Oslávte mesiac knihy s dobrou knihou! Alebo dvomi... troma...

Počas marca už tradične oslavujeme lásku ku knihám, vedeli ste však, že vznik tejto tradície siaha až roku do 1955? Od tohto roku je totiž marec, na počesť Mateja Hrebendu Hačavského, považovaný za mesiac knihy. A možno ste započuli aj takú informáciu, že vznikol preto, aby podporil knižný trh. Pre knihomoľa je zas mesiacom knihy ten, kedy príde na trh očakávaná kniha. A my pre vás máme hneď zopár takých. Nechajte sa inšpirovať novinkami z vydavateľského domu Grada. Prinášame tipy na romantiku, napätie, výchovu, ale aj pre najmenších čitateľov či milovníkov hudby.

13.03.2024 00:00
thumbnail 820x312,  pr, nepouzivat,  pr,...

Paris Hilton

Toto nie sú obyčajné zábavné memoáre o móde a hollywoodskom životnom štýle. Je to šokujúce a temné.

V ére poznačenej príchodom rozmachu internetu a prvých blogov o celebritách, vo svete absurdných očakávaní v čase, keď boli mladé ženy bezdôvodne ponižované v médiách, sa Paris naučila používať svoju osobnú značku na dosiahnutie obchodného úspechu. V knihe nás Paris zavedie do privilegovaného detstva, ktoré zažila cez optiku nediagnostikovaného ADHD. Jej rebélia v tínedžerskom veku doviedla Parisiných rodičov k rozhodnutiu dať dcéru uniesť a uväzniť do súkromného ústavu pre problémovú mládež. Trpela tam verbálnym, fyzickým a sexuálnym zneužívaním takmer dva roky. Uprostred pekla si Paris vytvorila krásny vnútorný svet, kde sa k nej škaredosť okolia nedostala. Keď ju konečne prepustili, už neverila nikomu okrem seba a svoj fantazijný svet premenila na miliardovú realitu. Kniha podáva správu o jej riskantnej ceste mužskou tyraniou pred érou #MeToo s tou správnou dávkou drzosti a sleduje vývoj kultúry celebrít až po súčasnosť. Prežívame chvíle, ktoré si všetci pamätáme a stretávame sa s mnohými známymi menami ako sú Britney Spears alebo Kim Kardashian. Čo je však dôležitejšie, ukazuje nám jej cestu k vnútornému pokoju a zároveň nás povzbudzuje, aby sme sa nesnažili vždy niekam zapadnúť, ale vybrali si vždy vlastnú cestu.

thumbnail paris hilton 600x450 1, pr, nepouzivat

Milovaná hudba

Prečo sa tak bezhlavo dokážeme zamilovať do hudby?

Susan Rogersová odhaľuje tajomstvá toho, prečo nás obľúbené piesne dojímajú a napĺňajú radosťou. Zároveň je to aj príbeh hudobnej priekopníčky, ktorá začínala ako zvuková technička v Los Angeles a vypracovala sa na vedúcu inžinierku svetoznámej skladby Purple Rain od Princea, a ako jedna z najúspešnejších producentiek všetkých čias vytvorila ďalšie svetoznáme hity. Poukazuje aj na to, že každý môže byť muzikálny, a to jednoducho tým, že je aktívnym a vášnivým poslucháčom. Autorka taktiež skúma vedecké poznatky o hudbe a mozgu a zároveň nás zavedie do zákulisia výroby nahrávok, pričom svojím zasväteným sluchom osvetľuje hudbu Princea, Franka Sinatru, Kanyeho Westa, Lany Del Rey a mnohých ďalších svetoznámych umelcov. Rozpráva o skladbách, ktoré zmenili jej život a dáva ich do kontrastu s tými, ktoré oslovili jej spoluautora a študentov. Jej hravý rozprávačský štýl osvieži vaše hudobné playlisty, prehĺbi vzťah k obľúbeným interpretom a ozvláštni spôsob počúvania hudby.

thumbnail Milovana hudba web banner 600x450px, pr, nepouzivat

Niet úniku

Mrazivá vražda v islandskej divočine a stopy zaviate snehom…

Keď sa Karl vyberie na statok svojich známych, pretože sa mu už niekoľko dní neozývajú, ešte netuší, aká hrôza ho v ich vile čaká. Idylická islandská príroda ostro kontrastuje so strašným, nevysvetliteľným zločinom. Vyšetrovatelia Týr, Karolína a patologička Idunn sa snažia rozpliesť komplikovaný príbeh domácnosti, ktorá sa stala miestom hrozivej tragédie.

