S fotovoltikou a Virtuálnou batériou ušetríte na elektrine stovky eur. Ako to funguje?

Ako využiť potenciál fotovoltiky naplno? Riešením je Virtuálna batéria. Vlastnú elektrinu z fotovoltiky môžete mať aj keď slnko nesvieti. Uložte si nespotrebované prebytky do Virtuálnej batérie a šetrite na elektrine.

31.07.2023 00:00
thumbnail fotovoltika 3  7 , pr, nepouzivat

Podľa Európskej komisie predstavuje solárna energia energetický zdroj, ktorý rastie najrýchlejším tempom v Európskej únii. Považuje ho za lacný, čistý, modulárny a flexibilný.

Fotovoltika je čoraz populárnejšia aj na Slovensku najmä kvôli krátkej návratnosti, ľahkej dostupnosti, efektivnosti využívania a získaniu väčšej energetickej samostatnosti. Samozrejme, pre mnohých je podstatným benefitom aj to, že ide o obnoviteľný zdroj energie, čo znamená, že výroba elektriny pomocou fotovoltických panelov je ohľaduplná k životnému prostrediu.

Vďaka Virtuálnej batérii od ZSE sa fotovoltika stáva zaujímavou a plne využiteľnou investíciou pre domácnosti. Na poplatkoch za elektrinu môžete ušetriť až 50 percent. Okrem toho sa so službou Virtuálna batéria znižuje návratnosť fotovoltického riešenia na sedem rokov.

Virtuálna batéria prispieva k efektívnemu využívaniu fotovoltiky

Virtuálna batéria umožňuje ukladanie prebytočnej elektrickej energie, vyrobenej fotovoltickými panelmi. Nemusíte pritom vlastniť žiadne fyzické batérie, ktoré sú finančne veľmi náročné. Prebytok elektrickej energie, ktorú vaša fotovoltika vyrobí si odložíte virtuálne, priamo v ZSE. Keď ju budete potrebovať, ZSE vám ju jednoducho vráti.

Ako funguje Virtuálna batéria? Vo väčšine slovenských domácností je spotreba elektriny najvyššia ráno, podvečer a večer, pretože počas dňa trávia rodinní príslušníci čas v práci alebo v škole. To znamená, že spotreba počas dňa je minimálna, hoci každý fotovoltaický panel vyprodukuje najviac elektrickej energie práve počas dňa. Čo s tým?

Pri ukladaní vyrobenej, ale nespotrebovanej elektriny do Virtuálnej batérie, neplatíte vôbec nič. Pri odbere elektriny z Virtuálnej batérie naspäť pre svoju spotrebu, platíte len poplatky prevádzkovateľa distribučnej sústavy vo výške dvoch eur. Šetríte tak za samotnú dodávku elektriny.

Pomocou aplikácie vo vašom smartfóne alebo tablete presne uvidíte, koľko vyrobenej elektriny ste si uložili vo Virtuálnej batérii, koľko ste z nej využili a koľko elektriny ste spotrebovali od ZSE. „Na základe týchto dát, ak spotrebiteľ vie, aké bude napríklad počasie najbližšie dni, vie plánovať aj svoju spotrebu,“ vysvetľuje Erik Chabreček zo ZSE. Celkové zúčtovanie virtuálne uloženej elektriny prebieha zhodne s vyúčtovacím cyklom vašej spotreby elektriny. Elektrinu uloženú vo Virtuálnej batérii vám ZSE vráti v rovnakom pomere vysokej a nízkej tarify, ako v prípade vášho štandardného odberu zo siete.

Čo je však dôležité, keď spotreba vo vašej domácnosti vzrastie, najprv využijete uloženú energiu z virtuálnej batérie, až potom tú z distribučnej siete. Tým, samozrejme, ušetríte náklady za dodávku elektriny.

Fotovoltika od ZSE má výhody, ktoré stoja za povšimnutie

Fotovoltika od ZSE prináša používateľom veľa výhod. Okrem toho, že vám vyrobí energiu zo slnka a šetrí prírodu, návratnosť s využitím virtuálnej batérie je už od 7 rokov. Samotné fotovoltické panely majú životnosť 30 až 40 rokov.

S fotovoltikou od ZSE získate okrem vlastnej elektrickej energie hneď niekoľko výhod.

  • Bezpečnú a kvalitnú montáž fotovoltických panelov. Všetky nutné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prepojenia fotovoltických panelov s ďalšími komponentami sú zahrnuté v cene.
  • Garantovaný objem vyrobenej elektriny bez ohľadu na počasie. Optimizéry výkonu, ktoré sú osadené na každom paneli zvlášť maximalizujú celkovú ročnú výrobu elektriny zo systému. Každý panel tak pracuje samostatne s maximálnym výkonom za akéhokoľvek počasia.
  • Monitoring fotovoltiky na diaľku. Riešenie ZSE Fotovolt je možné monitorovať prostredníctvom bezplatnej aplikácie vo vašom počítači, tablete alebo smarfóne. Vidíte tak aktuálne množstvo vyrobenej a spotrebovanej elektrickej energie. Umožňuje taktiež historické porovnávanie údajov o výkone a výrobe elektriny.
  • Každé riešenie ZSE Fotovolt je možné pripojiť na Virtuálnu batériu. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete uložiť na neskoršie použitie. Elektrinu vám ZSE vráti v čase, keď ju budete skutočne potrebovať.
  • Fotovoltika bez starosti. ZSE vám kompletne zabezpečí prípravu a dodanie fotovoltiky na mieru. Pomôže s vybavením finančného príspevku Zelená domácnostiam III a zabezpečí aj administratívu ohľadom zapojenia fotovoltiky do distribučnej sústavy.

Chcete urobiť niečo pre planétu i svoju peňaženku? Fotovoltika od ZSE je spoľahlivým riešením pre domácnosti i firmy. Pridajte sa k viac ako 2 800 spokojným zákazníkom.

chyba