Turiec – región kultúry, turizmu a zdravia

Turiec je regiónom plným prírodných krás a histórie. Poďte spolu s nami objaviť jeho čaro a nezabudnuteľné zážitky.

16.06.2023 00:00
oocr, pr nepouzivat Foto:
Katova skala

TURISTIKA AKO Z ROZPRÁVKY

Či už sa vyberiete do Veľkej alebo Malej Fatry, v našom regióne je vždy čo obdivovať. Ak máte radi celodenné výstupy, odporúčame navštíviť klenoty Veľkej Fatry – Tlstú a Ostrú. Na nádherné scenérie, ktoré ponúkajú tieto dva vrcholy budete ešte dlho spomínať. Po ceste máte možnosť navštíviť Blatnický hrad alebo jaskyňu Mažarná. Pre menej náročný výstup môžete zamieriť na Katovu skalu, miesto opradené povesťou o dievčine zakliatej v skale.

Katova skala Foto: Jaroslav Moravčík
oocr, pr nepouzivat Katova skala
Hrad Blatnica Foto: Archív OOCR
oocr, pr nepouzivat Hrad Blatnica
Ostrá Foto: Archív OOCR
oocr, pr nepouzivat Ostrá

Ak trávite dovolenku v Turci či priamo v Turanoch, mestečku pod vrchmi Národného parku Malá Fatra, určite si urobte pekný výlet k atraktívnemu Šútovskému vodopádu. Z Turian je to len pár kilometrov autom do obce Šútovo. Odtiaľ vedie Šútovskou dolinou značkovaný turistický i náučný chodník. Približne po poldruha hodine pohodovej chôdze prídete v závere Šútovskej doliny k vodopádu. Šútovský potok, ktorý tu padá z výšky 38 metrov, je podmanivým úkazom a nádherným prírodným divadlom. Vhodné ubytovanie a miesto na oddych vám poskytne lokalita Trusalová, Možnosti ubytovania určite nájdete v miestnom kempe alebo penzióne s wellness a obrovským detským ihriskom.

Šútovský vodopád Foto: J. Farský
oocr, pr nepouzivat Šútovský vodopád

FERRATA HORSKEJ ZÁCHRANNEJ SLUŽBY MARTINSKÉ HOLE

Divoká krása kaňonu Pivovarského potoka, ktorý sa do Martina rúti z Martinských holí, bola donedávna verejnosti takmer neznáma. Až po vytvorení zaisteného chodníka – Ferraty HZS si každý zdatnejší turista môže vychutnať divy prírody a dopriať si pritom aj dávku adrenalínu. Ferrata vedie z Martina – Strání až na Martinské hole. Pri výstupe je potrebné používať ferratový set. Pre komplexný adrenalínový zážitok odporúčame zakúpiť si zjazd na terénnych kolobežkách z Martinských holí.

Ferrata Foto: PhotoMartini
oocr, pr nepouzivat Ferrata
Foto: PhotoMartini
oocr, pr nepouzivat

CENTRUM NÁRODNEJ KULTÚRY SLOVÁKOV – MARTIN

V priebehu troch storočí dejinný vývoj urobil z Martina jedinečné centrum slovenského historického i kultúrneho diania. V Martine nájdeme hneď niekoľko múzeí, napríklad Múzeum slovenskej dediny, Slovenské národné múzeum alebo múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Za zmienku stoja aj pravidelné kultúrne podujatia ako Festival neprofesionálneho divadla – Scénická žatva alebo festival profesionálnych divadiel Dotyky a spojenia, ktorý sa uskutoční od 19. do 24. júna.

LIEČIVÁ SILA VODY – TURČIANSKE TEPLICE

Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku. Veľká liečivá sila prírodných prameňov, krása okolitej prírody – skalnatých končiarov Veľkej Fatry, holé grúne neďalekých Lazov a severné svahy Kremnického pohoria oddávna lákali domácich i zahraničných návštevníkov. Dnes sú Turčianske Teplice útulným mestom s modernými kúpeľmi a akvaparkom. Práve tu sa môžete schladiť počas teplých letných dní a načerpať novú energiu. Príjemnú atmosféru umocňuje aj rozsiahly, nádherný kúpeľný park s fontánami, lavičkami slávy a ďalšími atraktívnymi prvkami

oocr, pr nepouzivat
oocr, pr nepouzivat

TURČIANSKE KRÁĽOVSTVO VČIEL A ČÍREJ VODY

Kráľovstvo sa rozprestiera v predhorí Veľkej Fatry. Siaha od Turčianskych Teplíc po Turany. Leží v najmalebnejšej časti Turca. Jeho najväčším bohatstvom sú výdatné zásoby pitnej vody v podzemných fatranských prameňoch. A nádherná príroda. Vládne mu včelia kráľovná Meduľka I., ktorá spolu s ďalšími rozprávkovými bytosťami sídli v Necpaloch pri Martine. A práve v tejto obci sa každoročne koná jedinečné podujatie Turčianske medobranie a vodosláva. Celodenné podujatie s bohatým programom pre celé rodiny je venované oslave včiel, vody a prírodného bohatstva Turca. Koná sa v sobotu 24. júna. Jeho súčasťou je Necpalské mlynčekovo, aj adrenalínové Majstrovstvá sveta v nosení vody v deravom vedre. Kto príde, určite neoľutuje.

Necpalské mlynčekovo Foto: J. Farský
oocr, pr nepouzivat Necpalské mlynčekovo
Pozvánka na medobranie Foto: J. Farský
oocr, pr nepouzivat Pozvánka na medobranie

Neváhajte a príďte k nám, do Turca! Viac informácií nájdete na www.turiec.com

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy

Ministerstvo dopravy SR nove SK JPG farebne
chyba