Poďte sa spriateliť so seriálovými zvieratkami

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v rámci 16. ročníka festivalu Bienále animácie Bratislava otvorila tri atraktívne výstavy venované animovanému filmu.

27.10.2022 00:00
BIBIANA animanimals, pr, nepouzivat Foto:

Jednou z nich je výstava ANIMANIMALS podľa rovnomenného nemeckého seriálu pre deti. Podnetom pre vznik tejto výstavy bol nemecký animovaný seriál režisérky Julie Ocker ANIMANIMALS. Hviezdami štvorminútových „animákov“ sú milé zvieracie postavy s vlastnosťami, ktoré sa na prvý pohľad javia ako hendikepy, no ukážu sa postupne ako výhody. Napríklad je tu zebra, ktorej sa popletú pruhy, chobotnica, ktorá sa poháda s jedným zo svojich chápadiel, mravec, ktorý odoláva skupinovému tlaku… Kolekcia 52 filmov získala viac ako 75 ocenení v 22 krajinách. Nezvyčajný projekt vznikol v produkcii Studio Film Bilder a v koprodukcii nemeckých vysielateľov KiKA a SWR.

Výstava v BIBIANE je unikátna a ojedinelá. Prezentuje krátke animované filmy v priestore.

Detskí návštevníci vstupujú priamo do príbehov a majú možnosť zoznámiť sa s jednotlivými zvieratkami a ich starosťami. „Výstava ANIMANIMALS zaujme najmä tých najmladších návštevníkov, a to svojou hravosťou a pestrofarebnosťou, ktorá je typická pre tvorbu nemeckej animátorky Julie Ocker. Široká paleta farieb je v symbióze s tvaroslovím postavičiek zvieratiek, ktoré si zamilovali deti z populárneho kresleného seriálu v Nemecku a iných krajinách. Preto ma veľmi teší, že sa s nimi budú môcť zoznámiť aj deti na Slovensku v interaktívnej forme, akú naša výstava ponúka“, hovorí Martin Dubravay, hlavný dramaturg BIBIANY a zároveň dopĺňa: „V každom príbehu deti spoznajú jedno zvieratko, s ktorým sa hravou formou stretávajú v rámci deja. Aj samotnú rozprávku si potom deti môžu pozrieť priamo vo výstavných priestoroch. Atraktívna je určite aj skákacia hra, kde sa pohybom rozanimuje jedno zo zvieratiek“.

Foto: BIBIANA
BIBIANA animanimals, pr, nepouzivat

Deti na výstave môžu zatrúbiť na chobote slona, chodiť na podkovách ako koník, krokodíľou papuľou zbierať soletky, posedieť si na dlhočiznej lavici v podobe jazvečíka. Zažijú zebru s popletenými pruhmi, páva, ktorý miluje divadlo, zahrajú sa na chobotnicu, ktorá potrebuje pomoc pri pečení a na mravce, ktoré nosia listy do mraveniska… Návštevníci výstavy sa môžu so zvieratami hrať, spievať, skákať, pomôcť im a zažiť rôzne dobrodružstvá priamo v priestore.

Samotnú výstavu navštívila aj autorka animovaného seriálu Julia Ocker, ktorá bola hosťom festivalu Bienále animácie Bratislava. „Bola to veľmi inšpiratívna návšteva, kde autorka seriálu mala možnosť po prvýkrát na vlastné oči vidieť, ako sa jej seriál pretavil do výstavy. Jej reakcie boli viac ako nadšené a za všetko hovorí krátke video, ktoré bolo zverejnené na našich sociálnych sieťach. Na videu je vidieť nefalšovanú a spontánnu radosť Julie Ocker, ktorá si všetky aktivity a objekty vyskúšala s nadšením…“, prezrádza Martin Dubravay.

Aktuálne výstavy v BIBIANE sú pre deti veľmi atraktívne. Počas festivalu, ale aj mimo neho navštívilo BIBIANU veľa detí, aby nasiakli atmosféru známych animovaných filmov. A ako sa deťom a návštevníkom páči ANIMANMALS? „Prvé odozvy sú veľmi pozitívne. Svedčí o tom návštevnosť výstavy, ktorá je už teraz vysoká. BIBIANOU sa ozýva teraz detský smiech oveľa intenzívnejšie. Výstavné priestory sú teraz plné detí, ktoré s radosťou a záujmom v očiach všetko skúšajú a testujú. Výstava je nová, ale už teraz je viac ako isté, že priláka veľa návštevníkov, ktorí sa k nej budú možno aj časom vracať,“ dodáva Dubravay.

Foto: BIBIANA
BIBIANA animanimals, pr, nepouzivat

Už tradične výstavy v BIBIANE dopĺňajú aj sprievodné programy. Jedna z miestností výstavy ANIMANIMALS je určená práve na workshopy a „dielničky“, ktoré tam budú postupne prebiehať. Napríklad aktuálne ilustrátorka Hedviga Gutierrez pripravuje tvorivé dielne s názvom Zveromágia, kde si deti pod jej vedením vytvoria vlastné zvieratká.

Výstava potrvá do 12. 3. 2023.

JULIA OCKER (1983) je animátorka, dizajnérka a autorka zo Stuttgartu. Študovala vizuálnu komunikáciu v Pforzheime a Káhire v rokoch 2003 až 2005 a animáciu na Filmovej akadémii v Bádensku-Württembersku v roku 2006. Jej absolventský film „Kellerkind“ vyhral cenu First Steps Awards 2012, cenu Tricky Women Prize 2013 a bol nominovaný na cenu Annie Awards 2014. Julia objavila svoju vášeň pre detské filmy, keď mala možnosť produkovať päť krátkych filmov so štúdiom FILM BILDER pre seriál SWR „Poznám zviera“ („I know an Animal“). Z týchto piatich krátkych filmov vznikol jej vlastný seriál „Animanimals“, ktorý sa predal do viac ako 180 medzinárodných teritórií a získal viac ako 70 ocenení. Seriál Animanimals vyhral cenu Grimme-Preis 2019 v kategórii detský film a bol nominovaný na cenu International Emmy. Druhá séria Animanimals bude hotová v roku 2022.

Viac informácií na:

chyba