Unikátne kúpele s históriou a charakterom

Prečo sa chodí do Bardejovských Kúpeľov? Odpoveď nie je jednoslovná. Znie asi takto: Za zdravím, oddychom, relaxom, zábavou, poučením, históriou, turistikou, cyklistikou, dobrým jedlom, pitím, kúpaním a výnimočnými zážitkami.

18.01.2024 00:00
128868839 2733746313530655, pr, nepouzivat

Nie je pitie ako pitie

Hotely a liečebné domy ponúkajú široký sortiment nealkoholických a alkoholických nápojov a v závere leta sa tu konajú pivný i vínny festival. Bardejovské Kúpele sa však preslávili svojimi jedinečnými minerálnymi prameňmi. Spolu ich majú až 10 a tie vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Až 8 z nich je zavedených do krytej Kúpeľnej kolonády – jedinej svojho druhu na celom Slovensku, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej.

04, pr, nepouzivat

Široký rozsah kúpeľných a wellness služieb

Základné liečebné procedúry sú poskytované v špičkovo vybavenom Balneocentre, do ktorého je prístup spojovacími chodbami “v papučkách“ z troch hlavných kúpeľných hotelov – Ozón, Alžbeta a Alexander. Ocenia to pacienti hlavne v zime. V sezóne funguje aj vonkajšie kúpalisko. Najatraktívnejším zariadením je Wellness spa v hoteli Ozón s vodným a saunovým svetom. Aj kongresový hotel Alexander má svoje vlastné wellness, aj keď o niečo menšie ako Ozón, oba však môžu hostia Alexandra zdarma využívať.

Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 702064657 1

Najširšia liečebná indikácia

Bardejovské kúpele, a. s., majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov, na všetky ochorenia okrem duševných a kožných ochorení. Bardejovské Kúpele, a. s., sú kvalitným zdravotníckym zariadením, vybaveným modernými prístrojmi, lekárskymi špecialistami a kvalifikovaným personálom. Klienti tu dostanú nielen kúpeľnú, ale aj zdravotnícku starostlivosť. O pacientov s rôznymi diagnózami sa tu starajú rôzne ambulancie pre verejnosť

Bohatá história

Sú to jedny z najstarších kúpeľov s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele patria dlhodobo k najvyhľadáva­nejším nielen doma, ale aj vo svete. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

zima2020-46, pr, nepouzivat

Zábava a kultúra

Bardejovské Kúpele sa stali cieľom nielen liečebných a relaxačných pobytov, ale chodí sa do nich tradične i za kultúrou. Súčasťou kultúrneho leta je aj otvorenie sezóny, Kúpeľné dni, Medzinárodné hudobné leto, Alžbetínsky deň, pivný festival, vínny festival, pravidelné promenádne koncerty klasickej hudby, výstavy kvetov, obrazov, plastík a ďalšie aktivity, Bardejovské Kúpele sú nielen oázou zdravia a kľudu, ale aj jedinečným miestom na aktívne trávenie času. Z Prešova je to 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (78 km), z Popradu 90 minút (100 km).

Viac informácií na : https://www.hotelalexander.sk/, www.kupele-bj.skwww.visitbardejov.sk

Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 230940226, pr, nepouzivat
chyba