Máte syndróm dráždivého čreva?

Tento celoživotný zdravotný problém postihuje dvakrát častejšie ženy ako mužov. „Príčina je zatiaľ nejasná,“ hovorí gastroenterologička Júlia Zapotocká z Košíc.

27.03.2024 00:00
Woman suffering from bellyache Foto:

Čo je syndróm dráždivého čreva?

Syndróm dráždivého čreva, skratka IBS, je funkčná porucha, ktorá postihuje tenké a hrubé črevo. Prejavuje sa kŕčmi, bolesťami brucha, nadúvaním, hnačkou alebo zápchou, alebo oboma. Tie symptómy majú tendenciu prichádzať a odchádzať v priebehu času a môžu trvať niekoľko dní, týždňov, alebo aj mesiacov. Syndróm dráždivého čreva síce pacientov neohrozuje na živote, ale je to chronický stav, ktorému je potrebné pravidelne a dlhodobo sa venovať.

Koľko ľudí má toto ochorenie?

Syndróm dráždivého čreva patrí medzi najčastejšie poruchy gastrointesti­nálneho traktu. Celosvetovo ním trpí okolo 11 % ľudí, ale toto číslo môže byť vyššie, pretože sa predpokladá, že do 70 % pacientov s IBS nie je diagnostikovaných.

odkaz
lamedical, pr, nepouzivat

PROTRIO® obsahuje vysoko kvalitné komplexné biotiká pre tenké aj hrubé črevo a črevný zápal. Je vhodný na bežné užívanie pre váš črevný mikrobióm.

Kúpite tu: PROTRIO 30 kapsúl | BENULEKAREN.sk

Aká je príčina vzniku IBS?

Tá nie je známa. Predpokladá sa, že problém nastáva v interakcii na osi mozog-črevo, pri ich vzájomnej spolupráci. U niektorých ľudí s IBS sa jedlo môže cez tráviaci trakt pohybovať príliš pomaly, u iných príliš rýchlo. Niektorí môžu cítiť bolesť aj vtedy, keď je v čreve normálne množstvo plynu a stolice. U pacientov s IBS tiež často pozorujeme históriu stresu, duševné poruchy, ako sú úzkosť a depresia, bakteriálne infekcie v tráviacom trakte či nerovnováhu črevného mikrobiómu – čo sa odborne nazýva črevná dysbióza.

Ako sa diagnostikuje toto ochorenie?

Gastroenterológ musí dôkladne preskúmať vaše príznaky, rodinnú anamnézu, vykoná fyzikálne vyšetrenie brucha a krvné vyšetrenie, aby vylúčil iné zdravotné problémy. Následne, ak je to potrebné, podľa charakteru príznakov môže potrebovať detailnejšie vyšetrenia – ultrasonografiu, endoskopiu alebo kolonoskopiu, prípadne CT.

Ako sa syndróm dráždivého čreva lieči?

Medzi hlavné odporúčania pacientom s IBS patrí úprava stravovacích návykov, životného štýlu a užívanie vhodných klinicky overených komplexných biotík, ktoré pomáhajú v tenkom aj v hrubom čreve.

Ako by si pacient so IBS mal upraviť stravovacie návyky?

Pacienti s IBS by mali jesť pravidelne a pomaly, piť dostatok tekutín. Mali by sa vyhýbať konzumácií mastných, údených a vyprážaných jedál – tučnému mäsu, marinádam, koreniu, konzumácii polotovarov, alkoholu, umelých sladidiel, sýtených a kofeínových nápojov. Na určitý čas je vhodná aj FODMAP diéta, počas ktorej sa pacient dočasne vyvaruje fermentovateľným sacharidom s krátkym reťazcom, ktoré sú pre ľudí ťažšie stráviteľné. Medzi tieto potraviny patrí napríklad brokolica, kapusta, cesnak, strukoviny, mlieko, pšenica, jablká a mnoho ďalších. Cieľom je, aby si tráviaci trakt oddýchol a mohol sa zregenerovať. Ak sa príznaky zlepšia, postupne sa tieto potraviny opäť opatrne zaraďujú späť do jedálneho lístka.

Aké sú vaše odporúčania mimo stravy?

Pacientom s IBS odporúčame zaradiť do svojej každodennej rutiny vhodnú pohybovú aktivitu, napríklad prechádzky či aeróbne športy, dbať o kvalitný spánok, mať svoje hobby a nájsť si stratégie, ako sa vyrovnať s každodenným stresom, napríklad pomocou dýchacích cvičení. Pre niektorých je vhodná aj psychoterapia u psychológa alebo psychiatra.

chyba