Hollókő: Nové kúzla starobylého sveta

Obnovený hrad, živá dedina a gastronomické zážitky. Objavte Hollókő - skrytý poklad zachovanej histórie a autentických tradícií.

19.06.2023 00:00
hungaria, pr nepouzivat Foto:

V novembri 2023 bude ukončená turistická rozvojová investícia v Hollókő, vďaka ktorej bude obnovený hrad a stará dedina. Účelom projektu s identifikačným číslom GINOP-7.1.6–16–2017–00002, v hodnote 1.2 miliardy HUF, bolo zachovanie a ochrana výnimočných spoločných hodnôt ľudstva, ktoré sa tu nachádzajú.

Hollókő je aj v súčasnosti živá, obývaná obec, jej emblematické budovy, katolícky kostol so šindľovou strechou a drevenou vežou a hrad Hollókő je miestom na dokonalý odpočinok návštevníkov, ktorí sem zavítajú. Rozvoj hradu stál vždy v stredobode rozvoja mesta, aj v posledných rokoch bol obohatený o početné interaktívne prvky a po dvoch rokoch obnovovacích opäť očakáva návštevníkov. So životom na hrade sa môžeme oboznámiť pomocou exteriérových infografík, zariadenie interiéru nám pomôže identifikovať aplikácia. Na interaktívnej výstave o histórii hradu si môžeme všetky jeho podlažia pozrieť na novej návštevníckej trase, pre deti bude vytvorený kútik spoločenských hier, kde môžu skúsiť šťastie a prezradíme aj novinku, bude tu vytvorená úniková izba, tematika ktorej oživí obdobie Matúša Čáka Trenčianskeho a Karola I. Róberta.

Foto: Maďarská agentúra pre cestovný ruch, Dániel Balogh
hungaria, pr nepouzivat

Do roku 2023 skrásnel aj Spomienkový park Milénia. Krásne rastliny, vytvorené trávniky, nové dlažby, pohodlné lavičky a fontána na pitie, to všetko tu očakáva návštevníkov, ktorým pri orientácii pomôžu aj nové informačné tabule.

Dedina Hollókő bola kedysi vyhlásená za pamiatkovo chránenú v spolupráci s dr. Andrásom Románom, na jeho počesť dostalo návštevnícke centrum obce názov Návštevnícky dom Andrása Romána. Počas aktuálneho projektu bola budova rozšírená a celá jej interiérová architektúra bola obnovená a tak na vyššej úrovni víta návštevníkov, vydávajúcich sa na prechádzku, alebo práve z nej prichádzajúcich. Vďaka rozvojovému projektu tu vzniklo zvláštne miesto konania podujatí, vhodné na usporiadanie konferencií a rôznych iných podujatí.

Foto: Maďarská agentúra pre cestovný ruch, Dániel Balogh
hungaria, pr nepouzivat

Hollókő sa počas uplynulých rokov stalo skutočným gastronomickým zážitkovým centrom. Jedným z dôležitých cieľov prebiehajúcich investícií bolo osobne zoznámiť návštevníkov so starými tradíciami. V Kuchyni v Hollókő na efektných, interaktívnych kurzoch varenia sa prípravy jedál môže zúčastniť celá rodina, samozrejme v modernom šate: prostredníctvom dotykovej obrazovky, alebo na menších gastro podujatiach, či pri varení lekváru.

Ak si chcete chuť lahodných jedál v Hollókő iba užívať a nie ich pripravovať, môžete tak urobiť v reštaurácii zariadenej v autentickom palóckom dome. Hostinec a kaviareň Masinás vendéglő és kávémérés ponúka tradičné novohradské jedlá našich starých mám, oživené na základe súčasných gastro trendov. Ich cieľom je používanie surovín od miestnych pestovateľov, ale radi používajú aj produkty miestnych remeselníkov, či už pri prestieraní alebo pri dekorácii.

+4

Keďže na základe skúseností z predchádzajúcich rokov väčšina návštevníkov prichádza do Hollókő autom, prihliadajúc na ich požiadavky v rámci projektu bolo rozšírené aj parkovisko o miesta postačujúce pre ďalších 57 osobných automobilov, respektíve o 2 parkovacie miesta pre zdravotne postihnutých.

Hollókő po celý rok poskytuje kvalitný a kultúrny odpočinok rovnako návštevníkom ako aj stálym obyvateľom. Realizované rozvojové projekty, programy sú úzko spojené s danosťami tejto oblasti, s jej dedičstvom a dokonale zapadajú aj do pestrosti krajinného celku. Projekt bol realizovaný s podporou Európskej únie a maďarského štátu.

hungaria, pr nepouzivat
chyba