Spoločnosť Jungheinrich otvorila v Hamburgu najväčšie solárne parkovisko v hodnote 1,7 milióna eur

Snaha o udržateľnosť a boj voči globálnemu otepľovaniu nie je cudzia ani pre spoločnosť Jungheinrich. Firma vyrábajúca okrem iného už len elektrické vysokozdvižné vozíky má jasný cieľ: do roku 2030 chce mať uhlíkovo neutrálne obchodné aktivity vo všetkých svojich pobočkách vrátane závodov. Jedným významným krokom v rámci boja proti klimatickým zmenám je pokrytie parkoviska zamestnancov firmy fotovoltickým systémom v nemeckom Hamburg-Wandsbeku.

01.03.2024 13:58
jungheinrich, pr nepouzivat

Podpora pre elektromobilitu

Nové solárne zariadenie s rozlohou 1 100 metrov štvorcových otvorila Melanie Leonhard, senátorka pre ekonomiku a inovácie v Hamburgu, spolu s generálnym riaditeľom spoločnosti Jungheinrich Larsom Brzoskom. Na podujatí nechýbal ani Matthias Boxberger, predseda hamburského priemyselného združenia.

Nemecká firma vybavila parkovisko so 630 fotovoltickými modulmi, ktoré majú špičkový výkon, a to okolo 200 kilowattov. Zamestnanci môžu nabíjať svoje súkromné elektrické vozidlá počas pracovnej doby na 48-ich z celkového počtu 52 e-nabíjacích bodov.

Štyri ďalšie nabíjacie miesta sú voľne prístupné a tvoria súčasť verejnej nabíjacej infraštruktúry v Hamburgu pre elektrickú mobilitu. Ročný výkon solárneho parkoviska postačuje na plné nabitie batérií okolo 4 000 elektro­mobilov. Investícia spoločnosti Jungheinrich do nového zariadenia dosiahne celkovo 1,7 milióna eur.

„Väčšia ochrana klímy si vyžaduje konkrétne opatrenia na mieste, a to nielen zo strany politikov a spoločnosti, ale aj súkromných spoločností,“ zdôraznila Melanie Leonhard s tým, že Jungheinrich s fotovoltickým systémom na svojom parkovisku sa nezameriava len na obnoviteľné energie, ale aj na podporu elektromobility.

Podľa političky každý slnečný lúč, ktorý dopadá na tieto solárne panely, sa stáva čistou energiou pre elektromobily. „Takéto opatrenia sú na jednej strane ekonomicky inteligentné, a na druhej strane ide o dôležitý príspevok k zachovaniu našej planéty pre budúce generácie.“

Šampión v ochrane klímy

Predseda predstavenstva spoločnosti Jungheinrich AG Lars Brzoska považuje udržateľnosť v prípade svojej firmy za ekonomickú, ekologickú a sociálnu povinnosť. Ako podotkol, od roku 2021 všetky závody Jungheinrich v Nemecku získavajú výlučne zelenú elektrinu.

„Toto solárne parkovisko vyrába čistú energiu presne tam, kde je to potrebné – na nabíjacích miestach pre elektromobily našich zamestnancov. Prispievame tak k obratu v energetike a doprave. Zároveň posúvame sa o ďalší krok bližšie k nášmu cieľu stať sa do roku 2030 uhlíkovo neutrálnou vo všetkých pobočkách Jungheinrichu vrátane všetkých závodov.“

Na dôležitosť využitia solárnej energie poukázal aj Matthias Boxberger, ktorý ocenil, že priemyselné podniky so sídlom v Hamburgu sú už dlhšie šampiónmi v ochrane klímy. „Zatiaľ čo politici stále diskutujú o zavedení fotovoltickej povinnosti pre parkovacie miesta prostredníctvom zákona o ochrane klímy, tak popredná hamburská priemyselná spoločnosť už zaisťuje jeho implementáciu,“ dodáva s tým, že podnikanie môže často rýchlejšie prispieť k zníženiu CO2 ako byrokratické nariadenia. Zároveň ocenil, že pre hamburský priemysel je ochrana klímy už dlho jedným z rozhodujúcich firemných cieľov.

Zelená elektrina aj verejnosti

Elektrina z obnoviteľných zdrojov je alternatívou k fosílnym palivám a rozhodujúcim spôsobom prispieva k ochrane klímy. Rastúce ceny elektriny a energií predstavujú výzvy aj pre ekonomiku Hamburgu. Aj preto sa stali témy energetickej bezpečnosti a sebestačnosti viac než aktuálnymi.

Keďže v metropole Hamburgu je k dispozícii len obmedzený priestor na rozšírenie obnoviteľných zdrojov energie, práve využitie fotovoltiky na už stavebne uzavretých oblastiach, ako sú obchodné a priemyselné areály, ponúka obrovský potenciál.

Solárne parkovisko naplánovala a zrealizovala skupina Energielenker. Pomocou slnka vyrobená zelená elektrina prúdi nielen do elektrických nabíjacích staníc, ale aj do napájacieho zdroja centrály firmy Jungheinrich, na streche ktorej sú inštalované ďalšie fotovoltické panely. Tie sa využijú aj v rámci elektrifikácie intralogistiky.

Jungheinrich dodáva všetku prebytočnú elektrinu zo svojho fotovoltického systému do verejnej siete v Hamburgu. Ako zdôraznil generálny riaditeľ spoločnosti, od roku 2021 všetky závody Jungheinrich v Nemecku odoberajú výlučne len zelenú elektrinu.

Líder v elektrifikácii intralogistiky

S cieľom znížiť emisie skleníkových plynov presadzuje Jungheinrich celosvetovo prechod na obnoviteľné zdroje energie. Výsledkom tejto snahy je, že prechod na zelenú elektrinu je realitou už v 21 krajinách.

Len v roku 2022 spoločnosť ušetrila približne 18 900 ton emisií CO2, čo sa rovná ročnej „skladovacej“ kapacite 3 150 hektárov lesa. Podnik zároveň posúva vpred elektrifikáciu intralogistiky. Od marca 2023 vyrába už len 100-percentne elektrické vozíky.

Spoločnosť bola založená v roku 1953. Jej nízkozdvižné či vysokozdvižné vozíky poháňané Li-Ion batériami sa používajú v skladoch po celom svete. Aj to svedčí o tom, že Jungheinrich je neustále technologickým lídrom pokiaľ ide o elektromobilitu v skladoch.

chyba