Scrabble z periodickej tabuľky prvkov a špiónka Trixi prilákali do Refinery Gallery desiatky detí

Dotknúť sa chémie, rafinérie, ale aj fyziky, matematiky, histórie či architektúry. Takmer 200 žiakov z bratislavských základných škôl sa mohlo na konci školského roka priblížiť svetu vedy a techniky na podujatí design factory Slovnaft College v Refinery Gallery – v bývalých priemyselných priestoroch, ktoré sa dnes využívajú na organizáciu rôznych podujatí.

27.06.2023 00:00
slovnaft, pr, nepouzivat Foto:

Aby deti objavovali svoje talenty, aby sa rozvíjali a získavali vedomosti, zručnosti aj sebavedomie, Slovnaft úzko spolupracuje so školami a podporuje mnohé aktivity pre žiakov aj študentov.

  • takmer dve stovky žiakov sa na konci školského roka zabavilo s chémiou aj históriou v rámci design factory Slovnaft College
  • spolupráca so školami je súčasťou ucelenej stratégie podpory vzdelávania spoločnosti Slovnaft
  • okrem detí a mladých ľudí smeruje Slovnaft podporu aj učiteľom

Rafinérske bingo či scrablle, kedy deti vytvárali slová zo značiek chemických prvkov, zisťovanie ph a riadenie rafinérskej kolóny, či hra na špiónku Trixi, ktorá zohrala kľúčovú úlohu pri bombardovaní bývalej bratislavskej rafinérie Apollo tvorili program design factory Slovnaft College. Pripravilo ju občianske združenie design factory, ktoré sa dlhodobo venuje výskumu industriálnej architektúry a jej konverzii, teda zmene účelu, na ktorý sa využíva. „Tým, že spravujeme budovu Refinery Gallery, bývalú výrobnú halu, ktorá dnes slúži inému, než pôvodnému účelu, sme sa rozhodli, že deťom priblížime historické súvislosti. Zároveň predstavujeme prácu architektov, projektantov, ale aj svet prípravy kultúrnych podujatí, ktoré tento priestor aktuálne plnia,“ hovorí event manažérka design factory Ivica Horáková. Súčasťou programu boli aj úlohy, hry a súťaže z oblasti chémie či priemyselných digitálnych aplikácií, ktoré pre deti pripravili zamestnanci a zamestnankyne Slovnaftu. Atmosféru podujatia si môžete pozrieť a zažiť v krátkom videu: design factory Slovnaft College.

Spolupráca s design factory je súčasťou ucelenej stratégie podpory škôl, vzdelávania a rozvoja detí a mladých ľudí spoločnosti Slovnaft. „V Slovnafte veríme, že chémia je všetko, len nie nudná. Ak má iskru a je vyučovaná so zápalom, dokáže pritiahnuť už deti na školách. Navyše cez porozumenie procesom v rafinérií sa deti učia reálne spoznávať technológiu, ktorú ľudstvo vyvinulo, a dosiahlo vďaka nej istý evolučný stupeň. Táto znalosť umožňuje lepšie pochopiť komplexnosť problematiky, akou je dostupnosť energie, zem, klíma, ľudstvo, kvalita života a ako všetky tieto témy spolu súvisia a treba ich vnímať v celistvosti,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Anton Molnár. Aktivity a podpora sa tiahnu naprieč celou školskou sústavou – od základných cez stredné až po vysoké školy.

Už viac ako 10 rokov otvárajú školákom dobrodružné obzory chémie súťaže Krimichémia a Minikrimi, ktoré sú založené na objasňovaní kriminálneho činu pomocou chemických pokusov. O úspešnosti svedčí aj účasť viac ako 100 škôl v ostatnom kole Krimichémie. Za akronymom ME-PO-TE sa skrývajú

medziškolské porovnávacie testy. Odhaľujú mladým chemikom a chemičkám štruktúru látok a učia ich tajomstvám analytickej chémie. Novinkou medzi školskými súťažami je Periodická tabuľka prírody, ktorá hľadá odpoveď na otázku, z akých zložiek a chemických prvkov sa skladá príroda okolo nás. Zapojené školy dostanú pre svoje experimenty malé, ale dobre vybavené laboratórium, pomôcky aj vzorky vody a pôdy.

Slovnaft myslí aj na učiteľov a učiteľky. Práve na ich pleciach je často zodpovednosť preniesť nadšenie pre svoj predmet na deti. Takmer stovka učiteľov chémie z rôznych slovenských škôl tento rok prišla na odborný seminár, kde sa mohli viac ponoriť do tém ropného priemyslu, ESG, životného prostredia či uplatneniu absolventov a absolventiek prírodovedných odborov v praxi.

Okrem hravých aktivít rozvíja Slovnaft spoluprácu so školskou mládežou a strednými školami aj vďaka ponuke odborného výcviku a duálnemu vzdelávaniu. Žiaci a žiačky chemických a technických stredných odborných škôl môžu priamo v rafinérii praxovať. Dlhodobú spoluprácu má podnik aj s vysokými školami, kde niektorí zo Slovnaftárov aj prednášajú. Mladí ľudia môžu získať až 1000 eur za svoju diplomovú prácu o Slovnafte, ak sa uspejú v súťaži Najdiplomovka, pričom podporu získa aj fakulta, ktorá diplomovku do súťaže prihlásila.

chyba