Iba 12% Sloveniek má plán na zabezpečenie dôchodku. Patríte medzi ne?

Časť Slovákov sa riadi heslom „nejako bolo, nejako bude“. Svedčí o tom aj fakt, že plán na zabezpečenie dostatočného dôchodku má len 25% mužov, ženy sú na tom dokonca ešte horšie. Napriek tomu, že si štatisticky dôchodok užívajú o 7 rokov dlhšie ako muži, iba 12% z nich má plán na jeho dostatočné zabezpečenie.

05.10.2023 00:00
VUB, pr, nepouzivat Foto:

Čokoľvek v živote robíme, s dobrým plánom máme oveľa väčšiu šancu, že sa nám to podarí. Navyše sa cítime spokojnejšie. Pri financiách to platí dupľovane. Pokiaľ sa však necítite vo financiách doma, nebojte sa požiadať o pomoc odborníkov. Vo VÚB banke môžete zadarmo získať Osobný finančný plán, ktorý je na trhu jedinečný. Mať správny finančný plán je v súčasnosti ešte dôležitejší ako by sa nám mohlo zdať. Situácia na trhu s financiami sa totiž výrazne zmenila. Narástli úroky na hypotékach, inflácia takisto dosahuje výšku, na ktorú sme neboli zvyknutí. „Vďaka Osobnému finančnému plánu sa dozviete, ako by ste mali postupovať pri riešení svojich financií, hlavne s ohľadom na aktuálnu rodinnú situáciu, príjem, krátkodobé a dlhodobé ciele“, hovorí Dana Kondrótová, riaditeľka Odboru Štandardní klienti.

Na prvé vypracovanie OFP nepotrebujete žiadne doklady. Je však vhodné, aby ste poznali niektoré parametre svojich aktuálnych finančných produktov, najmä ak ich nemáte od VÚB. Myslíme tým napríklad výšku životného poistenia, zostatok úverov alebo aktuálnu výšku investícií.

A ako vyzerá samotná analýza? Spolu s bankárom si prejdete 5 kľúčových oblastí:

Moja spotreba

Nemíňate priveľa? Zistite, aká by mala byť maximálna mesačná splátka všetkých vašich úverov pri vašom príjme.

Moja budúcnosť

Aj keď sa vám zdá, že dôchodok je ešte ďaleko, mali by ste naň myslieť už dnes. Navrhneme vám možnosti náhrady vášho príjmu na dôchodku s plánom, ktorý vám môže optimálne nahradiť vašu mzdu.

Moja rezerva

Ukážeme vám, akú sumu by ste mali mať nasporenú ako okamžitú finančnú rezervu. V živote sa totiž môže vyskytnúť neplánovaná situácia, na ktorú budete potrebovať peniaze.

Moje bývanie

Plánujete si vziať hypotéku, prípadne ju už splácate? Pozrieme sa spolu na to, aká je ideálna výška jej splátky vzhľadom na váš príjem.

Moje zabezpečenie

Myslíte si, že máte poistené všetko čo potrebujete, navyše aj správne? Ukážeme vám, aké druhy poistenia by ste mali mať, zároveň preveríme, či sú vaše doterajšie poistenia postačujúce.

chyba