Podvodníci idú v čase adventu naplno, toto sú ich najčastejšie finty!

Do Vianoc sa môže niekomu zdať ešte ďaleko, nákupy darčekov sa však pomaly rozbiehajú. Za oficiálny štart vianočnej nákupnej sezóny sa považuje Black Friday. Tento fenomén pochádza z Ameriky, ide totiž o prvý piatok po Dni vďakyvzdania, ktorý je za veľkou mlákou udalosťou porovnateľnou s Vianocami. Tento rok pripadne na 24. novembra a obchodníci tak majú pred sebou najhektickejší mesiac roka. Z nákupného ošiaľu však neprofitujú len obchodníci, ale aj podvodníci.

17.11.2023 00:00
vianoce, pr Foto:

Na čo by ste si mali dať v tomto období pozor? Druhy podvodov sú v súčasnosti takmer nekonečné. Preto by ste mali nakupovať s rozvahou. Môžete tak dokonca ušetriť, pretože impulzívne nákupy bývajú poväčšine hlavným vinníkom pri nekontrolovanom míňaní peňazí. Avšak stres, tlak a strach z “premrhanej príležitosti” sú presne taktiky, ktoré podvodníci využívajú. Navyše dnes už bežne nakupujeme online z domu, počas prestávky v práci, či dokonca na nudnej porade. A práve vaša nesústredenosť nahráva podvodníkom do karát.

Ako sa vás snažia podvodníci nachytať

● Podvodné stránky

Dobre si overte, či nákup na internete realizujete na reálnej stránke. Dnes existuje množstvo podvodných stránok, dokonca aj známych značiek, kde si objednáte tovar, zaplatíte zaň, ale nikdy ho neuvidíte. Lákadlom bývajú podozrivo nízke ceny a vysoké zľavy. Nakupujte z overených stránok, riaďte sa aj recenziami zákazníkov, pozor však aj na generické a len vychvaľujúce príspevky.

● Falošný internet banking

Ak potrebujete urobiť prevod cez internet, radšej manuálne zadajte adresu vašej banky. “Vo všeobecnosti neodporúčame, aby ste pri prihlasovaní do internet bankingu využívali internetový vyhľadávač. Ak nepoznáte presnú adresu, zadajte hlavnú stránku banky a prihláste sa cez odkaz internet banking na oficiálnej stránke,” hovorí Radomír Adamkovič, vedúci oddelenia prevencie podvodov vo VÚB banke.

● Falošné kuriérske a poštové výzvy na zaplatenie

Podvodníci sa často v podobných prípadoch vydávajú napríklad aj za Slovenskú poštu alebo kuriérsku spoločnosť a pošlú vám SMS správu s výzvou na zaplatenie poštovného alebo iného poplatku. Po kliknutí na ich falošný odkaz od vás vylákajú vaše platobné údaje a vy môžete prísť o veľa peňazí.

● Podvody na online bazároch

Ak chcete naopak veci predávať, pri online bazároch ako sú bazoš.sk, Vinted alebo Facebook market place, vždy zvýšte opatrnosť. Podvodníci sa napríklad často tvária ako vážni záujemcovia o kúpu. Cez odkaz, ktorý vám zašlú v komunikácii, si vyžiadajú prihlasovacie údaje do internet bankingu alebo údaje z vašej karty, aby vám „mohli zaplatiť“ alebo aby ste mohli „prijať“ peniaze. Prípadne si od vás vyžiadajú e-mail a vy dostane následne správu od kuriérskej spoločnosti (ako napr. Packeta). V skutočnosti ide o falošný e-mail a na presmerovanú stránku, takéto údaje nezadávajte. Podvodníkom totiž ide o ukradnutie peňazí z vášho účtu. Pri nakupovaní si dobre rozmyslite, či pošlete peniaze vopred, aby ste namiesto vysnívanej veci nedostali len prázdny balíček.

● Podvodné sms alebo emaily

Podvodný e-mail alebo esemeska vyzerajú akoby ich poslala vaša banka. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude výzva na odblokovanie účtu, hoci vám nebol predtým zablokovaný. Alebo obsahuje informáciu o potrebe aktivácie novej služby, o ktorú ste takisto nežiadali. “Súčasťou správy býva odkaz na falošnú stránku, ktorá pôsobí úplne ako internet banking banky. Tam vás vyzvú na zadanie údajov na prihlásenie alebo údajov o karte, či aktivačných SMS kódov k aplikácii mobil banking,” vysvetľuje Radomír Adamkovič.

Foto: SHUTTERSTOCK
vianoce, pr

Viac o tom, ako nenaletieť a neprísť o peniaze si môžete pozrieť na stránke www.vub.sk/bezpecnost.

chyba