Za zálohované plastové fľaše a plechovky dostanete od januára naspäť 15 eurocentov

Kupujete nápoje v plastových fľašiach alebo v plechovkách? Nezabudnite na to, že od januára vám za každý obal so symbolom Z - Zálohované , ktorý vrátite do predajne, dajú naspäť 15 eurocentov.

18.12.2021 00:00
Kaufland, PR, nepouzivat

Od januára 2022 sa na Slovensku spúšťa zálohový systém na nápojové obaly – na plastové fľaše a plechovky. Konečne sa tak vraciame naspäť k zálohovaniu, ako ho poznajú staršie generácie. Ako to bude fungovať? Pri nákupe zaplatíme k cene nápoja aj záloh za plastovú fľašu či plechovku, a keď ju vrátime naspäť do obchodu, dostaneme záloh späť.

Väčšina ľudí si kupuje nápoje v plastových fľašiach alebo v plechovkách, pretože sú ľahšie, skladnejšie a jednoduchšie sa s nimi manipuluje. Napriek tomu, že sú to cenné materiály, ktoré sa dajú dobre recyklovať, končia často voľne pohodené v prírode a zaťažujú životné prostredie. Cez súčasný systém triedeného zberu sa nám podarí vyzbierať len približne 60 percent obalov. A s tým treba niečo robiť. Ako najefektívnejšie riešenie sa aj na základe zahraničných skúseností ukazuje zálohovanie obalov. Zálohový systém totiž prináša vyššiu motiváciu vrátiť plastové fľaše a plechovky naspäť do obchodu – za 15 eurocentov. Všade, kde sa zálohový systém zaviedol, sa podarilo vyzbierať najmenej 90 percent nápojových obalov a odstrániť tak množstvo odpadu voľne pohodeného v prírode.

Za vrátené obaly dostanete peniaze

Zálohované plastové fľaše a plechovky spoznáte ľahko – majú na sebe veľké „Z“ a nápis „ZÁLOHOVANÉ“. Každý takýto obal má cenu 15 eurocentov.

V predajniach zapojených do zálohového systému, ktorých bude od januára viac ako 2 000 po celom Slovensku, jednoducho odovzdáte prázdne obaly a za každý dostanete naspäť 15 eurocentov. Tie buď využijete na zľavu z nákupu v predajni, kde ste obaly vrátili, alebo si zoberiete hotovosť.

Väčšie predajne majú pri vstupe zálohomat – automat, do ktorého plastovú fľašu či plechovku vložíte a on vám automaticky vytlačí kupón v hodnote vrátených obalov. Takže ak vrátite 6 fliaš minerálok, dostanete 90 eurocentov – v hotovosti, alebo ako zľavu z ďalšieho nákupu. Malé predajne potravín, ktoré nemajú na zálohomat miesto, budú preberať plastové fľaše a plechovky ručne pri pokladni. Predavačka ich naskenuje špeciálnym skenerom a vytlačí kupón v hodnote odovzdaných obalov, ktorý si môžete uplatniť pri nákupe.

Zo začiatku si dajte pozor – zálohujú sa len plastové fľaše a plechovky, ktoré majú na sebe veľké „Z“ a nápis „ZÁLOHOVANÉ“, len za tie dostanete v obchode 15 eurocentov. Obdobie, kedy v predajniach môžete nájsť aj nezálohované nápojové obaly, potrvá maximálne do 30. júna 2022. A čo s tými obalmi, ktoré nie sú zálohované? Nezálohované nápojové obaly (bez symbolu „Z“) odneste do žltého kontajnera na triedený zber, tak, ako ste to robili doteraz.

Kaufland, PR, nepouzivat

Pozor, obaly nekrčte!

Zálohovanie prináša aj jednu novinku v manipulácii s obalmi – nesmú sa krčiť, treba ich vrátiť nestlačené s vrchnáčikom a s čitateľným čiarovým kódom. Je to preto, aby ich zálohomat rozpoznal, potvrdil, že sú zálohované a vyplatil 15 eurocentov.

Čo sa stane s nápojovými obalmi potom, čo ich vrátite naspäť do obchodu? Dáte im šancu na nový život. Správca zálohového systému, nezisková organizácia, ktorá riadi fungovanie zálohovania na Slovensku, zabezpečí prevoz vyzbieraných obalov, ich triedenie a prípravu balíkov pre recyklátorov. Každý výrobca má totiž právo recyklovaný materiál získať naspäť a použiť ho znovu na výrobu nápojových obalov. Takže z plastovej fľaše sa stane znovu plastová fľaša a z plechovky plechovka.

To je zároveň ďalší prínos zálohového systému. Každý obal v zálohovom systéme je evidovaný a vysledovateľný od momentu uvedenia na trh, cez recykláciu až po jeho využitie pri výrobe nových obalov. Funguje to vo všetkých krajinách, kde zálohový systém existuje a teda – všetky vyzbierané nápojové obaly sa preukázateľne recyklujú a môžu využiť na výrobu nových obalov. Sú to cenné materiály, ktoré nemajú končiť v prírode, ani v spaľovni, dajú sa z nich vyrábať nové obaly a šetriť tak prírodné zdroje.

Fakty o zálohovom systéme

  • spustí sa od januára 2022
  • zálohovať sa budú všetky plastové a kovové nápojové obaly od 0,1 do 3 litrov, s výnimkou mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu
  • zálohované obaly majú na etikete veľké „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“
  • výška zálohu je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, 15 eurocentov
  • spotrebiteľ pri kúpe nápoja zaplatí záloh 15 eurocentov, bude uvedený na cenovke alebo výveske oddelene
  • záloh dostane spotrebiteľ späť po vrátení nápojových obalov na odberné miesto, výška zálohu teda nemá vplyv na cenu nápojov
  • nápoje sa budú vracať do odberného automatu – zálohomatu v obchode, alebo v prípade menších potravín napr. pri pokladni, kde sa načítajú cez ručný skener
  • do zálohového systému je zaregistrovaných už viac ako 2000 odberných miest, z čoho viac ako tisíc malých predajní po celom Slovensku, ktoré budú odoberať obaly dobrovoľne.
chyba