Jednoduché tipy, vďaka ktorým sa váš spánok vráti späť do normálu

Pociťujete v poslednej dobe v oblasti kvality spánku zhoršenie? Vplyvom aktuálnej situácie sa náš život zmenil vo viacerých smeroch. Každodenná rutina dostala doslova „na frak“. V prípade spánku však nie sú zmeny moc vítané, pretože ide o jeden z najdôležitejších a zároveň najlacnejších zdrojov energie človeka.

19.07.2021 00:00
seocentrum5, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Treba si uvedomiť, že všetky zmeny ovplyvňujú náš prirodzený denný rytmus, čo sú dôležité vnútorné hodiny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri regulácii spánkových vzorcov. Často spôsobujú spánkovú depriváciu, ktorá je spájaná so zníženým výkonom, pamäťou a imunitou. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako zas môžete váš spánok vrátiť do normálu.

Nepoužívajte spálňu ako kanceláriu

Keď je čas ísť spať, odložte všetky elektronické zariadenia a udržujte miestnosť chladnú, tmavú a tichú. Teraz v lete vám pri dlhších dňoch a slnečnom svite so zaspávaním môže pomôcť aj správna tieniaca technika.

Treba si uvedomiť, že je veľmi dôležité, aby bola vaša spálňa miestom, kam chodíte spať, a nie izbou, v ktorej pracujete alebo pozeráte televíziu. Pomôže vám to lepšie relaxovať a pripraviť telo do postele.

Elektronické zariadenia vás nielen rozptyľujú, ale aj vyžarujú umelé svetlo, ktoré môže interferovať s našim spánkovým cyklom. Umelé svetlo môže tiež vaše cirkadiánne hodiny prinútiť myslieť si, že denné svetlo sa v intenzite zvýšilo, čo zmení kvalitu vášho spánku.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum6, PR článok, reklama, nepoužívať

Vyskúšajte to s kročajovou izoláciou

Naše telo má množstvo citlivých senzorov, ktoré na vonkajšie podnety reagujú pomerne intenzívne. V prípade zaspávania preto môžete rušivé elementy vnímať ešte silnejšie, čo vám bude v pokojnom a ničím nerušenom spánku brániť.

Nie je to však len o vnímaní okolia zrakom, ale aj sluchom. Každý jeden krok, pohyb pevnej stolovej podnože a iný hluk sa môže podpísať na prebdenej noci. Vyhnúť sa tomu môžete výberom správnej zvukovej izolácie interiéru. Tá by sa nemala týkať len stien a stropu, ale aj podlahy.

Profesionálna kročajová izolácia predsa môže znížiť hlučnosť interiéru a odraz zvukových vĺn o niekoľko desiatok percent. Tak to s ňou vyskúšajte a spánok si plnými dúškami konečne užívajte.

Teplota

16–22 º С – taká by mala byť ideálna teplota v spálni. V dusnej a príliš horúcej miestnosti sa človek často budí a horšie zaspáva. Nehovoriac o suchom vzduchu, ktorý môže spôsobiť podráždenie sliznice, pľúc a spôsobiť nepríjemné bolesti hlavy.

Čím jednoduchší prístup k vytvoreniu ideálneho prostredia na spánok si zvolíte, tým viac a lepšie si odpočiniete. Tak smelo do toho.

chyba