Nenechajte svoje peniaze len tak vegetovať

Určite ste už veľakrát počuli, že investovanie je najlepší spôsob, ako ochrániť svoje peniaze. Na bežnom účte „zlenivejú“ a niekedy nezarobia ani na poplatky, ktoré vám banka za vedenie konta každý mesiac strháva. Vhodným a bezpečným spôsobom ich však môžete udržať v dobrej kondícii. Keď pracujete vy, prečo by mali vaše financie len tak oddychovať?

29.04.2024 00:00
XTB, pr, nepouzivat

Ako na to? Zadefinujte si svoj cieľ. V mladosti je investičná motivácia iná ako vo vyššom veku. Zvoľte si dlhodobý horizont a svoje vklady rozložte do konzervatívnych operácií s nižším výnosom, aj do aktív s vyššou mierou rizika, ktoré ale ponúkajú väčší profit. V zrelom veku uprednostnite kratší čas a bezpečnejšie investície do stabilných produktov. Nestavte však všetko na jednu kartu. Využite viacero nástrojov vytvárajúcich vaše portfólio, znížite tak možnosť prípadnej straty a jej výšku.

Je možné investovať úplne bez rizika? Nie, nie je. Ako pri každej činnosti, aj pri finančných operáciách občas príde k nezdaru. Potenciálnym stratám sa dá predísť premysleným plánovaním a dodržiavaním pravidiel zvolenej stratégie. Impulzívne, spontánne rozhodnutia sú hazardom, ktorý nemusí končiť happy endom.

Riziko možného neúspechu znížite aj výberom brokerskej spoločnosti, prostredníctvom ktorej realizujete svoje investičné plány. Vyberte si takú, ktorá podlieha kontrole príslušných miestnych či medzinárodných úradov.
XTB, pr, nepouzivat
XTB podniká v investíciách už viac ako 20 rokov. Patrí medzi najväčších burzovo obchodovaných brokerov na svete. V 13 krajinách poskytuje svoje služby viac ako miliónu zákazníkov. Ponúka cez 6300 finančných nástrojov, čo z nej robí jednu z najvyhľadáva­nejších investičných platforiem. Fanúšikovia športu určite dobre poznajú šampióna UFC Connora McGregora alebo skvelého futbalového brankára Ikera Casillasa. Obaja sú, okrem iných osobností, ambasádormi XTB.

Z líderského postavenia spoločnosti profitujú aj slovenskí klienti. Nielen tí veľkí, ale i menší individuálni investori. Pre XTB sú takisto dôležití. Profesionálne spravuje ich portfóliá, no rovnaký dôraz kladie na vzdelávanie a poskytovanie užitočných informácií. Vedeli ste, že si tu pred investovaním reálnych peňazí môžete založiť bezplatný demo účet a bez rizika tak otestovať svoj talent na dobrý obchod?

Ako investovať s XTB? Nie je to nič zložité. Všetko prehľadne a zrozumiteľne funguje v online prostredí alebo v mobilnej aplikácii. Minimálna výška mesačného vkladu je 15 €, ktoré použijete vo svojom vlastnom pláne. Môžete si zvoliť dlhopisy, penzijné produkty alebo ďalšie nástroje. Novinkou je služba Investičné plány, ktorá ponúka investovanie do viac ako 365 ETF fondov podľa vopred nastaveného cieľa. Pokrývajú rôzne triedy aktív i komodít a pracujú veľmi podobne ako napríklad podielové fondy, no ich podiely sú obchodované na burze. Spolu s pasívnym investovaním majú veľký potenciál. Ponúkajú totiž možnosť vytvorenia diverzifikovaného portfólia bez nutnosti manuálneho výberu jednotlivých nástrojov. Investovanie je tak ešte jednoduchšie a prístupnejšie. Portfólio je možné rozložiť podľa individuálneho postoja k riziku a výnosom. Plány sa dajú priamo v aplikácii dopĺňať alebo upravovať, napríklad nastavením opakovanej platby. Peniaze sa tak investujú automaticky, na základe preferencií, ktoré možno kedykoľvek upraviť podľa aktuálnych potrieb, životných okolností, situácii na trhu či investičných cieľov. Záujem o podielové fondy stúpa najmä od roku 2021. V posledných troch rokoch sa počet investorov do ETF viac ako zdvojnásobil.

XTB, pr, nepouzivat

Ak nepoužijete všetky financie určené na investovanie a nejaké zostanú voľné, od XTB na ne získate úrok z neinvestovaných prostriedkov. Noví klienti budú mať úrokovú sadzbu ešte zvýhodnenú. Pre účty vedené v eurách je stanovená na 4,20 % a pre účty v amerických dolároch na 5,00 % na obdobie prvých 90 dní od založenia konta. Po uplynutí tejto doby úrok z neinvestovaných prostriedkov ďalej platí. Jeho výška je 2,00 % pre eurové účty a 2,50 % pre účty vedené v dolároch bez ohľadu na celkovú sumu voľných zdrojov. Úroky sa počítajú denne a na účty sa pripisujú do 5 dní od skončenia kalendárneho mesiaca.

Navýšenie úrokových sadzieb dáva priestor počkať si na konkrétnu investičnú príležitosť a zároveň zhodnocovať peniaze, aj keď práve nie sú aktívne investované. Je to jeden z benefitov pre ľudí, ktorí sa investormi stali, alebo sa nimi chcú stať.

Nechajte teda financie pracovať pre vás! Nielen vo zvolených investičných produktoch, ale aj v čase, kým čakajú na svoju šancu. Udržujte ich v dobrej kondícii a nedovoľte im len tak vegetovať.

chyba