Na finále prestížnej fotografickej súťaže Red Bull Illume sa prebojoval aj Slovák Ján Brunčák

Do súťaže Red Bull Illume Image Quest 2023 sa aj tento rok prihlásili so svojimi dychberúcimi zábermi tisícky fotografov z celého sveta, no do top výberu finalistov boli v rámci 10 kategórií starostlivo vybrané len tie najlepšie zábery. A Výsledok? 50 najlepších dobrodružných a akčných športových fotografií a videí si už teraz môžete pozrieť v galérii na redbullillume.com. Ide celkovo o najväčšiu svetovú súťaž dobrodružných a akčných športových snímok a v roku 2023 oslavuje svoj 7. ročník, do ktorého finále v rakúskom Söldene sa navyše prebojoval aj slovenský fotograf Ján Brunčák.

21.11.2023 00:00
Alvaro dmitry-bulin, pr, nepouzivat Foto:

Za každým záberom stojí príbeh

Že získať vysokokvalitné fotografie a videá je vždy náročné? To rozhodne áno, no ešte náročnejšie je získať kvalitné dobrodružné a akčné športové zábery. Jednotlivé snímky v súťaži sa značne líšia v rozsahu a zahŕňajú široké spektrum športov od freedivingu a parkouru až po tradičnejšie športy, akými sú napríklad horolezectvo, surfovanie či horská cyklistika. Každý príbeh za týmito obrázkami je jedinečný a bez pochýb zaznamenáva aj úsilie, ktoré je potrebné na zachytenie takých úchvatných akčných momentov, na aké sme pri Red Bull Illume už zvyknutí. A aký príbeh stojí za fotografiami a videami Jána Brunčáka a čo ho na fotke najviac baví?

„Venujem sa primárne stop-motion fotografiám. Ak sa počas vytvárania stop-motion videa niečo pokazí, musíte celú sekvenciu zopakovať. Musíte dávať pozor na rovnaké svetlo, uhly, scénu a ďalšie veci, ktoré by mohli výsledok čo i len mierne posunúť do neželaného výsledku. Asi preto sa tomuto žánru nevenuje veľa fotografov. Je to veľmi náročné a tým výnimočné,“ okomentoval Ján Brunčák.

Foto: Ben-Thouard
Alvato -ben-thouard, pr, nepouzivat

„Najťažšou časťou je plánovanie. Absolútnou prioritou je svetlo a pohyby fotoaparátu a modelu. Snímanie stop-motion zaberie veľa času, takže sa menia svetelné podmienky. Najlepší spôsob, ako tomu zabrániť, je použiť umelé osvetlenie alebo urobiť celú zostavu čo najrýchlejšie. Pohyby kamery sú ďalšie dôležité veci, ktoré je potrebné zvážiť. Musíte sa zamyslieť nad tým, aké dlhé bude vaše video. Dĺžka videa a snímková frekvencia vám poskytnú približný počet záberov potrebných na vytvorenie celého záberu. Čím viac záberov to bude, tým plynulejšie budú pohyby vo videu.“

Záber, ktorý ohromil náročnú porotu

„Najprv išlo len o predstavu. Mal som víziu veľkých, krásnych oblakov prašanu, ktoré vytvoril lyžiar v mäkkom, nadýchanom snehu, avšak celé som to chcel prezentovať inak. Cieľom bolo čo ajviac štylizovať – odstrániť hory a sneh a ponechať na zábere iba lyžiara obklopeného abstraktnou prezentáciou snehu v zasnenom prostredí,“ opisuje Ján.

Foto: Ross-Taylor
alvaro ross-taylor, pr, nepouzivat

Kto stojí za náročnou porotou Red Bull Illume?

Porota je skutočne rozmanitá a pozostáva z 52 renomovaných osobností z celého sveta. Od predošlých víťazov ako Will Saunders a Chris Burkard, až po pár najlepších športovcov na svete ako Anna Gasser a Matthias Dandois. Nechýbajú ani odborníci z brandže ako Laura Stanley z Pexels a Jeremy Layton z Daily Mail.

„Fotka je umelecké dielo, na dokonalom obrázku spolu musí všetko súvisieť, až do posledného detailu,“ vysvetľuje dvojnásobná porotkyňa Red Bull Illume, zlatá olympijská medailistka a majsterka sveta v snowboardovaní Anna Gasser.

Foto: Luca-Salisbury
Alvaro Luca-Salisbury, pr, nepouzivat

Slávnostné vyhlásenie víťazov

3-dňové odovzdávanie cien víťazom sa koná medzi 28. novembrom a 30. novembrom 2023, pričom víťazi budú vyhlásení vo štvrtok 30. 11. večer. Okrem legendárneho ceremoniálu bude toho pre finalistov pripraveného oveľa viac, a rozhodne sa majú na čo tešiť. Samotné slávnostné odovzdávanie cien víťazov je stretnutím najvplyvnejších ľudí z odvetvia – vrátane 50 najlepších finalistov, porotcov, partnerov, športovcov a médií.

Zistite viac o Red Bull Illume na www.redbullillu­me.com

Foto: Alvaro Herrero López-Beltrán
Alvaro Herrero Lopez-Beltran, pr, nepouzivat
chyba