Štartuje skupinový nákup tepelných čerpadiel vzduch-voda pre rodinné domy

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) pripravuje svoj v poradí druhý skupinový nákup, tentoraz zameraný na tepelné čerpadlá. Zapojeným domácnostiam chce umožniť výhodný nákup a inštaláciu kvalitného tepelného čerpadla typu vzduch-voda ako efektívneho vykurovacieho zariadenia pre rodinné domy.

24.04.2023 00:00
sos, pr nepouzivat

Aby sa do zelenej energetickej transformácie mohli zapojiť aj bežné domácnosti, musia dostať reálnu šancu sa na nej podieľať. Samovýroba energie, či už fotovoltikou alebo tepelnými čerpadlami, nám všetkým umožní stať sa z pasívnych konzumentov aktívnymi výrobcami, a tým aj znižovať svoje účty za energie.

Lokálna výroba a spotreba energie z obnoviteľných zdrojov je najšetrnejšia k životnému prostrediu, a nezávisí od geopolitickej situácie, takže jej dodávky sú spoľahlivé. Čo je však najdôležitejšie, umožňuje domácnostiam, firmám či energetickým komunitám prevziať kontrolu nad výrobou energie, a tým do veľkej miery pokryť svoju spotrebu a náklady.

Majitelia rodinných domov sa do nákupu môžu zapojiť registráciou na webovej stránke www.spolocnenakupy.sk, ktorá bude spustená 30.5.2023. In­štalácie tepelných čerpadiel by zazmluvnení dodávatelia mali realizovať v období máj-november 2023. Do ponuky nákupu budú zahrnuté len zariadenia, ktoré získali veľmi dobré hodnotenie v nezávislom teste akreditovaného laboratória v Paríži.

„Na začiatku, predtým ako ich spotrebiteľom ponúkneme, produkty testujeme. Vyberáme také, ktoré majú dobrú alebo veľmi dobrú kvalitu. Ak hľadáte výborné, respektíve najkvalitnejšie produkty, spravidla najnižšiu cenu na trhu nedosiahnete, no skupinové nákupy môžu zaručiť oveľa lepšiu ponuku ako je bežná trhová cena,“ vysvetľuje projektová koordinátorka Petra Čakovská.

Tento skupinový nákup je aktivitou európskeho projektu CLEAR-X: Spotrebitelia lídrami energeticky ambicióznej reakcie, a paralelne sa realizuje aj v Bulharsku, Litve, Severnom Macedónsku, Slovinsku, na Cypre a na Slovensku. Hlavným cieľom skupinových nákupov realizovaných v rámci projektu CLEAR-X je pomôcť domácnostiam investovať do energeticky efektívnych technológií (EE) a obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Spotrebiteľom má uľahčiť prístup k fotovoltike a tepelným čerpadlám – za prijateľnú cenu a na základe spoľahlivých informácií.

Kolektívne kampane majú domácnostiam pomôcť investovať do technológií EE a OZE, a prekonať prekážky ako vysoké počiatočné náklady, nedostatok informácií či nedôvera. Ich úlohou je tiež zvyšovať povedomie o dôležitosti energetickej efektívnosti a usmerňovať spotrebiteľov pri nákupe a používaní zariadení na výrobu elektriny či vykurovanie.

sos, pr nepouzivat

Spotrebiteľská organizácia, ktorá skupinové nákupy organizuje, berie spotrebiteľa tak povediac za ruku, prevedie ho možnosťami dostupných technológií, pomôže s kontrolou a uzatvorením zmlúv, aj tých inštalačných, a pomáha aj po podpise zmluvy. Finálna cena v takýchto skupinových nákupoch môže byť často až o pätinu nižšia.

Na Slovensku zatiaľ nemáme tradíciu skupinových nákupov, hoci v zahraničí ide už o bežnú prax. Prvý kolektívny nákup u nás organizovala Spoločnosť ochrany spotrebiteľov na fotovoltické systémy pre rodinné domy na prelome rokov 2022–2023. Registrovalo sa doň 1825 domácností, dvaja dodávatelia doteraz zrealizovali 358 obhliadok a podpísali 120 zmlúv.

Skupinový nákup tepelných čerpadiel je druhým takýmto nákupom v poradí a dodávatelia vybraných typov tepelných čerpadiel vzduch voda garantujú nielen cenu a dodanie kvalitného zariadenia s príslušenstvom, ale aj inštaláciu v dohodnutej lehote.

Veľkou výzvou pri skupinových nákupoch technológií z obnoviteľných zdrojov energie je, že vždy ide o prispôsobovanie technológie špecifickému profilu domácnosti, respektíve domu či bytu. Nie je to ako kúpiť si práčku, ktorú len zapojíte do zástrčky a funguje všade.

Pridanou hodnotou skupinového nákupu však je, že spotrebiteľské organizácie, ktoré ho organizujú, sú dobre etablované a dôveryhodné. S dodávateľmi vyrokujú pre spotrebiteľov výhodnejšie podmienky garantované vzájomnou zmluvou o spolupráci a spotrebiteľov ďalej chránia. V prípade akéhokoľvek problému riešia reklamácie a spotrebitelia sa na nich môžu obrátiť aj s inou, špecifickou otázkou, čo prináša ďalšiu úroveň dôvery.

Samovýrobu energie a decentralizáciu energetiky podporuje Európska únia. V európskom pláne na odstrihnutie sa od ruských energií REPowerEU sa aj členské štáty zaviazali masívne podporovať rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, vrátane podpory menších zdrojov ako je strešná fotovoltika či tepelné čerpadlá pre domácnosti a firmy.

odkaz
spolocnenakupy.sk, pr, nepouzivat
Spoločný nákup sa uskutoční v rámci projektu CLEAR-X, ktorý je financovaný z programu Európskej únie pre výskum a inovácie Horizont 2020 (zmluva č. 101033682). Za obsah tohto oznámenia zodpovedajú výlučne autori a predstavuje len ich názory. Nemusí nevyhnutne vyjadrovať názory Európskej komisie a/alebo Európskej výkonnej agentúry pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA). Európska komisia a CINEA nenesú zodpovednosť za akékoľvek použitie týchto informácií.
sos spotrebitelom, pr, nepouzivat
chyba