Čo si treba všímať pri výbere cestovného poistenia?

Či už za hranice našej krajiny cestujete na dovolenku, služobnú cestu, krátky výlet alebo študijný pobyt, mali by ste mať zabezpečenú správnu poistnú ochranu. Odporúča sa kombinácia Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EPZP) a komerčného poistenia do zahraničia. V tomto článku vám poradíme, podľa akých kritérií by ste si cestovné poistenie mali vybrať.

24.07.2023 00:00
netfinancie, pr, nepouzivat Foto:

Rozsah poistenia

Základom cestovnej poistky je krytie liečebných nákladov pri náhlom nečakanom ochorení alebo úraze. Pamätajte však na to, že v porovnaní s EPZP kryje ošetrenia aj u súkromných lekárov a repatriáciu. Tiež môže zahŕňať aj ochranu pred rizikami, ktoré nesúvisia so zdravotnými komplikáciami. Prostredníctvom pripoistení si poistnú ochranu môžete rozšíriť o krytie nasledujúcich ri­zík:

  • zodpovednosť za škodu alebo ujmu na zdraví, ktorú spôsobíte tretej osobe,
  • rizikové a adrenalínové športy,
  • COVID – 19,
  • strata, krádež alebo poškodenie batožiny, osobných vecí a dokladov,
  • chronické choroby,
  • technická asistencia k vozidlu,
  • právna pomoc,
  • trvalé následky po úraze,
  • pátracia a záchranná akcia horskej služby,
  • storno zájazdu.

Ako vidíte, na výber máte z rôznych doplnkových poistení. Pred tým, ako začnete hľadať najvýhodnejšie poistenie na cesty, ujasnite si, čo všetko by malo byť zahrnuté v poistnom krytí. Tiež je

dobré vedieť, že poisťovne ponúkajú aj poistné balíky s vopred nadefinovanou kombináciou pripoistení za výhodné ceny.

Poistné limity

Termín poistný limit označuje maximálnu sumu, ktorú môže poisťovňa pri poistnej udalosti vyplatiť. V prípade cestovného poistenia ide o preplatenie nákladov pri poskytnutí lekárskej starostlivosti. Z praxe sú známe prípady, kedy poisťovňa preplatila neodkladné lekárske zákroky v hodnote 150 000 € a viac. Samozrejme, pri takýchto sumách ide o extrémne a nie až tak časté prípady. Ale poistenie do zahraničia vás vďaka dobre nastaveným poistným limitom môže spoľahlivo ochrániť pri rôznych nepríjemných udalostiach a ušetriť vám stovky či tisícky eur. Preto si pri výbere všímajte aj poistné limity, nielen pre liečebné náklady, ale aj v rámci jednotlivých pripoistení. Napríklad, ak cestujete s drahou elektronikou a uzatvárate si pripoistenie batožiny, overte si, či stanovený poistný limit je pre vás dostačujúci.

Výška poistného

Vo všeobecnosti sa neodporúča vyberať si nielen poistenie na dovolenku, ale aj povinné zmluvné poistenie a iné typy poistiek, len podľa ceny. Hoci by výška poistného nemala byť rozhodujúcim faktorom, je dôležité prihliadať aj na to, koľko zaplatíte. Je logické, že v dnešnej dobe sa každý snaží ušetriť, kde sa dá, a poistenie nie je výnimkou. Preto je na mieste otázka, ako nájsť takú cestovnú poistku, ktorá vám zaručí adekvátnu poistnú ochranu a zároveň nebudete platiť zbytočne veľa?

Odpoveď je jasná. Využite online porovnanie cien cestovného poistenia od Netfinancie.sk. Veľmi ľahko takto nájdete presne takú ponuku, akú hľadáte. Na prvom kroku v porovnávacej kalkulačke vyplníte základné údaje a označíte, aké pripoistenia majú byť v poistení zahrnuté. Následne vám kalkulačka vygeneruje prehľad všetkých dostupných ponúk, pričom tu nájdete nielen údaj o cene, ale môžete si aj preštudovať všetky dôležité informácie o výške poistných limitov, rozsahu a pod.. Vďaka tomu určite ľahko zistíte, ktorá ponuka je pre vás najvýhodnejšia. Keď si vyberiete, na ďalšom kroku poistenie uzatvoríte a uhradíte poistné. Na zadaný e-mail vám bude doručená poistná zmluva a všetky ostatné dokumenty. Pred odchodom do zahraničia sa uistite, že máte zmluvu k dispozícii v elektronickej forme alebo si ju vytlačte, tiež si poznačte číslo na asistenčnú službu.

Je cestovné poistenie online bezpečné?

Ako ste si mohli všimnúť, celý proces uzatvorenia poistenia do zahraničia prebieha online. Môžete sa spoľahnúť na to, že všetky vami zadané údaje sú chránené prostredníctvom SSL certifikátu. Ten šifruje všetky citlivé údaje a dáta, a tak ich nemôže získať žiadna tretia strana.

Možnosť porovnať si ceny a poistiť sa na dovolenku výhodne a kompletne cez internet využívajú tisíce ľudí už niekoľko rokov. Celý proces je rýchly a pohodlný a môžete si byť istý, že určite ušetríte, lebo si nebudete vyberať z ponuky jednej poisťovne, ale od viacerých. Preto, ak hľadáte najvýhodnejšie cestovné poistenie, už viete, kde ho nájdete.

chyba