Novelizácia zákona o dani z príjmov môže investorom priniesť úsporu až v stovkách EUR ročne

V dnešnej dobe vysokej inflácie, rastúcich cien ale aj ekonomického poklesu, by ste sa o ochranu svojich úspor mali zaujímať o niečo viac ako obvykle. Od 1.1.2024 vám k výhodnejšiemu investovaniu v podielových fondoch pomôže novoprijatá novela zákona o dani z príjmov. Pozitívna zmena investičnému portfóliu v podielových fondoch ušetrí daň z výnosov a umožní tak zhodnotiť vaše úspory nezanedbateľne viac, ako predtým.

25.08.2023 00:00
365, pr, nepouzivat

Investovanie do podielových fondov patrí podľa prieskumu 365.invest medzi najobľúbenejšie formy investovania, ktoré využíva 17 % Slovákov. Vďaka novele zákona o dani z príjmov platnej od začiatku budúceho roka bude ešte výhodnejšie a atraktívnejšie ako kedykoľvek doteraz. Vaše úspory môžu byť chránené nie len pred infláciou, či inými ekonomickými javmi, ale budú oslobodené aj od dane z výnosu.

Výhodnejšie a atraktívnejšie investovanie

Novinka prináša zásadnú zmenu do zdaňovania výnosov plynúcich z investovania do podielových fondov. Po uplynutí 3 rokov od vydania podielových listov nebude investor platiť vôbec daň z výnosu (doteraz vo výške 19%).

„V čase rastúcej inflácie vnímame novú legislatívnu zmenu, ako správny motivačný krok k investovaniu. Uvedené zmeny v praxi znamenajú, že klient ušetrí na dani, ktorú po novom po troch rokoch už nebude musieť platiť vôbec. To znamená, že dosiahne zásadne vyšší investičný výnos, ako to bolo doteraz,“ hovorí Tomáš Cár, Manažér realitných transakcií pre 365.invest

Novelizácia môže v praxi priniesť úsporu až 200 EUR ročne

„Na modelovom príklade pravidelného sporenia sumy 200 EUR mesačne po dobu 20 rokov s očakávaným výnosom napríklad na úrovni 3,5 % ročne, by vďaka novinke človek na dani usporil vyše 4 000 EUR. V konečnom výsledku by tak našetril viac ako 21 000 EUR,“ hovorí Tomáš Cár.

365, graf, pr

Novela zákona bude platiť aj pre ľudí, ktorí už investície v podielových fondoch majú. Ak teda zvažujete vyplatenie podielových listov, ale nepotrebujete svoje zdroje ihneď, je výhodnejšie počkať na účinnosť novelizácie zákona a ušetriť tak nemalé peniaze na dani z výnosu vo výške, ktorú by ste ešte dnes museli zaplatiť.

Na Slovensku sú dostupné viaceré podielové fondy s rôznym zameraním. Výhodou aktívne spravovaných podielových fondov je, že investorovi odpadáva nutnosť pravidelne sledovať a orientovať sa na trhu, pretože to za neho robia odborníci. Sporitelia môžu prostredníctvom nich investovať napríklad do realít, čo predstavuje kapitálovo nenáročný spôsob investovania, ktorý je vhodný najmä pre začiatočníkov. V závislosti od dĺžky investície či postoju k rizikám môžu byť voľbou aj akciové, dlhopisové či zmiešané podielové fondy. Na popularite čoraz viac naberajú aj fondy technologických spoločností, udržateľných firiem či spoločností využívajúcich technológiu blockchain.

chyba