Vyberáte žumpu? Preštudujte si predpisy upravujúce jej inštaláciu

Výhody bývania vo veľkomeste sú nepopierateľné, pretože všetok komfort, ktorý potrebujete, máte na dosah ruky a život je tak bez starostí. Avšak, pre menšie súkromie sa mnohí z nás rozhodujú presťahovať na vidiek, ktorý je charakteristický nielen pokojnejším prostredím s väčším množstvom prírodnej zelene, ale aj súkromím.

13.06.2023 00:00
zumpa Foto:

To čo ale môže situáciu a príjemné bývanie v odľahlom prostredí komplikovať, sú nedostupné verejné siete na zber odpadových vôd. Veľmi efektívne sa to dá našťastie vyriešiť vlastnou žumpou, ktorú si musíte vedieť nielen vybrať, ale tiež poznať predpisy upravujúce jej inštaláciu.

Vlastnenie autonómneho systému na zber odpadovej vody z domácnosti je skvelá vec. Komfortu a pohodliu, ktoré z tohto vzťahu vyplývajú, však predchádza znalosť určitých predpisov upravujúcich inštaláciu celého systému.

Aby ste si teda svoj domov užívali naplno a bez obmedzení, máme pre vás zopár dôležitých informácií, ktoré pri umiestňovaní na záhradu alebo pozemok oceníte rovnako dobre ako profesionálne pílenie stromov potrebné pre kompletnú prípravu stavebnej plochy na inštaláciu žumpy.

Prečo je žumpa ideálne riešenie?

Myšlienka fungovania kvalitnej žumpy Bratislava je taká, že zaisťuje zber odpadovej vody z vašej domácnosti, ktorú nie je iným spôsobom možné pre náročný alebo nedostupný terén napojiť na verejné siete. Tento špecifický odpad sa v žumpe ukladá, v určitom množstve premieňa a čistí do organickej hmoty, ktorú je nutné v určitých intervaloch potrebné z nádrže odstrániť.

Ak si zvolíte septik, čo je podobná možnosť s viacerými komorami. Organická hmota rozložená na anorganické zložky rozpustné vo vode môže byť z časti odvádzaná do pôdy. Takýmto procesom sa odpadová voda môže (pri splnení zákonných podmienok) aspoň z časti a s minimálnym rizikom pre prírodu vracať späť do nej.

Žumpy sú teda v mnohých a dobre známych situáciách nenahraditeľným nástrojom, ktorý oceníte na miestach, kde je verejná kanalizácia nedostupná. Rovnako majú svoje výhody pri šetrnom spracovaní odpadov z domácnosti, ktoré by bez kontroly mohli uškodiť nielen prírode, ale aj človeku samotnému. Všetko si to však vyžaduje splnenie určitých podmienok.

Foto: SHUTTERSTOCK
zumpa

Aké predpisy upravujúce inštaláciu septikov alebo žumpy by ste mali poznať?

Základ úspešného a plnohodnotného využitia tejto zbernej nádoby predstavuje splnenie viacerých faktorov. V prvom rade je to správny typ zariadenia a jeho veľkosti. Čím väčší počet členov v domácnosti je, tým objemnejší by mal byť aj septik alebo žumpa.

Rozhodujúce slovo pri fungovaní vašej domácnosti s týmto systémom má aj jeho dobré umiestnenie na pozemku. V mnohých prípadoch vám budú veľmi nápomocné pevné sekery, ktorými (pre umiestnenie nádoby) terén aspoň z časti predpripravíte. Určite sa ale neoplatí podceňovať ani predpisy upravujúce inštaláciu týchto nádrží.

Dajte si pozor na zákon

Podľa smerníc na ochranu životného prostredia tieto zariadenia podliehajú regulácii na území Európskeho spoločenstva. Reguláciou sa však nenariaďuje iba ich pravidelné čistenie a kontrola, ktorá by mala byť vykonávaná iba špecializovanými spoločnosťami s certifikáciou a povoleniami, ale aj premyslené umiestnenie v blízkosti domu.

Ovplyvniť vaše rozhodnutie môže zákon 364/2004 o vodách alebo nariadenie Ministra infraštruktúry. V zákone o vodách sa definuje spôsob nakladania s odpadovými vodami a hovorí, že vypúšťanie odpadových vôd (vo všeobecnosti) a osobitných vôd s obsahom akýchkoľvek nebezpečných látok do podzemných vôd je zakázané.

Samozrejme, takéto nebezpečné látky majú svoje pomenovanie a treba ich definovať. Pri identifikácii takýchto látok sa musia brať do úvahy najmä nebezpečné látky, ktoré patria medzi druhy alebo skupiny znečisťujúcich látok uvedených v prvom až šiestom bode ZOZNAMU I prílohy č. 1 daného zákona, a látky, ktoré patria medzi druhy alebo skupiny znečisťujúcich látok uvedených v siedmom až deviatom bode ZOZNAMU I prílohy č. 1 zákona, ak sa považujú za nebezpečné.

Zákon tiež hovorí, že na vypúšťanie splaškových odpadových vôd do podzemných vôd z osamotených obydlí, ktoré nemožno pripojiť na verejnú kanalizáciu, sa predchádzajúce zisťovanie nevyžaduje, ak sa nachádzajú mimo ochranných pásiem vodárenských zdrojov.

Tiež je dôležité, aby bol vytvorený odpad zo žumpy alebo septika spracovaný v príslušných zariadeniach podľa platnej legislatívy.

Foto: SHUTTERSTOCK
pila, strom pr

Kedy je na betónovú žumpu potrebné stavebné povolenie?

Mať na inštaláciu betónovej žumpy stavebné povolenie vždy nemusíte. Záleží od toho, o aké veľké zariadenie ide. Ak objem vami zvolenej nádrže nepresahuje 10 m3, postačí vám inštaláciu žumpy iba ohlásiť príslušným orgánom obce. Ak je objem väčší, bez stavebného povolenia by ste nemali takéto zariadenie na svoj pozemok inštalovať.

Samozrejme, je lepšie si to všetko podrobne preštudovať. Nápomocným zdrojom potrebných informácii vám môže byť aj samotný predajca nádrží. Treba si len správne vybrať a ešte pred samotným výberom nádrže sa o všetkom dobre s odborníkmi poradiť.

chyba