Oberá vás cukrovka zrak? Tu vám ponúkajú bezplatnú pomoc

Diabetes mellitus alebo cukrovka je častým ochorením, ktoré vážne ohrozuje zrak. Začne sa škvrnami v zornom poli a môže skončiť stratou zraku. V prípade, že spozorujete ťažkosti, pomoc existuje.

15.09.2023 00:00
Biela pastelka, pr, nepouzivat Foto:

„Cukrovkári často trpia diabetickou retinopatiou, ktorá spôsobuje výrazné zhoršenie zraku. Takýto pacient vidí obraz neostro, nedokáže správne rozoznávať farby, svet vidí plný rôznych škvŕn, pavučiniek, môže mať výpadky v zornom poli. A, bohužiaľ, stav sa môže končiť aj úplnou stratou zraku. No už prvé spomínané problémy robia ľuďom obrovské ťažkosti v každodennom živote. Aj bežné denné činnosti, pohyb v uliciach, telefonovanie, práca na počítači sa stávajú nezvládnuteľnými,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Takto vidia hory mnohí klienti Únie nevidiacich... Foto: archív ÚNSS a Promiseo
Biela pastelka 2, pr, nepouzivat Takto vidia hory mnohí klienti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska s diagnózou diabetická retinopatia.

Pomoc bezplatne a kedykoľvek

Cesta von však existuje. „Zázrak urobiť nedokážeme, ale taký malý áno. V prípade, že sú zvyšky zraku na takej úrovni, aby klientovi pomohla optická lupa, naučíme ho s ňou pracovať. Mnohí sa tak dokážu opäť vrátiť k čítaniu kníh, vybavovaniu administratívy bez potreby asistencie, prečítať si správy v telefóne. Problémom býva aj počítač, klientov naučíme používať zväčšovací program alebo notebook s hlasovým výstupom. V prípade, že je to potrebné, naučíme ich pohybovať sa v uliciach s pomocou bielej palice,“ vysvetľuje E. Fričovská.

Škoda, že som lupu nemala skôr

Pani Anka je vdova, pochádza z Košíc. Do Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska prišla kvôli výrazne sa zhoršujúcemu zraku. Absolvovala sociálne poradenstvo s odporúčaním zaobstarať si špeciálnu lupu. „Lupa je mojím najväčším pomocníkom v každodennom živote. Konečne si môžem čítať to, čo chcem, aj to, čo potrebujem. Je to povinná výbava v mojej kabelke. Ľutujem len jednu vec, že som si ju nezabezpečila skôr. Aj keď vybavovanie príspevku z úradu práce trvalo dlho a musela som doložiť lekárske nálezy, stálo to za to. Je to pomôcka na nezaplatenie, som samostatnejšia a nezávislejšia,“ priznáva so spokojným úsmevom.

Naučiť sa pracovať s lupou či počítačom so... Foto: archív ÚNSS
Biela pastelka 5, pr, nepouzivat Naučiť sa pracovať s lupou či počítačom so zväčšovacím programom pomôžu pracovníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Nedovoľte diabetickej retinopatii pripraviť vás o zrak:

  1. Pravidelne si kontrolujte hladinu cukru v krvi.
  2. Pravidelne užívajte predpísané lieky.
  3. Pravidelne si kontrolujte krvný tlak.
  4. Pravidelne vykonávajte fyzickú aktivitu.
  5. Pravidelne, raz ročne, absolvujte vyšetrenie u očného lekára.

Ak máte akýkoľvek problém so zrakom, kontaktujte Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, www.unss.sk. Pomoc poskytujú odborné pracovníčky a odborní pracovníci v 8 krajských strediskách a 56 poradenských miestach. Ako nezisková organizácia funguje z grantov, finančnej podpory, ale aj organizovania zbierky Biela pastelka.

22.9. bude hlavný zbierkový deň, kedy budú dobrovoľníci v uliciach celého Slovenska. Aj vy môžete prispieť do pokladničky akoukoľvek čiastkou. Ako poďakovanie získate malú drevenú pastelku, ktorá je zároveň symbolom solidarity s nevidiacimi a slabozrakými…

Zbierku Biela pastelka podporujú ambasádori:... Foto: ÚNSS, Eva Amzler
Biela pastelka, 3, pr, nepouzivat Zbierku Biela pastelka podporujú ambasádori: Fero Joke, Adela Vinczeová a Robo Roth.

Vďaka vám sa niekomu zlepší a skvalitní život – naučí sa Braillovo písmo, chodiť s bielou palicou, aj bez zraku zvládne varenie, pranie, žehlenie, naučí sa opäť používať počítač či mobilný telefón, avšak s hlasovým výstupom či zväčšovacím programom, nájde ľudí, ktorí ho plne pochopia a pomôžu mu opäť zvládnuť každodennosť a mať z nej radosť.

Aj vďaka podpore získanej zo zbierky Biela... Foto: archív ÚNSS
Biela pastelka 4, pr, nepouzivat Aj vďaka podpore získanej zo zbierky Biela pastelka sa môžu nevidiaci učiť čítanie a písanie Braillovho písma.

Nevidiacich a slabozrakých môžete podporiť:

  • 22. 9. 2023 v uliciach miest a obcí po celom Slovensku
  • zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 vo všetkých sieťach
  • príspevkom na účet SK23 1111 000­0 0014 3025 8­006
  • príspevkom do stacionárnych pokladničiek umiestnených v organizáciách a inštitúciách
  • online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk.
  • prostredníctvom bezhotovostných platieb POS terminálom v uliciach vybraných miest (platiť môžete kartou, hodinkami i mobilom)
Malá pastelka dokáže meniť osudy. Vďaka... Foto: archív ÚNSS, Eva Amzler
Biela pastelka 6, pr, nepouzivat Malá pastelka dokáže meniť osudy. Vďaka šľachetnosti darcov…
Oficiálny spot verejnej zbierky Biela pastelka 2023
chyba