Pokračovanie článku: Program a výstavy Slovenskej národnej galérie apríl 2024

Aktuálne výstavy

Umenie Fantastického Odhmotnenia

15. 3. 2024 – 9. 6. 2024 / sála XI. – Premostenie 4. poschodie / kurátor: Aurel Hrabušický

Trochu komplikovaný názov výstavy vychádza z jedného diela Júliusa Kollera. Neznamená to však, že výstava je venovaná ufológii či inej „záhadológii“ ako inšpiráciám umenia. Ide o príbeh konceptuálneho umenia na Slovensku, presnejšie jeho prvej, najdôležitejšej fázy v období 1963 – 1972. Na výstave uvidíte práce troch hlavných predstaviteľov tohto smeru – Júliusa Kollera, Stana Filka a Petra Bartoša, ale aj diela Milana Adamčiaka, Alexa Mlynárčika, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha a ďalších. Sú to diela notoricky známe, ale aj zriedka vystavované či vôbec nevystavené, ktoré vznikali, až kým celkom nevyhasli sweet sixties.

Umenie, ktoré zostalo

Zbierka Medzinárodného bienále mladých výtvarníkov DANUVIUS 68

Nová výstava

15. 3. 2024 – 9. 6. 2024 / sála X – Premostenie 3. poschodie / kurátorka: Vladimíra Büngerová

Výstava predstavuje dlhé roky nevystavovaný (zabudnutý) súbor diel prevažne zo zbierky Slovenskej národnej galérie, ktoré inštitúcia získala z legendárneho Medzinárodného bienále mladých výtvarníkov DANUVIUS 68, uskutočneného za dramatických okolností po augustovej okupácii Československa, v kurátorskej koncepcii Ľubora Káru.

Bienále ako historicky dôležitú prehliadku z roku 1968 približujeme cez dobové dokumenty a najmä diela slovenských, českých a zahraničných autorov ako J. Jankovič, M. Šutej, S. Filko, A. Frohner, A. Kučerová, G. Pisani, M. Raysse, M. Ikeda, H. Akiyama, N. Plíšková, J. Hilmar, V. Popovič, P. Binder, E. Ovčáček, J. Bartusz a ďalší. Výstava o výstave nemá charakter rekonštrukcie, je znovuobjavením dávno zabudnutého a upozorňuje na ambíciu (minulú i dnešnú) zbierať a vystavovať nielen slovenské či československé umenie, ale aj umenie mimo našich hraníc a orientovať sa na medzinárodnú spoluprácu v zmysle otvoreného, kritického modelu galérie globálneho veku.

Marko Blažo: Celý človek

16. 2. 2024 – 19. 5. 2024 / sála I, Premostenie, 1. poschodie / kurátorky: Petra Hanáková, Alexandra Tamásová

Monografická výstava Marka Blaža (1972 – 2021) je pokusom vložiť košaté, až holisticky komplexné dielo tohto výnimočného umelca do minimalistickej funkcionalistickej schránky. Výstava nie je chronologická, skôr tvorená samopohybom umelcových návratných motívov s vedomím ich asociatívnosti a vrstevnatosti, v rámci ktorých všetko so všetkým súvisí a „hocičo sa dá natiahnuť na čokoľvek“. Ide vlastne o dve výstavy v jednom: v „kabinete kresby“ predstavujeme v horizontálnom, kvázi labyrintovom pôdoryse prevažne denníkové, „pracovné“ kresby a koncepty umelca. V Premostení dávame priestor monumentálnejším realizáciám a preživším inštaláciám, vrátane black-boxu s imerzným prienikom do hlavy/pracovného komputera Marka Blaža.

Marko Blažo Foto: Juraj Starovecky
Marko Blazo SNG Foto Juraj Starovecky 7, pr, nepouzivat 1 Marko Blažo

Lucia Dovičáková – Jana Hojstričová – Kundy Crew

Výber z nových akvizícií SNG

1. 2. 2024 – 14. 4. 2024 / sála II / kurátorka: Lucia Almášiová

Po viacročnom útlme akvizičnej činnosti SNG, spôsobenom okrem iného aj rozsiahlou rekonštrukciou samotnej galérie, sme v roku 2023 proces získavania nových diel do galerijných zbierok obnovili. Spolu s ním oživujeme aj kedysi populárnu prezentáciu nových akvizícií – tentokrát výber zo širšej kolekcie diel.

Spoločnou témou prvého tohtoročného výberu je „ženský hlas“ – diela autoriek, ktoré sa kriticky, sarkasticky či len mimoriadne úprimne vyjadrujú k rôznym mýtom a klišé názorom, k tradičným obrazom a predstavám o delení rodových úloh v spoločnosti a v domácnosti. Maliarka Lucia Dovičáková spracúva v kresbe a akvareli tému tehotenstva, materstva a úloh ženy v domácnosti ako tradične videných pilierov rodiny a partnerstva. Fotografka Jana Hojstričová sériou inscenovaných fotografií ukazuje, ako sa zmení úloha ženy-matky v domácnosti, ak rezignuje na svoje túžby, priania a potreby. Voľné umelecké zoskupenie Kundy Crew sa prostredníctvom tradičnej výšivky a úderných hesiel či upravených porekadiel vyjadruje k postaveniu a chápaniu potrieb žien v súčasnej spoločnosti i k aktuálnej politickej situácii.

Roller a Lehocká pre národnú galériu

Dar Tatra banky do zbierok SNG

od 24. 11. 2023 / Átrium, 1. poschodie / kurátorky: Katarína Bajcurová, Alexandra Kusá

Tatra banka ako dlhoročný partner Slovenskej národnej galérie aj tento rok podporila slovenskú kultúru veľkorysým darom do zbierok SNG. Dve diela Denisy Lehockej a Petra Rollera vznikli pri tejto príležitosti špeciálne pre národnú galériu.

chyba