Pivovar Šariš je pripravený na alternatívne zdroje energie. Do novej kotolne investoval viac ako 1,2 milióna eur

Pivovar Šariš na východe Slovenska napreduje v modernizácii a na poli udržateľnej výroby piva dosiahol ďalší dôležitý míľnik. Je ním zavŕšenie komplexnej prerábky kotolne, kde je kľúčovou novinkou plynový kotol. Ten je v budúcnosti pripravený spaľovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie a závodu tiež pomôže znížiť emisie a spotrebu zemného plynu.

04.07.2023 14:32
sita, pr nepouzivat
Kotol váži 28 ton, po naplnení vodou má hmotnosť 50 ton a vytvára paru s teplotou 165 °C.

Plynový kotol je pritom pri výrobe piva podstatný, pretože vytvára paru, ktorá sa používa pri varných procesoch, ale aj pri stáčaní a na ostatných oddeleniach, kde je potrebný ohrev vody či iných médií. Prerobená kotolňa znamená nielen zlepšenie procesov vo výrobe, ale najmä na úsporu energie a nižší ekologický dopad na životné prostredie. „Pri výmene technológií je pre nás vždy jedným z kľúčových parametrov energetická náročnosť, preto dávame dôraz nielen na maximálnu efektivitu, ale aj úspornosť. Inštalácia nového plynového kotla, vrátane napájacej nádoby, a celková modernizácia kotolne v hodnote viac ako 1,2 milióna eur, je pre nás významným krokom v oblasti automatizácie a úspory energií, ale aj dekarbonizácie,“ hovorí Grzegorz Komora, manažér závodu Pivovar Šariš.

Zníženie energetickej náročnosti o 2 MJ na hektoliter stočeného piva bude pri aktuálnych výrobných kapacitách pivovaru predstavovať celkovú úsporu viac ako 70 000 m3 zemného plynu ročne, čo je približne ročná spotreba plynu u 100 rodinných domov. Nová technológia je navyše šetrnejšia aj k životnému prostrediu, čo zabezpečí zníženie emisií.

Kotol zabezpečí zníženie energetickej...
sita, pr nepouzivat Kotol zabezpečí zníženie energetickej náročnosti o 2 MJ na hektoliter piva.

Nový kotol je jedinečný svojou účinnosťou, efektívnou výrobou pary a tým, že pivovar je vďaka nemu pripravený spaľovať zmes vodíka a zemného plynu. Samotné kotlové teleso je v prípade výmeny horáka pripravené spaľovať aj čistý vodík. Vo Veľkom Šariši sú tak už len na krok od prechodu k alternatívnym zdrojom energie. „V rámci modernizácie vyberáme vhodné technológie, do ktorých systematicky investujeme. Približujeme sa tak k nášmu cieľu úplne prejsť do roku 2030 na využívanie energie z obnoviteľných zdrojov, a byť tak čo najviac energeticky sebestační,“ objasňuje Grzegorz Komora.

Prerábka kotolne trvala od prvotných štúdií cez projektové plánovanie až po samotnú inštaláciu kotlového zariadenia tri roky. Kotol váži 28 ton, po naplnení vodou má hmotnosť 50 ton a vytvára paru s teplotou 165°C. Nové technológie pomôžu aj zamestnancom, pri zachovaní počtu pracovných miest. „Mnohé úkony, ktoré predtým operátori plynovej kotolne vykonávali manuálne, budú zautomatizované a kontrolu týchto procesov bude možné realizovať z pohodlia centrálneho velína,“ uzatvára Grzegorz Komora.

Pivovar Šariš vďaka rozsiahlym investíciám v uplynulom období maximálne zefektívnil spotrebu energií a zároveň sa zameriava na postupné nahradzovanie využívaných zdrojov energie za ekologicky prijateľnejšie. Udržateľne sa správa aj pri nákupe surovín, plánovaní a doprave či pri o obaloch a odpadoch. Za posledných 10 rokov tiež znížil spotrebu vody a zo 4,21 hl sa v roku 2022 dostal na priemerných 2,73 hl na 1 hl piva. Znižuje aj množstvo vyprodukovaného plastu, zvyšuje podiel recyklátu pri všetkých obaloch a snaží sa o ich maximálnu cirkularitu.

Pri výmene kotla bolo nutné použiť autožeriav o...
sita, pr nepouzivat Pri výmene kotla bolo nutné použiť autožeriav o nosnosťou 500 ton, ktorý ho vyniesol do výšky 12 metrov, kde je situovaná kotolňa.
chyba