Stojíte na mŕtvom bode? K efektivite skladu vedie iba niekoľko krokov

Napriek tomu, že ho mnohí považujú za nepodstatnú vec, vo viacerých prípadoch je skladovanie zásob základom úspešného podnikania, ktoré rozhoduje o smerovaní podniku. Ide o systém, pomocou ktorého sa prijímajú, organizujú, skladujú a pripravujú zásoby, aby sa zabezpečilo ich rýchle plnenie a odosielanie zákazníkom alebo obchodným partnerom.

14.06.2023 00:00
sklad, skladnik Foto:

Niet teda najmenších pochýb, že rôzne skladové operácie obchodu zohrávajú kľúčovú úlohu v efektívnosti dodávateľského reťazca.

Vďaka čomu bude ale váš sklad efektívny a aké kroky je dobré podniknúť k dosiahnutiu tohto cieľa? Pokračujte v čítaní článku a zistíte všetko potrebné.

Bezpečnosť a používanie ochranných pracovných pomôcok na prvom mieste

Aby bol váš sklad efektívny, potrebujete nielen stroje, ale šikovných zamestnancov, ktorým nehrozí pri ich rýchlej práci žiadne riziko poranenia a ohrozenia života. Podľa štatistík dochádza k najväčšiemu počtu zranení na pracovisku pri páde a obsluhe strojov. Je preto dobré, ak bude v rámci efektívneho fungovania skladu bezpečnosť vašich zamestnancov na prvom mieste. Predídete tak nehodám a zraneniam, ktoré by mohli viesť k neočakávaným narušeniam procesov a nedostatku personálu.

Dosiahnete to veľmi jednoducho. Pomôžu vám s tým pravidelné školenia zamestnancov o bezpečnosti, pravidelná kontrola a opravy strojov a zariadení. V neposlednom rade má svoj nepopierateľný význam aj dobré bezpečnostné označenie a používanie kvalitných ochranných pracovných pomôcok!

Správne zvolený systém prepravy

Aby bolo fungovanie skladu efektívne, je dobré zvoliť si pre jednotlivé položky v ňom adekvátnu prepravu. Aj keď samotná preprava s fungovaním skladu nemá toho veľa spoločného. Pri nevhodne zvolenom prepravnom kanáli sa nemusí tovar dostať k zákazníkovi včas a v požadovanej kvalite, takže tovar, ktorý ste tak dlho a precízne vo svojom sklade chránili, stratí svoju hodnotu, zákazník bude nespokojný a vám vzniknú dodatočné náklady.

Aby sa to nestalo, poistite si svoju logistiku spoľahlivým prepravným partnerom. Aj služby dobrej kontajnerovej prepravy vám môžu pomôcť zvýšiť efektivitu skladu!

Foto: SHUTTERSTOCK
VZV, sklad

Profesionálny vodič VZV skladník

Dnes sa už každá jedna prevádzka bez moderného strojového vybavenia nezaobíde. Pokrok doby a rozvoj moderných technológií a strojov štýl a formu práce v mnohých odvetviach mení. Aj tie najlepšie stroje však stále potrebujú na svoju obsluhu ľudský zdroj s tými najlepšími zručnosťami a schopnosťami.

Pre efektívne fungovanie skladu to znamená, že na vykonávanie práce formou modernej techniky budete potrebovať tých najlepších zamestnancov, kde v prípade skladu k tým najdôležitejším patrí spoľahlivý vodič VZV skladník, vďaka ktorému bude zvládanie náročných úloh pri riadení skladu jednoduché, bezproblémové a bezpečné.

Optimalizované rozloženie skladu z hľadiska priestoru a času

Nesmierne dôležitú úlohu v efektívnosti skladu zohráva aj jeho správne rozloženie. Dokonca by sme mohli tvrdiť, že spôsob, akým je váš sklad nastavený, je jedným z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje efektivitu vykonávaných úloh.

V praxi to napríklad znamená, že ak sa vaši zamestnanci nedokážu v malých uličkách skladu ľahko pohybovať a nemôžu nájsť potrebné položky, je nutné očakávať pomalšie procesy a operácie. Samozrejme, že dobrý systém riadenia skladu a jeho fungovanie je závislé aj na skúsenostiach a praxi zamestnancov. Ani ten najlepší vodič VZV ale nedokáže normálne fungovať v priestore, ktorý nie je na bezpečnú a efektívnu prácu správne prispôsobený a vybavený.

Nastavenie vášho skladu preto musí byť optimalizované spôsobom, ktorý umožní vášmu tímu bezproblémový pohyb v ňom a nájdenie položiek, ktoré si potrebujú vybrať. Ak na to a všetky spomínané kroky nezabudnete, môže byť efektivita skladu vysoká a priniesť vašej firme zisk.

chyba