Pomoc pre Banskú Štiavnicu

Požiar zničil niekoľko kultúrnych unikátov no ukázal súdržnosť Štiavničanov, ochotu firiem, jednotlivcov aj štátu. S obnovou mesta sa spája veľa vybavovania, byrokracie a otázok. Kto mestu pomohol, ktoré budovy ešte čakajú na opravu a ako môžeme mestu pomôcť, nám porozprávala primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

19.06.2023 00:00
primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková
primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková

1. Dňa 18. marca vypukol v historickom centre mesta požiar, ktorý poškodil sedem budov. Ako s odstupom času vnímate túto tragédiu?

Aj keď požiare patria k histórii mesta, nikdy by som si nepomyslela, že niečo podobné zažijem v súčasnosti. Na jednej strane vnímam obrovské materiálne a hodnotové škody, ktoré vznikli. Na druhej strane sa snažím vidieť pozitíva – zomknutie Štiavničanov počas kritických dní, ochota štátu riešiť vzniknutý problém či obrovská podpora nášho malého mesta od ľudí, miest, inštitúcií i firiem zo Slovenska i zo zahraničia sú až dojímavé.

2. S požiarom bojovali okrem hasičov a vojakov aj stovky dobrovoľníkov, ktorí pomohli zachrániť umelecké diela. Kto všetko už Banskej Štiavnici podal pomocnú ruku?

Veľmi nerada by som sa dala do výpočtu tých, ktorí pomohli, pretože by som na niekoho mohla zabudnúť. Vážime si pomoc úplne každého – od toho, kto vyniesol obraz z galérie, knihy z antikvariátu, kto vhodil dobrovoľný príspevok na benefičnom podujatí či poslal prostriedky na niektorú zo zbierok, alebo nám zbierku pomohol spropagovať, cez Zväz spracovateľov dreva SR, ktorý nezištne poskytol drevo na dočasné prekrytie budov, až po štát, ktorý poslal do Banskej Štiavnice prvé milióny. Každú pomoc si nesmierne vážime a nezabudneme na ňu.

3. Začiatkom júna sa otvorí Galéria Jozefa Kollára a z budovy Berggerichtu začne miznúť zhorená strecha. Ktoré budovy stále čakajú na opravu?

Na opravu čakajú všetky objekty, ktoré boli zásadným spôsobom poškodené, t. j. Berggericht, objekt mesta, kde sídlila základná umelecká škola, ako aj štyri súkromné objekty. V tých sa vykonali alebo vykonávajú len základné zabezpečovacie práce a stále stoja pred náročnou cestou vybudovania striech a celkovej rekonštrukcie častí objektov, ktoré boli požiarom a následným hasením poškodené.

4. Od požiaru už prešli mesiace, no centrum mesta je stále poškodené. Máte predstavu, kedy budú budovy opravené?

Boli by sme radi, keby do konca roku 2025 boli ukončené všetky práce. Verím však, že práce na niektorých objektoch by mohli byť ukončené aj skôr, a to aj pred letnou sezónou 2024. Veľa bude závisieť od finančných zdrojov a od toho, do akej miery budú spolupracovať aj orgány štátnej správy pri rôznych schvaľovacích procesoch.

5. S požiadavkou o rekonštrukciu prichádza aj množstvo byrokracie. Dôkazom je aj dlhý proces verejného obstarávania, ktorý kritizovala riaditeľka banského múzea Zuzana Denková. Čo je aktuálne vašou prioritou?

Našou prvou prioritou je zvládnuť čo najskôr obnovu tzv. Szitnayovského domu, ktorý ako jediný z objektov patrí mestu. Druhou prioritou v týchto dňoch je naša snaha pomôcť pri obnove súkromným majiteľom objektov, keďže tento proces je náročný a vyžaduje si našu intenzívnu zainteresovanosť. Určite plánujeme podporiť svojím apelom na ministerstve životného prostredia aj Slovenské banské múzeum, pretože máme pocit, že práce na tomto objekte nejdú tak rýchlo, ako by bolo v tejto krízovej situácii žiaduce.

6. Asi nikomu nie je osud Banskej Štiavnice ľahostajný. Akou formou môžu ľudia a firmy mesto podporiť?

Podporiť nás stále môžu jednotlivci i firmy prostredníctvom verejnej zbierky, o ktorej nájdu informácie na stránke mesta alebo na strechapomoci.sk. Podporou môže byť i návšteva Banskej Štiavnice – mesto stále žije a aj počas leta sa v ňom chystá množstvo podujatí, ktoré sa oplatí navštíviť. Nehovoriac o tom, že 30. výročie zápisu Banskej Štiavnice a technických pamiatok jej okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je dobrým dôvodom na oboznámenie sa s bohatou históriou nášho mesta.

chyba