Sóldís sa teší na svoju novú prácu na statku, ďaleko od ruchu mesta a svojho agresívneho bývalého priateľa. Potrebuje čas pre seba, aby sa rozhodla, kam bude smerovať jej nový život a dokončila diplomovú prácu. Ani netuší, že sa práve priplietla do siete šialenca. Do siete, z ktorej niet úniku.

Kráľovná islandskej krimi predstavuje prvý diel novej série Čierny ľad.

thumbnail niet uniku 600x450, pr, nepouzivat

Útek na vidiek

Vychutnajte si romantiku uprostred zakvitnutých lúk v novom románe bestsellerovej autorky Julie Caplinovej.

Keď ilustrátorke Elle priateľ oznámi, že si potrebuje dať pauzu, rozhodne sa odísť z milovaného Londýna na vidiek, aby si tam utriedila svoje myšlienky. Pomocnú ruku jej podá krstná mama Magda, ktorá jej načas zverí svoj dom a spolu s ním aj chlpaté prekvapenie – sučku Tess. Ella je spočiatku v šoku a netuší, čo by si s chlpáčkou mala vlastne počať. Okrem toho jej život znepríjemňuje miestny veterinár a hŕstka starousadlíkov, ktorým pojem súkromie vôbec nič nehovorí. Podarí sa jej nakoniec prehodnotiť svoj život a dá šancu láske, aj keď si sľúbila, že mužom sa bude už vyhýbať?

thumbnail utek na vidiek 600x450, v

Ako vychovať z detí dobrých ľudí

Vyhnite sa rodičovským nástrahám a vychovajte zo svojich detí dobrých ľudí.

Žiadny rodič nie je dokonalý a v ťažkých alebo stresujúcich chvíľach môžete reagovať spôsobmi, ktoré nezodpovedajú ideálnemu modelu rodičovstva – napríklad kričaním. Nie ste však sami. Vaše reakcie sú často hlboko zakorenené a pravdepodobne ste sa ich naučili od svojich rodičov. Ako prelomiť tento kruh a byť rodičom, ale aj človekom, akým chcete byť? Kniha plná praktických rád, ktoré vám môžu pomôcť zachovať si chladnú hlavu, dokonca aj počas najhorších záchvatov hnevu vášho dieťaťa, a reagovať na ne konštruktívne a súcitne. Navyše sa naučíte všetko potrebné na to, aby ste si s dieťaťom vybudovali vzťah založený na láske a vzájomnej úcte. Táto príručka vám pomôže pochopiť, ako môže mať zmena vlastných „automatických reakcií“ dlhodobý pozitívny vplyv – nielen na vás a vaše deti, ale aj na budúce generácie.

thumbnail ako vychovat z deti dobrych ludi 600x450, pr, nepouzivat

Iba medzi nami

Dokáže odolať jeho charizme a sexepílu?

Miliardár Christopher má všetko, čo chce, vrátane každej ženy, na ktorú ukáže. No vnútri sa cíti prázdny. Rozhodne sa cestovať po Európe inkognito s batohom na chrbte, aby zistil, kým v skutočnosti je. Bez peňazí a ľudí, na ktorých by sa mohol spoľahnúť. Lenže preplnený a zapáchajúci hostel nie je úplne to, čo si predstavoval. Až do chvíle, keď sa na posteľ oproti nemu neprisťahuje nová spolubývajúca Hayden. Christopher z nej nevie spustiť zrak. Je krásna, nevinná a inteligentná. Ani zďaleka to nie je žena, po akej by obvykle túžil, no niečo na nej je. Avšak ona s ním chce byť iba kamarátka a drží si ho od tela. Christopher nechápe, ako dokáže odolať jeho sexepílu a charizme. Dokáže si získať jej dôveru a napokon aj lásku?

thumbnail iba medzi nami 600x450, pr, nepouzivat

V strede kruhu

Prvý del novej série od majstra napätia Arneho Dahla!

