Charitatívny golfový turnaj zaháji mesiac prevencie rakoviny prsníka

6. októbra sa na ihrisku Grafobal Group Golf Resort Skalica uskutoční výnimočná charitatívna udalosť, golfový turnaj Pink Charity Golf, ktorý organizuje občianske združenie Amazonky. Ide o prvý golfový turnaj, ktorý podporí činnosť občianskeho združenia žien, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka.

04.10.2023 00:00
pinkcharitygolf - logo, pr, nepouzivat

„Týmto golfovým turnajom by sme spoločne chceli otvoriť mesiac prevencie rakoviny prsníka, a stráviť tak výnimočný deň v spoločnosti Amazoniek, žien, ktorých sila a odhodlanie môže byť motiváciou a inšpiráciou aj pre ľudí bez osobnej skúsenosti s onkologickým ochorením,“ povedala predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová.

Cieľom podujatia je poukázať na dôležitosť prevencie a včasnej diagnostiky. Pri včasnom záchyte rakoviny prsníka a správnej liečbe je veľká šanca na návrat diagnostikovanej pacientky do plnohodnotného života. Na turnaji sa osobne zúčastní aj niekoľko členiek združenia, s ktorými sa golfová komunita bude mať možnosť zoznámiť a porozprávať.

Záštitu nad golfovým turnajom prevzal Národný onkologický inštitút a Trnavský samosprávny kraj. „Rakovina býva problémom najmä vtedy, keď sa nepodchytí včas. Vo väčšine prípadov je táto diagnóza pri skorom záchyte vyliečiteľná. Veľmi by sme preto chceli dostať do povedomia význam mamografického skríningového vyšetrenia rakoviny prsníka a odstrániť mýty, ktoré ho sprevádzajú v očiach verejnosti. Čísla žien, ktoré chodia na pravidelné prehliadky nestúpajú a tak sú osvetové akcie tohto typu pre našu spoločnosť dôležité.“ hovorí MVDr. Jana Trautenberger Ricová, koordinátorka skríningov Národného onkologického inštitútu, strešnej organizácie Národného onkologického programu a onkologických skríningov.

pinkcharitygolf 2 2, pr, nepoutzivat

Na turnaji sa zúčastní aj Jaroslav Šalaváry, generálny sekretár Slovenskej golfovej asociácie hendikepovaných. „Som rád, že vznikla takáto iniciatíva, každé občianske združenie potrebuje spolupatričnosť a pomoc okolia. Turnaj vnímam na osobnej rovine, keďže sám veľmi dobre viem, aké je to žiť s handikepom. Nie tým golfovým, ale zdravotným,“ poznamenal Jaroslav Šalaváry.

Súčasťou turnaja bude okrem mnohých sprievodných aktivít aj edukačný stánok v spolupráci s pacientskou organizáciou Ružová stužka n.f., ktorého cieľom je naučiť účastníčky golfového turnaja, ako zvládnuť správne samovyšetrovanie prsníkov.

Počas hry je pre Amazonky pripravený bohatý sprievodný program, ako napríklad golfová akadémia či prednáška so psychologičkou s témou Návrat do bežného života. Po odovzdaní cien víťazom je pripravený hudobný program so zaujímavými hosťami – Katkou Ščevlíkovou a Samom Tomečkom. Golfový deň uzavrieme módnou prehliadkou golfového oblečenia v podaní Amazoniek.

Výťažok z prvého charitatívneho podujatia tohto typu bude využitý na ďalšie aktivity a fungovanie občianskeho združenia Amazonky, nakoľko aj napriek nepopierateľnej spoločenskej dôležitosti a nevyčísliteľnej hodnote ich aktivít doteraz neexistuje na Slovensku žiaden iný spôsob financovania pacientskych organizácii.

pinkcharitygolf 3 3, pr, nepoutivat

O občianskom združení Amazonky:

Občianske združenie Amazonky má dnes viac ako 460 členiek. Stalo sa dôležitým centrom pre ženy, ktoré čelia náročnej diagnóze rakoviny prsníka. Členky sa aktívne zapájajú do rôznych workshopov a konferencií, kde venujú svoje úsilie zlepšovaniu zdravotnej starostlivosti o onkologických pacientov. Organizujú rôzne stretnutia, výlety a odborné prednášky. Počet členiek stále stúpa a každá má nárok na služby ako sedenia so psychológom, fyzioterapie, lymfomasáže a sociálne poradenstvo.

Podľa predsedníčky OZ Amazonky Dominiky Kormanovej je prítomnosť inej ženy, ktorá si rakovinou prsníka prešla v čase diagnózy najdôležitejšia: “Práve pocit, že v tom nie sme samé je v tomto náročnom období veľmi kľúčový pre psychiku a následné zvládanie liečby. ”

chyba