Máte nárok na úver s malým dieťaťom?

Materská dovolenka, respektíve jej kombinácia s rodičovskou dovolenkou, trvá na Slovensku pomerne dlho. Nie všetky krajiny, dokonca ani v rámci Európy, nie sú na tom tak ako my. Je všeobecne známe, že v USA môžu ženy zostať s dieťaťom doma len veľmi krátky čas. A aj to si musia zobrať neplatené voľno.

19.12.2022 00:00
VUB, pr Foto:

Vedeli ste, že vo Švajčiarsku môžu ženy začať čerpať materskú dovolenku až keď sa dieťa narodí? Švédsko zase zaviedlo už v 70. rokoch povinnú otcovskú dovolenku ako prvá krajina na svete. U nás si otcovia môžu nepovinne zobrať 2 týždne plateného voľna počas prvých šiestich týždňov po narodení dieťaťa len od októbra tohto roka. I keď túto možnosť využíva čoraz viac otcov, stále je zvykom, že doma s dieťaťom zostáva predovšetkým matka. Často až do veku 3 rokov. Ale keďže mnohé ženy na jednej strane chcú byť s dieťaťom doma, no postupne sa chcú zaradiť aj do pracovného procesu, pracujú aj počas rodičovskej dovolenky.

Počuli ste už o Mama úveroch?

Toto obdobie je náročné nielen čo sa týka pracovnej vyťaženosti matiek, ale aj náporu na rodinné financie. VÚB tak po vzore materskej banky Intesa Sanpaolo prichádza s Mama úvermi, ktoré by mohli matkám či otcom pomôcť preklenúť zložité obdobie spôsobené dlhšie trvajúcou neistou ekonomickou situáciou.

Ako na to?

Požiadať o tento zvýhodnený úver môže ktorýkoľvek rodič dieťaťa do 3 rokov, ktorý stále poberá rodičovský príspevok od štátu, no zároveň sa už vrátil do práce a má aj príjem z trvalého pracovného pomeru.

Úver banka nastavila tak, aby rodičom skutočne pomohol so zvýšenými nákladmi, ktoré v tomto období trápia každého rodiča, a zároveň aby nemali problém s jeho splácaním. Môžete si ho zobrať vo výške od 3010 eur do 10 000 eur a zvýhodnená úroková sadzba je garantovaná vo výške 5,90% p.a. Zároveň úver dostanete aj bez poplatku za jeho poskytnutie.

chyba