Odpratanie snehu ľavou zadnou

Pravidelné odpratávanie snehu z vášho pozemku môže byť zdĺhavé a vyčerpávajúce, najmä ak nemáte po ruke tie správne nástroje. Viete, aké sú to?

01.12.2021 00:00
ROmerx, PR, nepouzivat Foto:

Vonku sa poriadne ochladilo a o slovo sa onedlho prihlási aj prvý sneh. Kalendárne tu síce máme ešte stále jeseň, no počasím a skorými vianočnými reklamami to už vyzerá na zimu. A hoci sa už mnohí z nás nevedia snehovej nádielky dočkať, iní vidia kopec práce, ktorá s tým súvisí. Niet sa čo čudovať, najmä pokiaľ máte veľký pozemok, dlhú príjazdovú cestu, chodníky pred domom a pod., ktoré je potrebné od snehu pravidelne odbremeniť. S obyčajnou lopatou alebo metlou to môže byť naozaj vyčerpávajúca aktivita, a tak si radšej zaželáte Vianoce (aj celú zimu) bez snehu. Z odpratávania snehu sa ale razom môže stať koníček, ak máte k dispozícii efektívne stroje, s ktorými to ide takmer samo. Poďme sa pozrieť na to, ktoré sú to.

1. Rýchly “makač” s názvom snežná fréza

Investícia do snežnej frézy sa vám určite oplatí v prípade, že vlastníte väčší pozemok a bývate v oblasti, pre ktorú je príznačné zimné zahalenie dobiela. Snehová fréza vám pomôže s odprataním snehu jednoducho, rýchlo a efektívne – či už ide o čerstvý, udupaný alebo premrznutý sneh. Pri množstve ponúk na trhu si možno nebudete vedieť vybrať pre vás tu pravú. Rozhodnúť sa pre elektrickú alebo benzínovú, jednostupňovú alebo dvojstupňovú – to je otázka, na ktorú sa vám pokúsime odpovedať. Čo treba zvážiť pred kúpou snehovej frézy? Výber konkrétneho typu snežnej frézy závisí predovšetkým od veľkosti plochy, ktorú budete upravovať, ako aj od samotného snehu. Pre odpratanie čerstvo napadaného snehu na malých plochách vám postačí jednoduchší stroj, no pri ťažkom, zľadovateľom a mokrom snehu a veľkých plochách sa budete musieť obzrieť za silnejšou “mašinkou”.

Foto: freepik
ROmerx, PR, nepouzivat

Jednostupňová vs. dvojstupňová fréza, elektrická vs. benzínová fréza

Jednostupňová fréza vám úplne postačí v prípadoch, že odpratávate menšie množstvo čerstvo napadaného snehu. Je ľahká a nenáročná na ovládanie. Dvojstupňová fréza už zvládne aj ťažký, primrznutý či udupaný sneh na nespevnenom i spevnenom povrchu. V prípade elektrickej frézy ste pri práci obmedzený dĺžkou kábla, čo nie je práve ideálne, ak plánujete odpratávať sneh z veľkých plôch. Postačí však, ak odpratávate sneh z malého pozemku a potrebujete jednoduchý a ľahký stroj. Naopak pri benzínových typoch nie ste limitovaní manipulačným dosahom, takže sa s ňou dostanete všade. Vsaďte na benzínovú dvojstupňovú frézu – a nemusíte sa starať o typ snehu ani veľkosť plochy – ideálna kombinácia pre oblasti, pre ktoré je snehová nádielka každoročnou istotou.

2. Zametacie rotačné kefy, ktoré využijete počas celého roka

Rotačná kefa je multifunkčné zariadenie, ktoré viete využiť celoročne – nie len v zime. Uprace chodníky, cesty aj iné priestory a vďaka jednoduchej výmene príslušenstva ju raz-dva zmeníte počas zimy na snežnú frézu alebo snežný pluh. Kefu je tiež možné doplniť o zachytávač odpadu, vďaka čomu sa stane skvelým pomocníkom aj počas jesene či skorej suchej zimy, napríklad pri odpratávaní opadaného lístia zo stromov.

Foto: fotobanka 123rf
Romerx, PR, nepouzivat

3. Multifunkčné malotraktory a traktorové kosačky

Patria k ďalším “z rodiny” multifunkčných zariadení. Kúpou malotraktora či traktorovej kosačky získate pomocníka, ktorý vám bude robiť spoločnosť pri údržbe záhrady či pozemku počas celého roka. Tak, ako zametaciu kefu, aj malotraktor či traktorovú kosačku dokážete pomocou prídavných zariadení v podobe radlice, zametacej metly/kefy, frézy alebo rozmetadla soli/piesku okamžite premeniť na dokonalého zimného pracanta. V závislosti od konkrétnej značky a modelu stroja máte k dispozícii kompatibilné prídavné zariadenia. Neváhajte sa obrátiť na predajcu a opýtať sa na dostupné možnosti a riešenia pre vás. V predajni Romerx vám ochotne poradíme či už osobne, telefonicky alebo e-mailom.


Foto: fotobanka 123rf
Romerx, PR, nepouzivat

Dobrá rada na záver

Investícia do strojov, ktoré sme vám predstavili, môže predstavovať nemalú čiastku. Venujte im preto pozornosť aj v čase, keď ich aktívne nevyužívate, aby vám robili pomocníkov minimálne niekoľko rokov. Dôkladne ich po použití vyčistite od nanesených nečistôt a pravidelne servisujte. Skladujte ich na mieste, kde nie sú zbytočne vystavené neustále meniacim sa podmienkam počasia, vlhkosti a pod., napríklad v záhradných domčekoch či v garáži.

chyba