3 rozdiely medzi trezorom a sejfom

Mysleli ste si, že sejf a trezor sú synonymá pre jednu a tú istú vec? V tom prípade ste sa hlboko mýlili, pretože medzi sejfami a trezormi sú zásadné rozdiely. Takýto omyl vás môže vyjsť draho, pretože ak napríklad na uloženie svojich cenností použijete len sejf, tak poisťovňa nemusí preplatiť celú sumu poistnej udalosti. Takže je ur ite dobré vedieť, o je to sejf, o je to trezor a aké sú medzi nimi zásadné rozdiely.

17.09.2018 09:00
shutterstock 119752720

1. Rozsah ochrany cenností

Trezory v tomto jednoznačne zdolávajú sejfy a dá sa povedať, že na plnej čiare. Nechceme znižovať kvalitu i hodnotu sejfov, avšak trezory sú pri ochranne cenností oveľa účinnejšie a efektívnejšie. V skratke – sejf je klasický objekt určený na úschovu vecí, na ktorom je elektronický zámok. Trezor naopak ponúka viacstranný uzamykací mechanizmus, ktorý je oveľa účinnejší pri ochrane vecí, ktoré sú vnútri uložené. Ak uschovávate „bežné“ veci v podobe dokumentov i rodinných fotiek, tak je sejf dobrou voľbou. Pokiaľ však napríklad vlastníte obchod alebo máte doma uložené zlato i cenné kovy, sú určite lepším riešením trezory, ponúkajúce dostatočnú bezpečnostnú ochranu. V trezore môžete schovať všetko, čo je pre nás dôležité.

2. Váha dá jasnú odpoveď

Ste pri nákupe zmätení a neviete nájsť hmatateľné rozdiely medzi sejfami a trezormi? Odpoveď dá ich váha. V prípade sejfu sú bežné jednoplášťové skrinky, ktorých hmotnosť sa pohybuje od štyroch do približne desiatich kilogramov. A k tomu samozrejme pripočítajte elektronický zámok. V prípade trezorov sa jedná o hmotnosť od približne 25 kilogramov vyššie. Skúste sa ti prepočítať aj zábavnou optikou – sejf, resp. bezpečnostnú skrinku dokážete aj sami odniesť z domu do práce, trezor bez pomoci zdvihnete a presuniete len ťažko. Pohľad na váhu však zaručene dá odpoveď na to, čo je to sejf a čo je to trezor.

3. Vyššia ochrana, vyššia cena

Logicky platí aj to, že ceny trezorov sú vo všeobecnosti vyššie než ceny sejfov. Už v úvode však bolo spomenuté, že trezory hrajú podstatnú rolu pri poistných udalostiach. Ak totiž nebodaj vykradnú váš obchod a ukradnú hotovosť, tak bude poisťovňa zisťovať, ako ste cennosti mali zaistené. A jednoznačne najvyššiu, najkvalitnejšiu ochranu v tomto prípade ponúkajú trezory. Na slovenskom a českom trhu sú veľmi populárne trezory Saffort. Pri výbere trezoru vám odporúčame brať ohľad na to, o ktorý konkrétny výrobok ponúka a ako spĺňa vaše predstavy o bezpečnom uložení cenností. Dnes už nemusíte hľadať trezory v klasických obchodoch, ale môžete si ich pohodlne objednať aj prostredníctvom internetu, čím výrazne šetríte čas i peniaze. Investícia do trezoru je však jednoznačne potrebná, pokiaľ chcete adekvátne ochrániť peniaze i cenné veci, ktoré sú vašom vlastníctve.

chyba