Vyberte najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli

Online hlasovanie verejnosti o najkrajšie obnovenú pamiatku v rámci 17. ročníka prestížnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka potrvá od 13. marca do 2. apríla 2024.

25.03.2024 00:00
Kastiel v Hendrichovciach, pr, nepouzivat Foto:
Kaštieľ v Hendrichovciach

Stačí ísť na stránku http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie a dať hlas jednej z 33 prihlásených pamiatok. Pamiatka s najväčším počtom hlasov získa ocenenie „Fénix – Cena Nadácie SPP“.

V uplynulom ročníku sa do hlasovania zapojilo viac než 62 000 hlasujúcich. „Práve online hlasovanie je pre verejnosť najatraktívnejšia časť súťaže. Súboj pamiatok je z roka na rok nielen zaujímavejší, ale takpovediac aj urputnejší. Na základe skúseností z uplynulých ročníkov súťaže, sme tento rok modifikovali hlasovací proces a doplnili ho o verifikáciu hlasov prostredníctvom SMS správy odoslanej na telefónne číslo slovenských operátorov, ktoré má možnosť prijímať SMS správy. Hlasovať sa môže len osobne, raz denne a toto hlasovanie je bezplatné,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP. Všetky prihlásené historické skvosty bojujúce o priazeň verejnosti boli obnovené či zreštaurované v rokoch 2022 a 2023 a horúcich favoritov majú opäť všetky časti Slovenska. Od veľkých miest po takmer zabudnuté lokality so vzácnymi nálezmi.

Kaštieľ vo Voderadoch Foto: vlastníci a Nadácia SPP
Kastiel vo Voderadoch, pr, nepouzivat Kaštieľ vo Voderadoch

Tisíce pamiatok v štatistikách, stovky v ruinách

Vedeli ste, že na Slovensku bolo ku koncu roka 2023 evidovaných 10 164 nehnuteľných a 15 363 hnuteľných národných kultúrnych pamiatok? K nim môžeme ďalej pripočítať 37 920 pamiatkových predmetov, 17 764 objektov, 28 pamiatkových rezervácií, 82 pamiatkových zón a pochváliť sa môžeme tiež šiestimi lokalitami zapísanými do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Čo z toho, keď mnoho z nich už tak povediac žije len na papieri a v štatistikách. Presný počet nepoznáme, ale práve súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka umožňuje ich majiteľom dostať do povedomia historické skvosty, ktoré vďaka neúnavnému úsiliu svojich novodobých majiteľov často povstali z prachu, popola, cementu a dostali sa na svetlo sveta zo zabudnutých kútov. „Všetci majitelia si zaslúžia náš obdiv. Aj preto ich nazývame šľachtou bez modrej krvi. Sú to fyzické, i právnické osoby, samosprávy, cirkev, ale i stovky dobrovoľníkov, bez ktorých by mnohé z našich národných pokladov postupne vypadli zo štatistík nenávratne rozložené časom a nezáujmom,“ potvrdzuje Eva Guliková. Nový ročník súťaže potvrdzuje, že nie všetko je vždy len o peniazoch a obnovených historických skvostov na Slovensku z roka na rok pribúda.

Vodný hrad – kaštieľ Géczyovcov v Hronseku Foto: vlastníci a Nadácia SPP
Vodny hrad kastiel Geczyovcov v Hronseku Vodný hrad – kaštieľ Géczyovcov v Hronseku

