Zvažujete kúpu bicykla? Pomôžeme vám s výberom toho správneho.

Bicykel ponúka mnoho benefitov. Nielenže vám pomôže získať kondíciu a zavedie vás do okolitých miest a prírody, ale dá vám tiež šancu, ako tráviť čas aktívne s rodinou alebo priateľmi. Ak ste sa aj vy rozhodli, že sa necháte zlákať týmto vzrušujúcou cyklistikou, zamyslite sa, čo hľadáte. Chcete s bicyklom do hôr alebo potrebujete dopravný prostriedok do práce? Druhov bicyklov je totiž hneď niekoľko a každý z nich má iný účel. My vám ale pomôžeme zorientovať sa a vybrať si ten pravý.

07.07.2021 00:00
bicykel, PR článok, reklama, nepoužívať

Univerzálny bicykel, ktorý vás nesklame

Horské bicyklesú vhodné pre tých, ktorí sa nedržia iba klasických asfaltových ciest. Ide o najvyhľadávanejší typ bicykla a to práve kvôli jeho univerzálnosti. Pokiaľ teda plánujete investovať do jedného bicykla, s ktorým môžete takmer všade, horský bicykel vás zaručene nesklame.

Tieto bicykle sa vyznačujú tuhým rámom, odpruženou vidlicou a širšími gumami. Podľa typu horského bicykla sa líši aj priemer jeho kolies. Všeobecne platí, že čím je priemer kolies vyšší, tým ľahšie zvláda jednotlivé prekážky. Zároveň tieto bicykle lepšie brzdia kvôli väčšej kontaktnej ploche so zemou, strácajú rýchlosť a ťažšie sa rozbiehajú.

Dobrou voľbou je aj celoodpružený horský bicykel. Ten je vhodný do náročného terénu a prinesie vám väčší komfort pri jazde, pretože nedochádza k tak veľkým otrasom na nerovných cestách.

Dopravný prostriedok do práce

Ak hľadáte spôsob, ako ušetriť svoju peňaženku, životné prostredie a zároveň si vylepšiť kondíciu a zdravotný štýl, siahnite po cestnom bicykli, ktorý môžete využiť napríklad na cestu do zamestnania. Cestné bicykle sú jednoducho ovládateľné, sú vybavené blatníkmi, osvetlením a viacrýchlostným zadným nábojom. Okrem klasického cestného bicykla môžete staviť aj na skladací bicykel, ktorý poľahky zložíte a uskladníte v kufri auta alebo v pivnici.

Hybrid cestného a horského bicykla

Slávne krosové bicykle sú akousi kombináciou cestného a horského bicykla. Krosový bicykel je teda vhodný na cesty aj do menej náročného terénu. Bez obáv s ním môžete vyraziť napríklad do lesa. Ide o obľúbený typ bicykla, ktorý často vlastnia práve cykloturisti. Kríženec zmienených typov je stabilný, býva odpružený a sľubuje komfortnú jazdu plnú zážitkov.

Nerobte kompromisy medzi rýchlosťou a komfortom

Na popredné priečky obľúbenosti sa dostávajú aj gravelové bicykle, na ktorých sa môžete bez obáv vydať aj na menej kvalitné cesty. Bicykel, ktorý je považovaný za upgrade cestných bicyklov, ponúka omnoho viac možnosti, čo sa výberu trasy týka. Oproti cestným bicyklom je gravelový bicykel komfortnejší, odolnejší, pružnejší a má priestor pre širšie plášte. Gravelový bicykel je tiež rýchlejší ako horský bicykel a prinesie vám vytúženú voľnosť.

Milovaný medzi mladými

BMX bicykle, ktoré sa vyznačujú pouličnou freestyle jazdou, obľubujú najmä tínedžeri. Tieto bicykle sú určené na triky a skoky v parkoch, kedy cyklista počas letu vzduchom prevedie zaujímavý trik. Alternatívou k BMX bicyklu je dirt bicykel, ktorý môžete použiť na triky, skoky na náročnejšej trati. Tieto bicykle sú malé, obratné a odolné voči tvrdým dopadom.

Na čo si dať pozor pri výbere bicykla?

Bicykle sa delia na dámske, pánske a detské. Dámske bicykle sú geometricky prispôsobené pre ženy. Majú kratší rám, ktorý je kompatibilný so stavbou ženského tela, širšie sedlo a prispôsobené gripy, vďaka čomu sa dámam na ňom jazdí pohodlnejšie. Podobná situácia nastáva aj pri detských bicyklov. Preto je dobré tomu prispôsobiť svoje požiadavky.

Už viete, aký bicykel?

Pokiaľ ste si vyjasnili, kam budete s bicyklom jazdiť, už vás nič nebrzdí. Ostáva iba posledný krok, kúpa toho pravého bicykla, s ktorým sa vydáte na cesty za dobrodružstvom a novými zážitkami.

chyba