Ochorenie ju naučilo pokore, aj motivovalo pomáhať. Dnes je inšpiráciou pre iných

Má reumatoidnú artritídu, 4. stupeň progresívnej polyartritídy, operovanú krčnú chrbticu, koleno aj bedrový kĺb. Vedie rodinnú firmu, cestuje, hovorí siedmimi jazykmi, stará sa o vnúčatá, záhradkárči a tvrdí: „Ak máte odhodlanie a chuť chcieť, dokážete neuveriteľné veci.“

19.07.2023 00:00
Terezia company, pr, nepouzivat
Terézia Svátová

Terézia Svátová oslávi v júli 69 rokov. Každý, kto si vypočuje jej životný príbeh, len krúti hlavou nad tým, čo všetko musela prekonať a čo všetko pri tom dokázala. V roku 1986 bola Terézia svižná tridsiatnička, mala rodinu a našliapnuté na slušnú kariéru v zahraničnom obchode. A potom prišiel deň, keď jej opuchol ukazovák na ruke. „Cítila som sa veľmi unavená, zašla som k lekárovi a začal sa kolotoč vyšetrení. Lekári dlho nevedeli, čo mi je a môj stav sa zhoršoval. Vypadávanie vlasov bolo to najmenej. Odlupovali sa mi nechty, opuchnuté nohy som zmestila len do papúč, nevládala som chodiť ani zdvihnúť šálku čaju. Môj život bol ustavičná bolesť, taká veľká, že mi vadila aj plachta, ktorou som bola prikrytá,“ spomína na ťažké obdobie rodáčka z Nesvád, žijúca v Prahe. Ťažko chorá mama dvoch detí skúšala všetko možné od kúpeľov až po urinoterapiu a pôst. Zlepšenie nastalo, keď zo stravy vylúčila konzervanty, glutaman, kávu, vajcia, syry, mäso, chlieb. To jej vnuklo myšlienku na vlastné koreninové zmesi bez glutamanu, lepku, konzervantov a cukru – a zrodili sa VEGI.

„Od zákazníkov som dostávala pozitívne spätné väzby, predovšetkým si pochvaľovali tí, ktorí používali hubovú zmes,“ tvrdí priekopníčka v oblasti prírodných doplnkov výživy. Začala teda študovať huby bližšie a stavila na hlivu ustricovú. „Ľudstvo pozná účinky hlivy už od piateho storočia pred naším letopočtom, dnes je hliva ustricová bežným artiklom. My sme v roku 2004 uviedli na slovenský a český trh ako prví hlivu v kapsulách,“ spomína.

Príroda má pre nás všetko, čo potrebujeme

O tom, že dary prírody sú správna cesta, ju presvedčil aj pobyt na brazílskej klinike prírodnej medicíny. Dostala sa tam v roku 2006, keď už vykašliavala krv a myslela aj na najhoršie. „Tamojší lekár mi vtedy povedal, že naša kyslá kapusta je pre svoje unikátne zloženie naše národné zlato a mne sa potvrdilo, že strava výrazne ovplyvňuje naše zdravie. Nestačí však iba jednorazovo absolvovať procedúry, alebo brať doplnky výživy pár týždňov. Treba disciplinovane žiť podľa určitých zásad. Ja ich síce tiež nedodržiavam úplne prísne a občas zhreším, no hlavných zásad zdravej výživy sa držím,“ priznáva energická žena, ktorú po návrate z Brazílie nespoznávali ani jej blízki.

Na klinike prírodnej medicíny v Brazílii si...
Terezia company, pr, nepouzivat Na klinike prírodnej medicíny v Brazílii si ešte viac uvedomila silu čisto prírodnej stravy a jej vplyv na ľudský organizmus.

Prísne kontroly aj na vlastnej koži

Terézia Svátová už 33 rokov stojí na čele rodinnej firmy TEREZIA COMPANY s cca 80 zamestnancami a dnes má jej spoločnosť vo svojom portfóliu okolo 60 produktov s unikátnym zložením. „Firma nie je len na biznis. Našou základnou filozofiou je vyrábať a vyvíjať také produkty zo zdraviu prospešných húb a rastlín, ktoré sú človeku blízke a pomáhajú mu. Preto sa zameriavame na prírodné produkty s najvyšším obsahom vstrebateľných účinných látok, ktoré ľuďom pomáhajú žiť kvalitný život,“ približuje hlavnú myšlienku svojho podnikania. Ona sama testuje nielen finálne produkty, ale ako dobrá kuchárka ochutnáva aj vstupné suroviny.

Zakladateľka firmy TEREZIA COMPANY sa neustále...
Teezia company, pr, nepouzivat Zakladateľka firmy TEREZIA COMPANY sa neustále osobne podieľa na jej chod. V laboratóriách prebiehajú prísne kontroly.

Tie podliehajú mimoriadne prísnym štandardom a kontrolám. Hoci sa Terézia Svátová osobne pozná so svojimi dodávateľmi a vie, v akých podmienkach sa pestujú huby a rastliny, ktoré nakupuje, razí heslo „dôveruj, ale preveruj“. Všetky suroviny sa aj napriek dodávateľským certifikátom a rozborom podriaďujú prísnym kontrolám v laboratóriách, kde sa sleduje napríklad obsah glukánov, účinných látok, pri BIO produktoch sa robia testy na pesticídy atď. „Naše výrobky nevyrábame z hubových extraktov. Huby používame celé, tak využívame aj ich vzácnu vlákninu, ktorú extrakty neobsahujú. Ako povedal istý mykológ: Extrakt z huby je ako sólista, celá huba ako orchester,“ vysvetľuje nezlomná Terézia a dodáva: „Asi mi bolo súdené takto vážne ochorieť. Keby som bola zdravá, nikdy by som sa nenaučila toľkej pokore, no predovšetkým by som nezačala vyrábať produkty, ktoré pomáhajú iným. Ďakovné listy a maily, ktoré denne dostávame od ľudí, ktorým naše doplnky pomohli, sú pre mňa dôkazom, že to naozaj malo a má vyšší zmysel.“

Terézia Svátová vo svojej rodinnej firme spolupracuje so svojím synom aj dcérou. V súčasnosti Terezia Company predáva svoje 100 % prírodné produkty v 15 krajinách sve­ta.

Terezia company, pr, nepouzivat
chyba