Pokračovanie článku: Program a výstavy Slovenskej národnej galérie apríl 2024

Experimentálne expozície

Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov

od 16. 5. 2019 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Knižnica zachováva veľkú zbierku kníh spisovateľa, kritika a satirika Kornela Földváriho a jeho ženy Nade, a zároveň zachytáva jeho zberateľskú vášeň a osobnosť. Vyberte si z vyše 11 000 kníh, ktorými si môžete listovať v príjemnom prostredí určenom na štúdium, relax a kultúrno-spoločenské udalosti.

Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov Foto: Martin Deko, SNG
Expozicia-Kniznica-Kornela-a-Nade, SNG Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov

Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

od 16. 5. 2019 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Krátka 15-minútová interaktívna projekcia, prepojená so sériou animovaných videí o slovenských výtvarníkoch, je určená deťom so záujmom o históriu umenia, ako aj laickým či poučeným dospelákom. Projekcia rozpráva príbeh umenia spôsobom, ktorý skĺbi poznanie a zábavu a vzbudí u návštevníka túžbu vedieť viac.

Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom Foto: Juraj Starovecký, SNG
Interaktivna expozicia Podivuhodne dejiny umenia s profesorom Skreckom, SNG Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

Antimúzeum J.K.

od 15. 9. 2022 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Vďaka ucelenej monografickej expozícii Júliusa Kollera spoznáte osobu a dielo jedného z našich najznámejších konceptuálnych umelcov, ktorých meno dlhodobo rezonuje aj v zahraničí. Expozícia vznikla presťahovaním súkromnej zbierky Kollerových diel z Antimúzea J.K., ktoré doteraz sídlilo na Zámočníckej ulici v Bratislave, do priestorov SNG. Inštaláciu sme doplnili aj o autorove diela z našich zbierok.

Antimúzeum J.K. Foto: SNG
Expozicia-Antimuzeum JK, SNG Antimúzeum J.K.

Biblioman

Krásna kniha a dizajn knihy zo zbierky Igora Gazdíka

od 23. 6. 2023 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Viera Kleinová

Kedysi bytová knižnica v paneláku, dnes expozícia v galérii. Niekoľkotisícová knižná zbierka teoretika a historika umenia, knihovníka a bibliofila Igora Gazdíka obsahovala publikácie s umeleckohis­torickým zameraním, ale tiež knihy z iných humanitných odborov, beletriu, poéziu, slovenské, české aj cudzojazyčné tituly. Výber z tejto špecializovanej kolekcie v SNG prezentujeme v autorskom redizajne obývačkovej súpravy z normalizačných čias od dizajnérky Sylvie Jokelovej. Môžete sa tu vizuálne potešiť z knižných obálok a frontispicov aj zalistovať knihami v komornom čitateľskom kútiku.

Expozícia Biblioman Foto: SNG
Expozicia-Biblioman, SNG Expozícia Biblioman
chyba