Viac než tri desiatky obnovených národných kultúrnych pamiatok bojujú o prestížne ocenenie Fénix

V poradí už 17. ročník súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka sa dostáva do ďalšej etapy. Organizátori uzavreli prihlasovanie a potvrdili, že tento rok sa v súboji pamiatok stretne 35 historických skvostov, ktoré boli obnovené, či zreštaurované v rokoch 2022 a 2023. Ich presný zoznam, ale ostane prekvapením až do spustenia verejného online hlasovania o najkrajšiu obnovenú pamiatku. Súťaž vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s partnermi - Nadáciou SPP, SPP a mediálnym partnerom RTVS.

17.02.2024 00:00
kostol sv. Jana Krstitela Lipt. Jan, pr,...
Kostol sv. Jána Krstiteľa Lipovský Ján

Ročník s novými podmanivými príbehmi

Podľa organizátorov sa aj tento rok črtá atraktívny súboj pamiatok s novými, neraz fascinujúcimi príbehmi vzostupu, pádu a pomyselného opätovného vstávania z popola našich neraz zabudnutých národných kultúrnych pamiatok. Medzi prihlásenými skvostmi sú v tomto ročníku funkcionalistické stavby, kaštiele, kúrie, rímsko-katolícky, či evanjelický kostol, ale aj vzácny oltárny obraz a sklenená mozaika. Už dnes je jasné, že príbehy prihlásených pamiatok chytia za srdce nejedného Slováka rovnako, ako tomu bolo v uplynulých ročníkoch. Veď si ešte možno pamätáte na obnovu, ktorú podporil nález diamantového bažanta v záchodovej šachte, nečakaný nález časovej schránky z roku 1906 v mestskej veži, či príbeh obnovy kostola, ktorý odštartovala padnutá omietka počas svätej omše. „Príbehy všetkých prihlásených pamiatok odhalíme na stránke www.kpr-fenix.sk 13.marca 2024, kedy odštartujeme verejné online hlasovanie. Hlasovať za najkrajšiu pamiatku bude môcť verejnosť následne až do 2.apríla 2024. Tá, ktorá získa najvyšší počet hlasov zo strany verejnosti si odnesie ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP. V tejto súvislosti nás veľmi teší, že prestíž súťaže z roka na rok stúpa aj vďaka hlasovaniu verejnosti. Len uplynulý rok sa do neho zapojilo takmer 62 000 ľudí“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Meštiansky dom Banská Bystrica
mestiansky dom B. Bystrica, pr, nepouzivat Meštiansky dom Banská Bystrica

Odborníci preskúmajú pamiatky v teréne

Zatiaľ čo každý z nás sa bude môcť zapojiť do online hlasovania z pohodlia vlastného domova, odbornú porotu čaká v najbližších týždňoch cestovanie po Slovensku. Každú z prihlásených pamiatok preskúmajú podľa zaslanej dokumentácie a 12 vybraných finalistov aj priamo na mieste. Porota je už tradične zložená zo špičkových odborníkov z radov architektov, reštaurátorov, znalcov dejín, zástupcov pamiatkových úradov, či odboru ochrany pamiatkového fondu MK SR a zástupcov organizátorov i partnerov súťaže. Po detailnom zhodnotení každej pamiatky vyberie následne odborná porota laureátov 17. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorí rozšíria exkluzívny „klub Fénixov“. „Porota udeľuje maximálne tri ceny za komplexnú alebo čiastočnú obnovu ucelenej časti objektu pamiatky, alebo za výnimočný počin záchrany pamiatky. Zároveň môže udeliť aj „Čestné uznanie“ právnickej alebo fyzickej osobe, ktorá zásadným spôsobom vstúpila do procesu obnovy pamiatky alebo za mimoriadny prínos k ochrane a obnove pamiatky,“ spresňuje Eva Guliková. Ministerstvo kultúry, odborná porota a partneri súťaže majú zároveň i právo navrhnúť udelenie titulu „Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka“. Ten sa udeľuje vlastníkovi pamiatky, ktorá sa ešte len nachádza v procese obnovy. Všetci ocenení vlastníci pamiatok si preberú počas plánovaného slávnostného galavečera ocenenie – sošku bájneho Fénixa, ale získajú aj finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho partnera súťaže – Nadácie SPP.

Mestská veža Brezno
mestska veza Brezno, pr, nepouzivat Mestská veža Brezno

Fénix je cesta, nie cieľ

O súťaži je možné povedať, že jej víťazom je každá z prihlásených pamiatok. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka pomáha rozširovať povedomie o našich národných kultúrnych pamiatkach a upriamuje pozornosť na neuveriteľné úsilie súčasných majiteľov, ktorí investujú svoj čas, peniaze a nevyčísliteľné úsilie do záchrany nášho spoločného kultúrneho dedičstva. Sú to nielen jednotlivci, ale aj celé komunity, samosprávy, či cirkvi. Ako však povedal svojho času Pavol Kozáčik, vlastník Kubínyiovskeho kaštieľa a hrdý držiteľ špeciálnej ceny Fénix za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky v 15. ročníku: „Fénix nie je cieľ, je to cesta. Ak sa chcete pustiť do rekonštrukcie kultúrnej pamiatky, musíte sa vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti a obklopiť sa schopnými ľuďmi. Boli to však moje najkrajšie stavbárske roky a odporúčam každému, kto má vzťah k histórii, nech sa chopí tejto šance.“ Informácie o súťaži a príbehy víťazov uplynulého ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka sú prístupné na stránke www.kpr-fenix.sk.

Kostol sv. Žofie Zborov
kostol sv. Zofie Zborov, pr, nepouzivat Kostol sv. Žofie Zborov
chyba