Štokholmom otrasie séria výbuchov. Vyšetrovací tím Evy Nymanovej má za úlohu atentátnika, ktorý sa polícii vysmieva prostredníctvom listov, nájsť a zastaviť, skôr ako udrie znova. Všetky stopy však vedú k bývalému veliteľovi Nymanovej Lukasovi Frislovi. Je možné, aby človek odstrihnutý od spoločnosti, žijúci uprostred prírody, zosnoval tak dokonalý plán? Keď všetky stopy ukazujú jedným smerom, je dôležité nestratiť hlavu.

thumbnail v strede kruhu 600x450, pr, nepouzivat

Východ slnka na Bali

Čaká na vás najväčšie dobrodružstvo vášho života…

PR manažérka Jaelee Tanová je síce úspešná v práci, no srdce má zlomené a vo svojom vnútri sa stále trápi pre starú lásku. A tak sa jedného dňa rozhodne pre zmenu. Spontánne si kúpi letenku na úžasný exotický ostrov Bali s priam rozprávkovými plážami. Dúfa, že tu sa jej podarí zabudnúť. Postupne zisťuje, že hoci sú aj na Bali ulice plné áut a motoriek, život tam plynie akosi pomalšie a krajšie… Najmä, keď stretne očarujúceho Škóta Alistaira, pri ktorom sa jej takmer okamžite srdce rozbúcha rýchlejšie. Lenže zdanlivo predvídateľnú cestu jej skrížia nečakané udalosti, pri ktorých sa musí rozhodnúť, akým smerom sa v živote vyberie ďalej.

thumbnail vychod slnka na bali 600x450, pr, nepouzivat

Chlapec v kopačkách

Malí futbalisti opäť zažívajú kopu dobrodružstiev.

Hurá, začali sa prázdniny! Tomáša a jeho kamarátov čakajú dva mesiace voľna, huncútstiev, a hlavne futbalu! Veď kto by chcel v lete zostať zavretý doma, keď sa radšej môže vydať do prírody na futbalové sústredenie? Tréner Kamil si pre chlapcov aj dievčatá z tímu prichystal kopu zábavy. Lenže ako by to bolo, keby našich hrdinov nečakalo aj nejaké to dobrodružstvo? Zaujme ich prípad ukradnutej vlajky a posnažia sa rozlúštiť aj záhadu kocúra Fantóma. Skvelá partia malých futbalistov sa počas tohto leta rozhodne nebude nudiť.

thumbnail chlapec v kopackach2 600x450, pr, nepouzivat

Tajné jazero

Aké tajomstvo sa skrýva za bránami starého domu?

Keď sa Stella a jej mladší brat Tom presťahujú do nového domu, začnú ich trápiť záhadné zmiznutia Harryho, malého psíka ich staršej susedky. Kam sa podel? A prečo sa pri nich stále objavuje mokrý, ako keby vyliezol z jazera? Pátranie ich privedie až k člnu zakopanému pod trávnatým kopcom a k tunelu, ktorý ústí pri tajnom jazere. Kto je ten chlapec, ktorý k nim vesluje a vyzerá tak vystrašene? A komu patria sú tie detské hlasy, ktoré počuť spoza lesa? Stella a Tom čoskoro zistia, že sa vrátili v čase do svojho domu a záhrady spred takmer sto rokov, a odhalia prekvapivé súvislosti medzi minulosťou a súčasnosťou.

thumbnail tajne jazero 600x450, pr, nepouzivat
chyba