Slávne mená, zvučné nástroje, tajomné odkazy a relikvie

Medzi súťažiacimi pamiatkami nájdete tento rok napríklad vežu na vrchole ktorej stojí socha so vzácnymi relikviami, hrady a kaštiele spojené s významnými rodmi Czoborovcov, Habsburgovcov, Pálffyovcov, Thurzovcov, Zichyovcov, Motešických, Matejom Korvínom i cisárom Františkom I.. Súťaž odhaľuje aj to, kde dodnes stojí tzv. vodný hrad, v ktorom si hradní páni užívali luxus podlahového kúrenia a suché toalety, kde o kúpe nehnuteľnosti rozhodovalo dobré víno, ale aj to, z ktorého letného sídla vznikla pevnosť pre 200 000 vojakov. Začítať sa môžete tiež do príbehu koniarne, kde nánosy cementu na dlhé roky ukryli vzácne maľby s dekorom slávnej keramickej manufaktúry, v ktorom dome na Slovensku sídlil známy tlačiar, kde o svoj domov prišli násilne rôzne rehole, kde sa nachádza obnovená synagóga hodná nášho obdivu, i ktorý vodojem ukradol názov kopcu, na ktorom stojí. Medzi finálne pamiatky súťaže sa dostalo aj známe kino, z ktorého bolo možné svojho času evakuovať takmer 500 ľudí za obdivuhodných 30 sekúnd, ale aj kino, kde mal v roku 1922 premiéru desaťročia stratený film Jánošík. O priazeň bojuje i radnica, z ktorej sa stalo po obnove pulzujúce srdce mesta a pamätná vila, ktorú štát daroval slovenskému umelcovi a ten na oplátku daroval celý svoj majetok štátu. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka odhaľuje aj to, ktorý park na Slovensku projektoval autor slávneho Lednického parku na Morave a v ktorom parku natočili v roku 1910 zrejme prvú slovenskú hranú filmovú snímku „Únos“. Nové stránky histórie s majestátnym zvukom začal písať po obnove organ z dielne majstra Martina Zorkovského, ale aj organ, za ktorý miestni zaplatili svojho času 264 zlatých. Zároveň sa dozviete, kde pri obnove oplotenia dobrovoľníci očistili 6000 tehál, i ktoré dvojkrídlové dvere kostola, vzácne reliéfy, oltáre a oltárne obrazy sú právom zapísané do našej spoločnej histórie. A viete, kde stojí škola kvôli ktorej padla časť zvyškov stredovekého opevnenia mesta, či liečivý prameň, ktorý zachránila predvídavosť pražského majstra mozaikovej dielne? Všetky príbehy v ich detailnej podobe nájdete práve na stránke http://www.kpr-fenix.sk.

Pamätná škola v Kežmarku Foto: vlastníci a Nadácia SPP
Pamatna skola v Kezmarku Pamätná škola v Kežmarku

Ak si vyberiete svojho favorita a zahlasujete za neho, máte jedinečnú príležitosť vyhrať pobyt na dve noci a pre dve osoby v Kubínyiovskom kaštieli v Vyšnom Kubíne – držiteľovi prestížnej ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka za rok 2021. Pripravených je aj 19 balíčkov s vecnými cenami.

Víťazov spoznáme v máji

Vyhlasovateľom 17. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s partnermi – Nadáciou SPP, Slovenským plynárenským priemyslom, a.s. (SPP) a mediálnym partnerom RTVS. Súťaž uzavrie slávnostný galaprogram spojený s udeľovaním ocenení, ktorý odvysiela RTVS na Jednotke 2. mája 2024 o 21.35h. A odovzdávať sa nebude len cena víťazovi hlasovania verejnosti. O laureátoch v ďalších kategóriách rozhodne odborná porota. „Na návrh odbornej poroty budú udelené maximálne tri ceny za komplexnú alebo čiastočnú obnovu ucelenej časti objektu pamiatky, alebo za výnimočný počin záchrany pamiatky. Odborná porota má právo udeliť aj „Čestné uznanie“ právnickej alebo fyzickej osobe, ktorá zásadným spôsobom vstúpila do procesu obnovy pamiatky alebo za mimoriadny prínos k ochrane a obnove pamiatky. Špeciálnou kategóriou je titul „Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka“. Udeľuje ju Ministerstvo kultúry SR spolu s odbornou porotou a partnermi súťaže vlastníkovi vybranej pamiatky, ktorá je stále ešte v prebiehajúcom procese obnovy,“ spresňuje na záver Eva Guliková. Noví členovia „klubu Fénix“ získajú nielen ocenenie spolu so soškou bájneho Fénixa, ale aj finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho partnera súťaže.

Organ v Kostole sv. Petra a Pavla v Zubrohlave Foto: vlastníci a Nadácia SPP
Organ v Kostole sv. Petra a Pavla v Zubrohlave, pr, nepouzivat Organ v Kostole sv. Petra a Pavla v Zubrohlave
Pamätná vila - Múzeum M. Benku v Martine
Vodný hrad – kaštieľ Géczyovcov v Hronseku
+5Koniareň kaštieľa v Holíči
chyba