Čo na seba- Od Tatier k Dunaju

06.08.2023 00:00
craft,pr, nepouzivat Foto:

Štafetové preteky mám rád pre ich atmosféru a hlavne pre tímového ducha. Je skvelé ako sa dokáže partia ľudí vzájomne povzbudzovať, držať spolu a dostať zo seba to najlepšie, i keď sa jedná len o hobby preteky. Preteky ako Od Tatier k Dunaju som už behal viackrát a zakaždým som si ich užil a každé mi dali novú skúsenosť. Napríklad intenzita behu, moja vlastná fyzička alebo počasie. Za tie roky som zažil rôzne rozmary počasia a musím povedať, že tu stopercentne platí, že lepšie je mať vybavenie naviac a nepoužiť ho, než aby niečo chýbalo v prípade potreby. Tu je teda pár postrehov, ktoré bude mnoho z vás považovať za samozrejmé, ale niektorým snáď pomôžu.

Trať je dlhá a okrem absencie tréningu môže asi najviac bežca potrápiť počasie. Niekoľkokrát sa mi stalo, že na štarte bolo výrazne iné počasie ako počas behu, prípadne v cieli. Pochopiteľne pod Tatrami bude chladnejšie než v priebehu ďalších úsekov.

Na každý úsek (rovnako ako na každé iné preteky, alebo tréning) by sa mal človek obliecť tak, aby sa neprehrieval, ale aby bol zároveň dostatočne chránený pred chladom, vetrom, alebo dažďom. Je dobré začať s menším pocitom chladu, ktorý zmizne po pár sto metroch, keď sa človek dostane poriadne do tempa. Pokiaľ nie som si istý aké bude počasie v priebehu etapy, tak si radšej vezmem vrstvu naviac, ktorú si môžem obliecť. Nové materiály umožňujú bežecké tričká zbaliť do vlastného vrecka, takže výrazne bežca nezaťažia a zmestia sa do väčšieho vrecka v šortkách alebo majú vo vlastnom vrecku všitý pružný opasok ako napríklad bunda CRAFT Hypervent.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Každý človek má iné vnímanie teploty, inú potivosť a behá v inej intenzite. Preto je ťažké dať nejaký zaručený návod ako sa správne obliecť – to si musí každý vyladiť sám. Osobne mám rád kombináciu vysoko priedušného funkčného prádla a bežeckého trička. Tieto dve vrstvy rôzne kombinujem od bodu mrazu do nejakých 13–15 ˚C. To znamená, že to môže byť varianta na prvú rotáciu úseku. Výhodou spodnej vrstvy je, že dokáže spoľahlivo odviesť preč pot a prebytočné teplo od tela a bežec tak zostáva v optimálnej teplote a suchu. Toto presne spĺňa prádlo CRAFT PRO Dry Nanoweight. Variantou môže byť pre niektorých vetrovka alebo vesta, ktorá môže lepšie ochrániť pred vplyvmi počasia.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Spodná časť oblečenia je opäť o osobných preferenciách. Všeobecne môžeme povedať, že pocit chladu na nohách vnímame pri športe menej. Na druhej strane je dobré zaistiť stehenným svalom tepelný komfort, aby mohli pracovať na 100%. Myslím, že väčšina z nás bude na dennom úseku voliť šortky alebo krátke elasťáky. Akonáhle teploty so západom slnka klesnú, tak nie je žiadnou hanbou vytiahnuť dlhé nohavice alebo elasťáky. Našťastie letná nočná teplota sa v tomto období pohybuje relatívne vysoko, takže dlhé nohavice môžu byť variantou skôr na prvé úseky na horách.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Obuv je samostatnou kapitolou. Vzhľadom k tomu, že sa v podstate celé preteky bežia po asfalte, tak to vyzerá, že nie je veľmi o čom premýšľať. Topánka, ktorá má podošvu určenú čisto na cestu, určite stratí svoje prednosti na rozbitej asfaltovej alebo spevnenej lesnej ceste. Naopak na drvivú väčšinu úsekov, ktoré tvorí 100%asfalt, je nezmyselné brať si topánky s hrubším gripom. Ďalším dôležitým bodom je počasie počas pretekov. Na mokrom podklade budú topánky fungovať inak ako na suchom – to platí aj pre asfalt. Zle zvolená obuv môže výrazne zamávať s výsledným časom. Doporučujeme si teda topánky odskúšať na rôznych povrchoch včas. Tým zistíme ako sa na daných podkladoch správajú.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Teoreticky je možné preteky odbehnúť v jednom páre obuvi, šortkách a tričku, to však len pri stálom a príjemnom počasí. Ako som sa už ale zmienil – trať je dlhá a počasie sa môže meniť. Pokiaľ je veľká pravdepodobnosť dažďa, tak je vhodné mať na každý úsek, ktorý behám, zvlášť set oblečenia a obuvi.

Obliekať sa do mokrého oblečenia a obúvať si vlhkú obuv nie je vôbec príjemné a odbehnúť v tom ďalší hodinový úsek už vôbec nie. Nehľadieť na vysokú pravdepodobnosť výraznejšieho prechladnutia a následnej choroby. Do auta sa určite každému vlezie bežecká bunda do dažďa, ktorá má predsa len lepšie parametre ako vetrovka.

Správne oblečenie medzi etapami ma taktiež svoju váhu. Čakania je pri pretekoch dosť, a preto je vhodné držať telo v teple, aby lepšie regenerovalo. Pri častom postávaní a povzbudzovaní všetkých štartujúcich si telo príliš neoddýchne a napríklad nohy rýchlo tuhnú… Niektorí účastníci so sebou vozia zimné bundy, teplé nohavice a rôzne medzivrstvy.

Dôležitou súčasťou povinnej výbavy týchto pretekov je reflexné vybavenie a čelovka.

Nie je žiadnou hanbou v horších svetelných podmienkach použiť reflexnú vestu. Ponuka produktov na trhu je široká a sú bežne dostupné bežecké reflexné vesty. Nedoporučujeme používať jednoduché vesty, ktoré sú súčasťou povinnej výbavy automobilov. Väčšinou majú veľmi široký strih, nedajú sa dobre stiahnuť a pri behu skôr prekážajú. Osobne som zvolil ľahkú bežeckú meshovú reflexnú bundu CRAFT, ktorá minimálne obmedzuje pohyb, ale zároveň plní účel „byť videný“ a tým aj podmienky organizátora.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Rovnako aj výber čelovky je dôležitý. Nie každá čelovka je určená na intenzívny beh a to svojou konštrukciou alebo použitou čelenkou. Nie je nutné naháňať sa za maximálnym výkonom čelovky.

Osobne kladiem dôraz na ergonómiu a váhu. Zaujímavým benefitom môže byť napríklad zadné červené svetielko či blikačka, ktorá zvýši vašu viditeľnosť. Dlhodobo sa spolieham na švédske bežecké čelovky Silva, ktoré vynikajú nízkou váhou a skvelou ergonómiou.

Foto: Craft CZ
craft,pr, nepouzivat

Nezostáva už nič len si popriať, aby tento ročník vyšiel tak ako má a všetko prebehlo hlavne v zdraví.! V týchto pretekoch nejde primárne o výsledný čas, ale o atmosféru. Každého preteky prevetrajú tak, ako sa na ne pripravil.

chyba