť. Slovenskí pivári sa svojho obľúbeného piva dočkajú oveľa rýchlejšie – z pivovaru do tankovej pivárne mu to trvá iba tri dni!

B print export - sirka1911 B, pr, nepouzivat
chyba