Trenčianska univerzita spúšťa sklo-keramický inovačný ekosystém

05.07.2023 00:00
tnuni, pr nepouzivat Foto:

Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne spustilo v júni realizáciu nového európskeho projektu s názvom Sklo-keramický inovačný ekosystém pre implementáciu nových výskumných smerov v aplikáciách – GlaCerHub. Pre Centrum je to ďalší významný projekt financovaný priamo Európskou komisiou, fondom pre výskum a vývoj.

Foto: Lukas Ronec
tnuni, pr nepouzivat

Ambíciou nového projektu je v spolupráci s ďalšími dvanástimi partnermi vytvoriť prostredie podporujúce transfer technológií z výskumu do priemyselnej praxe v slovensko-českom pohraničnom regióne, najmä v oblasti skla a keramiky. Cieľom je vytvorenie spoločnej výskumnej a inovačnej stratégie postavenej na symbióze kľúčových subjektov z Trenčianskeho a Juhomoravského kraja v rámci takzvaného štvorlístka excelentnosti. Akademické inštitúcie budú v tomto prípade poskytovateľmi výskumných kapacít a výskumnej infraštruktúry, pričom impulzy pre ich výskumný program budú prichádzať priamo od priemyselných partnerov. Úlohou regionálnej samosprávy a tretieho sektora bude pomoc pri sprístupňovaní nástrojov na podporu inovácií, podpora pri šírení výsledkov projektu a spolupráca pri získavaní a vzdelávaní talentov.

Podľa slov rektora Trenčianskej univerzity Jozefa Habánika je ďalší získaný projekt znakom toho, že Centrum FunGlass nezaháľa, práve naopak, úspešne pracuje na nových výzvach a vie obstáť v silnej medzinárodnej vedeckej konkurencii. „GlaCerHub patrí medzi 13 úspešných projektov z výzvy Excellence Hubs, na ktorých sa podieľalo celkovo 102 konzorcií. Realizácia projektu s finančnou podporou 5 miliónov EUR je plánovaná na 4 roky a FunGlass centrum v nej bude pôsobiť ako koordinátor,“ doplnil Habánik.

Foto: Lukas Ronec
tnuni, pr nepouzivat

Konzorcium projektu tvorí šesť partnerov zo Slovenskej republiky, šesť z Českej republiky a jeden zo Španielska. Projekt je za Centrum FunGlass koordinovaný Dušanom Galuskom, riaditeľom Centra. Partneri sa navzájom dopĺňajú poskytovaním svojich výskumných kapacít a zariadení. Zaoberať sa budú spektrom tém v oblasti vývoja nových funkčných materiálov napr. ochranné nátery a nátery odolné voči korózii, tvrdé nátery zlepšujúce mechanické vlastnosti a znižujúce opotrebovanie konštrukčných dielov, nátery tepelnej bariéry zvyšujúce účinnosť leteckých motorov, systémy čistenia vody a vzduchu (keramické a sklenené mikrofiltre), nízkoenergetická výroba stavebných materiálov, implantáty a kompozitné náhrady používané v biomedicíne alebo nátery na efektívnejšie získavanie solárnej energie.

tnuni, pr nepouzivat
chyba