Leto je čas na bicykel!

Leto je ideálny čas na cyklistiku a teda nie je náhoda, že sa najväčšie cyklistické preteky Tour de France konajú práve v lete.

13.07.2023 00:00
nay, pr nepouzivat

Ak chcete zažiť podobnú atmosféru veľkých cyklistických pretekov na vlastnej koži, v okolí hlavného mesta máte ideálnu príležitosť na NAY GRAN FONDO Bratislava už 6. augusta!

nay, pr nepouzivat

V ponuke sú trate vo formáte maratón NAY GRAN FONDO s dĺžkou 132 km (cca 4–4,5 hod.) a polmaratón Segum MEDIO FONDO – s dĺžkou 89 km (cca 2,5–3 hod).

Záštitu nad podujatím prebral primátor Bratislavy Matúš Vallo i predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

nay, pr nepouzivat

Už pilotný ročník v roku 2022 prekvapil značným záujmom. Na štart sa postavilo takmer 400 pretekárov a organizátori veria, že tento rok ich bude ešte viac. To je pre nich záväzok, aby nielen udržali, ale aj posunuli kvalitu podujatia na ešte vyššiu úroveň.

Štart, cieľ a sprievodný program bude opäť pred nákupným centrom Bory Mall v Bratislave Lamači, ktoré pre podujatie tohto typu poskytuje kvalitné zázemie. A to nielen čo sa týka takmer neobmedzeného parkovania, ale i možnosti odloženia osobných vecí v uzamykateľných skrinkách a tiež širokou ponukou prevádzok s občerstvením pre všetkých, ktorí prídu pretekárov pozdraviť na štart či do cieľa, alebo si vychutnať sprievodný program.

nay, pr nepouzivat

Pre koho je NAY GRAN FONDO Bratislava určené

Pre všetkých, ktorých baví cestná cyklistika, zdokonaľujú sa v nej, majú súťažný apetít a chcú si zmerať sily s ďalšími nadšencami i s výkonnostnými cyklistami. Vlani bolo možné v pelotóne stretnúť naše cyklistické esá Jána Andreja Cullyho, trojnásobného majstra Slovenska v individuálnej časovke, či Martina Kostelničáka, bývalého majstra Slovenska v cestnej cyklistike. Obaja potvrdili účasť aj tento rok.

Nie sú to ale preteky len pre skúsených borcov. Príležitosť môžu využiť aj tie alebo tí, ktorí zatiaľ nemajú pretekárske skúseností, ale radi by zažili vzrušenie z jazdy v „balíku“ so sprievodnými vozidlami, moto maršálmi, policajnou asistenciou či kvalitným občerstvením na trati a v cieli. Nemusia sa obávať ani o svoju bezpečnosť, starať sa o ňu v pelotóne na trati Medio fondo bude peacemaker z Gruppetto Bratislava – označený jazdec, ktorý bude počas celých pretekov držať priemernú rýchlosť okolo 30 km/h. Možno sa za neho „zavesiť“, jazdiť v skupine, šetriť energiou a vychutnávať si cestu.

nay, pr nepouzivat

Myslíme aj na deti

Okrem sprievodného programu pre deti a rodiny sa pred Bory Mall uskutočnia aj Detské preteky pre deti do 12 rokov. Najmenší si zasúťažia na odrážadlách, na trati dlhej 100 m. Deti od 4 do ukončených 12 rokov budú rozdelené do troch vekových kategórií a budú súťažiť na trati s dĺžkou 1.100 m, 2.400 m a 3.000 m. Prísť sa však oplatí všetkým, ktorí si chcú užiť príjemný letný deň s bohatým programom pre deti a rodiny. Rozličné súťaže a hry pre všetky vekové kategórie zabavia každého.

Akú výbavu potrebujem na účasť na pretekoch NAY GRAN FONDO?

Potrebný je cestný alebo “gravel” bicykel s “baranmi” a s maximálnou šírkou plášťov do 35 mm. Samozrejme je potrebná cyklistická prilba a odporúčané je aj vhodné cyklo oblečenie.

nay, pr nepouzivat

S výberom vám radi pomôžu u cyklo partnera pretekov v PRO CYCLING v Petržalke, kde majú veľké skúsenosti s cestnou cyklistikou. V ich ponuke nájdete aj ikonickú taliansku značku Bianchi, ktorá je najstaršia na svete a bicykle vyrába nepretržite od roku 1885!

Taktiež je potrebné mať bicykel v dobrom technickom stave a najdôležitejšie sú funkčné brzdy. To ale platí vždy, aj keby ste sa nezúčastnili pretekov. Udržať bicykel v perfektnom stave vám pomôžu v odbornom servise bicyklov.

Ak vás formát Gran fondo zaujal, ale si zatiaľ netrúfate absolvovať podobný cyklomaratón kvôli kondícií, prípadne sa obávate jazdy v skupine, môžete sa začať pripravovať na rok 2024. Ideálne sú organizované spoločné jazdy ako organizuje napr. PRO CYCLING s ROAD BIKE BRATISLAVA, kde sa naučíte aj základy skupinovej jazdy na bicykli.

nay, pr nepouzivat

Popracovať na kondičnej stránke ale viete aj na organizovaných cyklo výletoch so sporttour.sk. Tie sa organizujú už viac ako 18 rokov vždy od marca v rôznych destináciach ako napríklad Mallorka alebo Makarská riviéra v Chorvátsku. Tu sa viete navyše aj zoznámiť so stovkami podobne naladených ľudí a vytvoriť si parťákov alebo parťáčky na jazdu vo svojom regióne.

Bez ohľadu na to, či sa cítite ako aktívny hobík alebo ostrieľaný pretekár, radi sa vozíte len tak “pre radosť”, alebo máte vyššie ambície, NAY GRAN FONDO Bratislava predstavuje to pravé podujatie pre každého cestného cyklistu. A pokiaľ hľadáte overené vybavenie svetových značiek alebo nový bicykel, najlepšie miesto je e-shop www.procycling.sk.

nay, pr nepouzivat
chyba