Vyskúšajte unikátny zážitok - nocovanie v stredovekých stanoch

Preneste sa v čase a vychutnajte si netradičnú dovolenku pod hviezdami v priestranných stredovekých stanoch. Rezervujte pre svoju rodinu alebo priateľov pobyt v dobovom stane a zažite autentický historický zážitok, na ktorý sa len tak nezabúda! Oblečte si stredoveké šaty, naučte sa zručnostiam našich predkov a obohaťte svoju letnú dovolenku o nové spomienky.

01.08.2023 00:00
oocr, pr nepouzivat Foto:
Dobové oblečenie pre hostí v stredovekých stanoch

Zažite unikátny zážitok vo viniciach malebnej Starej Hory alebo nocujte na bežne neprístupnom mieste, priamo na Pustom hrade!

Nádych stredoveku pretkaný vínnymi zážitkami

Malá osada, uložená na Krupinskej planine. Atmosférou nabité miesto, malé domčeky učupené pod okrajom Štiavnických vrchov, obkolesené vinohradmi, ukrývajúce vstupy do tufových pivníc. To je Stará Hora, jedna z osád obce Sebechleby.

Vinice na Starej Hore
oocr, pr nepouzivat Vinice na Starej Hore

Preneste sa spolu s nami medzi vinohrady, kde sa víno rodí priamo na troskách majestátneho vulkánu. Ubytujeme vás v priestranných stredovekých stanoch, s dobovým vybavením a oblečením, priamo s výhľadom na okolité vinice. O gastronomický zážitok sa postará miestny vinár, ktorý vás prevedie jeho vinohradom a vínnou pivnicou. Dozviete sa niečo viac o tradičnej výrobe vína a vyskúšate si prácu vo vinohrade.

Tufové pivnice sú špecifické predovšetkým tým, že sa v nich jednoducho vyhĺbia aj vysoké chodby či dómy. Steny pivníc odhaľujú nánosy sopečnej lávy preloženej hlinou. Hovorí sa, že pivnice vznikli už za čias Tureckých vpádov a plnili ochrannú funkciu. S istotou však slúžili miestnym obyvateľom na uskladňovanie ovocia, zeleniny a neskôr aj vína.

Stredoveke stany na Starej Hore
oocr, pr nepouzivat Stredoveke stany na Starej Hore

Vínny zážitok spolu s ubytovaním môžete zažiť vo vami vybranom termíne, až do 20. augusta. Cena stredovekého stanu vrátane stravovania a spomenutých zážitkov na 2 noci je od 85€ (pri obsadenosti 1 osobou) až po 340€ (pri obsadenosti 4 osobami).

Prebuďte sa do Kráľovskej svadby

Druhou vybranou lokalitou, kde môžete na vlastnej koži zažiť autentický stredovek je Pustý hrad, týčiaci sa nad mestom Zvolen. Možno ste už počuli o Kráľovskej svadbe – každoročnom podujatí, ktoré navštívia tisícky ľudí. Spolu so sprievodným programom patrí medzi najobľúbenejšie letné podujatia na Strednom Slovensku. Stredoveké stany tvoria súčasť tohto podujatia. V rámci eventu si ich môžete prenajať a stať sa tak čestnými hosťami Kráľovskej svadby.

Program počas zážitku Prebuď sa do Kráľovskej... Foto: Michal Berak - MBpix
Program pocas zazitku Prebud sa do Kralovskej svadby Program počas zážitku Prebuď sa do Kráľovskej svadby

Kráľovská svadba sa na Pustom hrade v minulosti skutočne odohrala. Konštancia, dcéra kráľa Bela IV. si priamo na tomto mieste zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila. Udialo sa tak v roku 1247 a zopakuje sa opäť počas poslednej augustovej soboty, 26.8..

Program je skutočne bohatý. Hlavy zložíte v dobových stanoch, získate dobový výcvik, s hradným pánom si prezriete priestory hradu, s hvezdármi budete pozorovať nočnú oblohu a povečeriate pod holým nebom. Na druhý deň sa stanete čestnými hosťami kráľovskej svadby a budete mať zabezpečenú stravu a deň plný zábavného programu. Cena za prenajatie stredovekého stanu na 1 noc spolu so spomenutými službami a programom je od 139 € (2 osoby v stane) do 219 eur (4 osoby v stane).

Prebuď sa do Kráľovskej svadby Foto: Michal Berak - MBpix
oocr, pr nepouzivat Prebuď sa do Kráľovskej svadby

Tak neváhajte a prebuďte sa spolu s nami do rána Kráľovskej svadby, už 25. –26. augusta!



Viac info o možnosti zakúpenia tohto jedinečného zážitku nájdete na eshop.central­slovakia.eu. Viac tipov na výlety a prehľad letných podujatí v regióne Stredné Slovensko nájdete na webe www.centralslovakia.eu.

Dobové vybavenie stredovekých stanov Foto: Michal Berak - MBpix
oocr, pr nepouzivat Dobové vybavenie stredovekých stanov

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

oocr, pr nepouzivat
oocr, pr nepouzivat
chyba