Všetko, čo ste chceli vedieť o platbe kartou, ale hanbili ste sa opýtať

Platenie kartou sa stalo súčasťou nášho každodenného života, pre mnohých je to dokonca životný štýl. Jedna z hlavných výhod kariet spočíva v pohodlnosti, kartu máte k dispozícii 24 hodín denne, 365 dní v roku a nemusíte rozmýšľať, či máte v peňaženke dostatočný obnos. Navyše, ak využívate kartu v mobile, tak nepotrebujete ani tú peňaženku.

28.08.2023 00:00
Vub, pr, nepouzivat Foto:
Miroslava Vráblová, vedúca tímu podpory kartových transakcií VÚB banky

Ak si zvyknete platiť kartou aj drobnosti, budete mať dokonalý prehľad o svojich výdavkoch. Zjednodušene povedané, platobná karta vám pomôže manažovať a sledovať finančné prostriedky rodiny.

Platenie kartou je v dnešnej dobe mimoriadne bezpečné, ak ju nedopatrením stratíte alebo vám ju ukradnú, v priebehu pár minút si ju viete sami dočasne zablokovať cez VÚB mobil banking alebo službu Kontakt.

Pri platbe kartou vám na rozdiel od hotovosti nehrozia nepríjemné situácie

Vreckári – ak vám ukradnú hotovosť, väčšinou sa k nej už nikdy nedostanete.

Neviete vystopovať platbu – ak vás niekto oklame a vy mu zaplatíte v hotovosti, len ťažko vystopujete, komu ste dali svoje peniaze.

Problémy pri platbe vyšších súm – ak si zariaďujete nový byt alebo dom, často potrebujete platiť vyššie sumy. Bankomat vám ich vydá len do určitej výšky. Navyše pohybovať sa s vyšším obnosom hotovosti je nebezpečné.

Dve zásady ako sa správať k svojej platobnej karte

Radí Miroslava Vráblová, vedúca tímu podpory kartových transakcií VÚB banky

  1. Nikomu ju nepožičiavajte – a to doslova, platí to aj pre vlastné deti či rodinu. V prípade detí platí, že nikdy neviete, čo si na internete objednajú a na konci mesiaca môžete byť nemilo prekvapení. Navyše často nedopatrením odkliknú pravidelnú mesačnú platbu napríklad za obľúbenú hru, ročne tak môžete prísť o nemalé peniaze. Ku karte by sme sa jednoducho mali správať ako k hotovosti, čiže ju chrániť a nedávať ju z ruky.
  2. Využívajte bezplastové karty alebo karty v mobile – ide o jednu z najbezpečnejších foriem, pretože na rozdiel od plastovej karty, nikto nevidí údaje o vašej karte. Výhodou je, že si nemusíte pamätať ani PIN, pretože platbu potvrdzujete podľa typu vášho mobilu odtlačkom prsta, odomykacím vzorom alebo biometriou.

Čo sa za mladi naučíš…

Deti je dobré naučiť hospodáriť s peniazmi čo najskôr. “VÚB banka ponúka deťom účet a platobnú kartu od 8 rokov. Takto sa môžu deti finančne vzdelávať a narábať so svojím vreckovým moderným spôsobom vďaka aplikácii VÚB junior banking,” hovorí Miroslava Vráblová. Rodičia majú prehľad o výdavkoch svojich detí a nemusia sa obávať ani situácie, keď kartu stratia. V internet bankingu, prípadne mobilnom bankovníctve ju vedia jednoducho zablokovať.

Kreditka bez plastu

VÚB banka, ktorá je členom skupiny Intesa Sanpaolo, teraz ponúka bezpečnú, pohodlnú a ekologickú možnosť ako platiť kreditnou kartou – kreditnú kartu Mastercard bez plastu. Stačí si vybrať z ponuky kreditných kariet Mastercard od VÚB banky, o kreditnú kartu vo verzii bez plastu môžete požiadať v ktorejkoľvek pobočke. Máte ju k dispozícii okamžite po schválení v aplikácii VÚB Mobil banking, kde ju viete jedným kliknutím pridať do peňaženky Apple Pay alebo Google Pay. Viete si takto pohodlne aj nastaviť alebo zmeniť internetový limit, navyše zmena limitu je bezplatná a aktívna ihneď. V prípade potreby si ju môžete aj zablokovať.

Okrem pohodlia sa však pri platbe kreditnou kartou bez plastu môžete spoľahnúť aj na najvyššiu úroveň bezpečnosti:

  • platby mobilom sú šifrované a údaje sú chránené heslom,
  • platby potvrdzujete tvárou, odtlačkom či heslom, bez PIN-u,
  • platíte na internete mobilom bezpečne a jednoducho bez opisovania údajov.
chyba