Elektroodpad odvezieme ZADARMO z vašej adresy na recykláciu

Skladujete doma starú práčku, chladničku či sporák? Nemáte čas ani možnosť odviezť ich na zberný dvor? V 11 mestách Slovenska môžete využiť bezplatnú službu zberu elektroodpadu priamo z adresy vášho bydliska.

25.07.2023 09:19
envidom, pr nepouzivat

Môžete si ju pohodlne objednať cez www.zberelektroodpadu.sk.

Službu zabezpečujeme vo všetkých krajských metropolách, teda v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trenčíne, Trnave a v Žiline a v troch okresných mestách – v Partizánskom, Pezinku a v Považskej Bystrici.

Zber je zameraný na veľké a ťažké spotrebiče zo skupiny bielej techniky, ktoré býva problém naložiť do osobného auta a odviezť na zberný dvor. Odovzdajte nám aspoň jeden veľký spotrebič s hmotnosťou nad 25 kg (napr. chladničku či práčku) alebo viac malých spotrebičov s hmotnosťou nad 25 kg a z vašej adresy ich BEZPLATNE odvezieme na recykláciu.

Služba je jedinečná na Slovensku aj v ostatných krajinách EÚ.
Zabezpečuje ju ENVIDOM – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.

Zber elektroodpadu týmto spôsobom nefunguje v žiadnej inej krajine EÚ. Všade inde si musia spotrebitelia odviezť elektroodpad na zberný dvor svojpomocne a na vlastné náklady alebo môžu využiť spätný zber cez predajne.

Termíny zberu sú raz až dvakrát mesačne, prípadne každý štvrťrok v závislosti od mesta a potrieb jeho obyvateľov. Spotrebiče treba pred odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. V konkrétny deň alebo večer pred dňom zberu ich vyložíte do vchodu paneláku alebo za bránu domu. Nie priamo na ulicu. Tam ich môžu zobrať nelegálni zberači, ktorí ich recykláciu nezabezpečia.

Nezbierame televízory a monitory, ktoré sa väčšinou zmestia do auta. Môžete ich zaniesť na zberný dvor, ktorý môžete využiť pre všetok elektroodpad aj v prípade, že nechcete čakať na termín tejto služby zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne. Výhodným spôsobom ekologickej likvidácie spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu jeho spätného zberu cez elektropredajňu.

Elektroodpad je potrebné odovzdávať do oficiálneho zberu – na zberné dvory, do predajní či v rámci zberových akcií a mobilných zberov. Ak ho odhodíte do bežného komunálneho odpadu alebo na čierne skládky, jeho recyklácia už nie je možná. Navyše, pod vplyvom počasia či fyzického poškodenia, sa z neho môžu uvoľniť škodlivé látky, znečisťujúce životné prostredie. Recyklácia začína odvozom odpadu k spracovateľom, ktorí z neho najprv odborne odstránia škodliviny, aby neunikli do okolia. Následne sa získavajú druhotné suroviny – železné, neželezné, drahé kovy ale aj plasty či sklo. Recyklovať sa dá 80 až 90 percent starých spotrebičov. Šetria sa tak prírodné zdroje aj redukuje sa znečistenie prírody ťažbou, čo tiež výrazne prispieva k ochrane životného prostredia.

envidom, pr nepouzivat
chyba