Na svete je viac mobilov ako ľudí. Naša hamižnosť totálne devastuje planétu

Mobilný telefón je neodmysliteľnou a naozaj potrebnou súčasťou našich životov. No ako ukazujú dáta, zbytočne často ich meníme a to prispieva k vytváraniu toxického elektroodpadu.

28.06.2023 00:00
Zivica, pr, nepouzivat

Na 8 miliárd obyvateľov planéty v súčasnosti pripadá až o 2 miliardy viac mobilných telefónov a drvivú väčšinu z nich vlastnia obyvatelia bohatého západu. Mnohí majú aj 3 mobily a neveľmi ich zaujíma, aké plytvanie zdrojmi to je. Aj preto CEEV Živica pripravila online kurz Tajný život mobilu, v rámci ktorého sa deti (a kľudne aj dospelí) hravou formou dozvedajú informácie o elektroodpade.

„Množstvo mobilov je, samozrejme, šokujúce. Lebo dnešný mobil je nadnesene povedané, včerajšia primárna surovina a ľudská sila, a zajtrajší odpad, ktorý niekto musí, v ideálnom prípade ekologicky, spracovať,“ vysvetľuje autorka kurzu Zuzana Dovalová.

Len pri jednej hodine nabíjania denne všetkých týchto mobilov sa do ovzdušia uvoľní 8 miliónov ton CO2 ročne. Je to podobné, akoby Eiffelovu vežu rok osvetľovalo cca 24 miliónov žiaroviek. Reálne je osvetlená 20 tisíc žiarovkami. Aj tento údaj nájdu žiaci v online kurze.

Zivica, pr, nepouzivat

„Príručka Komu patrí Zem a najnovšia príručka ElektroodpadDopad boli teoretickým základom, o ktorý som sa opierala a ktorý som v jednotlivých častiach e-learningu rozvíjala. Elektronika a elektroodpad je široká a vážna téma, ktorej sa venuje množstvo organizácií na celom svete, dostupné sú štatistiky, články, dokumenty, videá, reportáže. Viac ako štatistiky ma prekvapili niektoré motivácie ľudí zaobstarať si nový mobil, s ktorými som sa pri príprave kurzu stretla. Spomínali prestíž, nový dizajn, aplikácie, jednoducho rozmar, ktorý si môžeme dovoliť . Na záver kurzu, máme k tomu veľmi trefnú autorskú grafiku od známeho ilustrátora Zsolta Lukácsa,“ dodáva Zuzana Dovalová.

CEEV Živica spolupracuje so stovkami škôl a spolu s pedagógmi vzdelávajú tisícky detí o tom, ako žiť šetrne k prírode. Tento online kurz je súčasťou projektu Elektroodpad-dopad, ktorý je zameraný na environmentálne a sociálne dopady nášho plytvania zdrojmi.

Zivica, pr, nepouzivat

„Projekt je na školách obľúbený, lebo aj tu, tak ako v iných projektoch Živice, platí – robíme, čo učíme. Deti sa teda učia vlastnými aktivitami, napríklad aj zberom starého elektroodpadu. Online kurz ich tiež zaujal, je totiž nielen nabitý informáciami, ale aj pekne graficky spracovaný,“ vraví manažérka projektu ElektroodpadDopad CEEV Živica Lesanka Blažencová.

Problémom nie je len plytvanie zdrojmi, ale aj neetická výroba našich mobilných telefónov, ktorá často využíva napríklad aj detskú prácu.

„Ako som už vyššie spomínala, na začiatku celého životného cyklu stojí primárna surovina. Asi za všetky môžem spomenúť koltán, z ktorého sa získavajú prvky potrebné na výrobu súčiastok do elektroniky – mobilov, tabletov atď. Ložiská koltánu sú najmä v africkom Kongu, kde prebieha aj ilegálna ťažba, na ktorej sa podieľajú deti. Bane sú neraz pod kontrolou ozbrojených skupín. Podľa OSN práve vzácne suroviny, ktorú sú súčasťou aj našich mobilov, stáli za Veľkou Africkou vojnou. Tá si vyžiadala milióny obetí, spôsobila hladomor a následné úmrtia aj roky po vojne, pričom konflikty v oblasti stále pretrvávajú. V čilskej púšti Atakama ťažba lítia oberá miestnych ľudí o vzácne vodné zdroje a ničí ekosystém Plameniaka andského,“ vyratúva Zuzana Dovalová.

Zivica, pr, nepouzivat

Cieľom CEEV Živica je naučiť deti šetrnosti, vytvárať čo najmenej odpadu, ideálne žiaden.

„Najlepšie, čo môžeme urobiť, je používať mobil čo najdlhšie a následne ho odovzdať na recykláciu, napr. operátorovi. Nevytriedená elektronika končí v komunálnom odpade a putuje do dvoch spaľovní na Slovensku, v Bratislave a Košiciach. Tieto kontajnery nikto nekontroluje, v spaľovniach tak elektronika zhorí vrátane vzácnych kovov, toxických chemikálií a pod. Tam, kde spaľovňa nie je, putuje odpad na skládky,“ uzatvára Zuzana Dovalová.

Záujemcovia o tému si môžu online kurz preklikať na stránke, ktorá sa venuje špeciálne tejto téme: https://www.elektroodpad.zivica.sk. Nájdete na nej aj film Vitajte v Sodome o najtoxickejšom mieste na Zemi, kahoot kvízy a ďalšie materiály.

Zivica, pr, nepouzivat

On-line kurz Tajný život mobilu vznikol v rámci projektu Elektroodpad-dopad prakticky s podporou Nadačného fondu Telekom v Nadácii Pontis. Ďakujeme.

chyba