Slováci pomáhajú dopraviť na Ukrajinu výnimočnú pomoc z USA

Organizácia Post Bellum vďaka darom od podporovateľov na stránke www.pomozmeukrajine.sk zabezpečuje od začiatku vojny nákup nepriestrelných viest a ďalšieho ochranného a zdravotníckeho materiálu pre Ukrajinu.

11.04.2022 00:00
Post bellum, pr, nepouzivat

V týchto dňoch sa jej podaril ďalší úspech. Post Bellum spojilo sily s americkou organizáciou International SOS a zabezpečilo prvý kamión potrebného zdravotníckeho materiálu z USA v hodnote státisícov eur. V zásielke boli aj defibrilátory, sady na transfúziu krvi či vrecia na prevoz mŕtvych.

Renomovaná organizácia International SOS získava v USA lieky a materiál, ktorému končí expirácia, na Ukrajine je ho v čase vojny nedostatok a rýchlo sa minie. Rodí sa tak výnimočný systém pomoci, kedy sa materiál, ktorý by bol inak vyhodený, dostane tam, kde sú dnes najviac potrebné.

Post bellum, pr, nepouzivat

Organizácia posiela palety s pomocou nákladným lietadlom na najbližšie vhodné medzinárodné letisko pri hraniciach konfliktu. V tomto prípade to bola Varšava, odkiaľ slovenské Post Bellum v spolupráci s ukrajinskými veľvyslanectvami na Slovensku a v Poľsku zabezpečilo dopravu priamo do vojenskej nemocnice v Kyjeve.

Post bellum, pr, nepouzivat

Vojna na Ukrajine nekončí a pomoc Post Bellum taktiež nie

Zapojiť sa môžete aj vy a to darovaním na www.pomozmeukrajine.sk. Podľa riaditeľky Post Bellum Sandry Polovkovej kamión pomoci z minulého týždňa by mal byť prvý z viacerých. „Podarilo sa nám nastaviť systém spolupráce a logistiku, dnes pracujeme na tom, aby sme na Ukrajinu takto posielali pomoc dokedy to bude možné a predovšetkým potrebné.“ V ďalšom lietadle by do Európy mali prísť aj tony špeciálneho jedla v prášku na nutričnú podvýživu.

Post bellum, pr, nepouzivat

Post Bellum tiež naďalej nakupuje chýbajúce základné ochranné vybavenie pre ľudí brániacich svoju krajinu. Na Ukrajinu už poslalo pomoc v hodnote viac ako milión eur v podobe predovšetkým nepriestrelných viest, prilieb, vojenských topánok a špeciálnych škrtidiel na silné krvácanie.

odkaz
Post bellum, pr, nepouzivat

Dnes sa píšu príbehy 21. storočia

Post Bellum sa venuje vyhľadávaniu a dokumentovaniu príbehov pamätníkov kľúčových udalostí 20. storočia. Medzi inými aj druhej svetovej vojny, alebo okupácie v roku 1968. „K pomoci Ukrajincom sme sa pridali, aby sme mohli v ovplyvniť príbehy 21. storočia, ktoré za pár rokov budú dokumentovať naši kolegovia v ukrajinskom Post Bellum,” uviedla Polovková.

Osobné svedectvá zverejňuje Post Bellum už 10 rokov v databáze Memory of Nations. Tieto príbehy ďalej rozpráva verejnosti. Pracuje s mladými ľuďmi na školách, organizuje výstavy, spolupracuje s médiami, komunikuje na sociálnych sieťach, vydáva knihy, časopis Príbehy 20. storočia a každoročne odovzdáva Ceny pamäti národa.

chyba