Získať štátnu prémiu k stavebnému sporeniu je jednoduchšie

Stavebné sporenie nestráca výhody ani tento rok. Dokonca možno povedať, že v roku 2024 si veľa sporiteľov prilepší, zmenili sa totiž podmienky na získanie štátnej prémie.

14.03.2024 00:00
PSS, pr, nepouzivat

Plánujete zabezpečiť sebe alebo svojim deťom nové bývanie a nemáte dostatok vlastných finančných prostriedkov?

Postupovať treba krok po kroku. Najskôr musíte šetriť a potom kupovať, stavať či rekonštruovať, a k tomu môžete získať aj prémiu od štátu. A tá sa vypláca pri stavebnom sporení. Lepšie bývanie nie je nedosiahnuteľný sen, dá sa krásne naplánovať so stavebným sporením. Stavebné sporenie možno definovať ako účelové sporenie, ktoré pri splnení podmienok ponúka rôzne benefity, jedným z nich je spomínaná štátna prémia.

A ako to funguje? Pri uzatváraní zmluvy si stanovíte cieľovú sumu, ktorú potrebujete na zaplatenie nového bývania. Ak splníte zákonom stanovené podmienky, štát vám k vášmu cieľu každoročne niečo prispeje formou štátnej prémie. A práve táto prémia predstavuje pri stavebnom sporení veľkú výhodu oproti termínovaným vkladom či sporiacim účtom.

Čo je štátna prémia

Štátna prémia je peňažná čiastka, ktorou štát prispieva na účet stavebného sporiteľa ako podpora financovania bývania alebo výstavby. Pripisuje sa klientovi na účet stavebného sporenia raz ročne, podľa výšky vkladov v príslušnom kalendárnom roku. Jej výška na daný rok sa vypočítava podľa vzorca uvedeného v zákone o stavebnom sporení, tento rok je to 7 % z ročných vkladov, maximálne 70 eur, prípadne 35 eur, ak zmluvu o stavebnom sporení uzatvorí klient v druhej polovici kalendárneho roka. Na štátnu prémiu má stavebný sporiteľ každoročne nárok len na jednej zmluve o stavebnom sporení. Dospelý stavebný sporiteľ musí na jej získanie splniť jednu podmienku. Aká to je? Nárok na štátnu prémiu má sporiteľ, ak jeho priemerný mesačný hrubý príjem za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, za ktorý sa uplatňuje nárok na štátnu prémiu, neprekročil 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve. Deti do 18 rokov majú nárok na štátnu prémiu bez skúmania príjmu rodičov alebo zákonných zástupcov, takže má na ňu nárok každé dieťa.

Stačí vložiť menej

V tomto roku sa oproti minulým rokom podmienky zmenili a dávajú výhodu sporiteľovi. Maximálna výška štátnej prémie síce zostáva rovnaká, ale na to, aby ju klient získal, stačí vložiť menej peňazí ako v minulosti. Prémia pre rok 2024 dosahuje 7 % z ročného vkladu, maximálne do výšky 70 eur.

Pre sporiteľov je ale zaujímavá novinka platiaca od tohto roka, a to, že výška vkladu, ktorý je potrebné vložiť, aby stavebnému sporiteľovi vznikol nárok na plnú výšku štátnej prémie, sa znížila.

V prípade, ak chce stavebný sporiteľ získať štátnu prémiu vo výške 70 eur, tento rok mu stačí na stavebné sporenie vložiť sumu 1 000 €. Je to o 1 800 eur menej ako v minulom roku. Vtedy musel klient nasporiť minimálne 2 800 eur.

Ďalšie výhody stavebného sporenia

Výhod má stavebné sporenie hneď niekoľko. Ľudia, ktorí si už takto sporia, oceňujú najmä jeho flexibilitu. Stavebné sporenie totiž ponúka sporiteľom možnosť upravovať si jeho benefity aj po uzatvorení zmluvy podľa svojich aktuálnych potrieb. V prípade, ak sa niekomu zmení finančná situácia, nemusí mať obavy. Zmluva mu garantuje, že si môže novej situácii prispôsobiť aj podmienky sporenia a podľa aktuálnych finančných možností si cieľovú sumu na stavebnom sporení zvyšovať alebo znižovať. Možné sú aj prevody a spájania zmlúv, ktoré sú bezplatné v prípade, že ide o prevody medzi manželmi a z maloletého dieťaťa na rodiča. Vďaka tomu je možné si naakumulovať rodinné financie a pripraviť sa na vyššie výdavky spojené s bývaním. So stavebným sporením si pripravíte podmienky na čerpanie výhodného stavebného úveru na čas, keď to budete najviac potrebovať. A navyše, stavebný úver má garantovanú výšku úrokovej sadzby úveru počas celej doby splácania, a preto Vás počas tejto doby neprekvapí zmena výšky mesačnej splátky.

Aktuálna ponuka PSS

Výhodný úrok až 4 % v tomto roku

PSS v súčasnosti ponúka k produktu mojeSPORENIE úrokovú sadzbu až 4 % ročne na všetky vklady zrealizované v tomto roku. Ak si klient uzatvorí zmluvu o stavebnom sporení s úrokovým bonusom, k základnej úrokovej sadzbe získa aj percentá navyše.

Jeho vklady sa tak budú úročiť:

  • v roku 2024 – 4 % p. a.
  • v roku 2025 – 3 % p. a.
  • v roku 2026 – 2 % p. a.
  • v ďalších rokoch – 1 % p. a
odkaz
PSS mojesporenie, pr, nepouzivat
chyba