Spoveď Ľuboša Fellnera: Manželka sa so mnou takmer rozišla

Ľuboš Fellner slávi 55. narodeniny. Prečo chce byť všade prvý a kde ešte nebol?

24.03.2024 06:00
Ľuboš Fellner s manželkou - nepoužívať natív Foto:
Ľubošova manželka musela byť veľmi trpezlivá.

BUBO vzniklo ako startup v roku 1993. Ako si udržiavate už tri desaťročia svoju pozíciu?

Začiatky sú vždy a všade ťažké, no ak robíte veci s láskou, ak je vaša práca zároveň vaším hobby a ste ochotní roky tvrdo drieť, obmedzuje vás len hranica vašej fantázie a snov. Tri desaťročia posúvame každý rok svoje hranice, staviame si nové ciele, za ktorými tvrdo ideme a chceme sa neustále zlepšovať. Tým sa roky skúseností stávajú našou obrovskou výhodou a nie brzdou, ktorá by nás viedla k lenivosti a uspokojeniu sa.

Aj počas dvoch rokov covidu sme zaťali zuby a dreli v pevnej viere, že sa to raz skončí. Extrémne sme zlepšili interné procesy, firma sa ozdravila a keď sa covid končil, investovali sme všetky usporené financie a energiu do najväčšej kampane BUBO v histórii. Mohlo nám to nevyjsť, ale hádajte čo. V priebehu dvoch dní sme predali dvakrát toľko zájazdov ako predtým za dva roky. A na tej vlne sa vezieme dodnes.

Keď cestujete s BUBO, máte istotu v tom, že vyťažíte z daného miesta maximum. My do vašej vysnívanej krajiny nechodíme raz do roka, ale raz do týždňa. A každá naša cesta prehlbuje know-how, čím rozdiel len ďalej narastá. Naši sprievodcovia sú starostlivo vyberaní a školení v exkluzívnej cestovateľskej akadémii a následne trávia viac než deväť mesiacov v roku na cestách. Môžu sa tak plne koncentrovať na to, aby podali pre vás ten najlepší výkon.

BUBO na oslavu príchodu jari spúšťa 3 dni zliav vo výške až 50% na stovky garantovaných zájazdov v roku 2024 a 2025. Viac informácií o dovolenke v exotike s BUBO nájdete tu.

Za 30 rokov sa nepochybne zmenilo aj Slovensko. Zmenili sa požiadavky klientov v priebehu rokov?

Dlhé roky boli mnohí Slováci zvyknutí cestovať na plážové dovolenky a nechápali, v čom je čaro každodenného presunu z miesta na miesto. Kvalitu dovolenky hodnotili podľa metrov štvorcových izby v rezorte, množstva šunky na ranných švédskych stoloch či značky čapovaného piva v bare. Ale to sa totálne zmenilo.

Slováci oveľa viac cestujú a na dovolenke hľadajú zážitky. Chcú spoznávať miestnu kultúru, ochutnávať lokálne gastro špeciality, túžia zažiť niečo nevšedné. A sú ochotní si za zážitok priplatiť. Začínajú tiež dbať na luxus. Sledujeme nárast požiadaviek na letenky v business class, klienti si priplácajú luxusnejšie hotely, ktoré ponúkame v doplnkových službách v každom zájazde.

Snažíme sa tu byť pre každého, a preto ponúkame nevídané možnosti individualizácie vašej dovolenky. Pred dvadsiatimi rokmi sa k dôchodcom pristupovalo tak, že si už svoje odžili, nemajú míňať peniaze vnúčat a radšej sedieť na gauči, maximálne sa starať o záhradku. Dnes s nami cestujú na Madagaskar či do Vietnamu. Medzi klientmi máme stovky sedemdesiatnikov, ktorí sú často ďaleko vitálnejší a zvedavejší ako generácia mileniálov.

Ľuboš veľmi rád ukazuje svet aj svojim dvom dcéram Foto: BUBO
Bubo travel Ľuboš Fellner s dcérami - nepoužívať Natív Ľuboš veľmi rád ukazuje svet aj svojim dvom dcéram

Precestovali ste všetky krajiny sveta, dnes už posúvate svoje cestovateľské hranice návštevou najizolovanejších ostrovov planéty. Ešte máte nejaké cestovateľské sny či výzvy?

Máte pravdu, milujem posúvať hranice, milujem ten pocit vstúpiť do krajiny, kde si musím všetki zisťovať ja, kde ma ani lenivosť nezvedie k opisovaniu príbehov druhých.

Minulý rok bol u mňa v znamení návštevy izolovaných ostrovov typu Tristan da Cunha, Pitcairnove ostrovy, Ascencion či exotické japonské ostrovy Ogasawara. Na takýchto cestách trávi človek často celé týždne bez blízkej osoby, zvádza boj sám so sebou. Aj toto je škola životom, ktorá vás niekam posunie.

Momentálne sa zamýšľam nad tým, že keď som bol na južnom aj severnom póle, bol som na Kilimandžáre, na najvyššom vrchu Amazónie, v novembri sa chystám na Aconcaguu, pred viac než tridsiatimi rokmi som stál na najnižšom bode našej planéty (Mŕtve more, –398 m), nezameriam sa na ten najvyšší?

Za najväčšiu výzvu však považujem ďalší rozvoj tejto skvelej firmy s cieľom oslovenia klientov v iných krajinách. Lebo som úprimne presvedčený, že misia BUBO si to zaslúži.

odkaz Viac informácií o akcii nájdete na bubo.sk. Foto: BUBO
Akcia na dovolenky v exotike - nepoužívať Natív Viac informácií o akcii nájdete na bubo.sk.

Nebojíte sa pri takýchto expedíciách rôznych chorôb? Ako sa im vyhýbate?

Keď som bol mladší, žena mi vyčítala, že zo mňa nič nemá. Buď som bol odcestovaný, alebo som chorý ležal v posteli. Počas svojich ciest som nebýval chorý, skôr som si chorobu priniesol so sebou domov. A viete si predstaviť, ako na mladú vzdelanú ženu, vyštudovanú medičku v deväťdesiatych rokoch pôsobila fyzická troska, ktorá sa vrátila z nejakej nenormálnej výpravy po zemi do Kašmíru. Do smrti jej budem vďačný, že to vydržala, že sme spolu zostali a vychovali tri krásne deti.

„Ošúp to, prevar to, ugriluj to, alebo to nejedz.“
Ľuboš Fellner

Telo sa naučí a dnes už môžem zjesť všade všetko. Ale ak sa vy chcete vyhnúť problémom a chybám mladého neskúseného Fellnera, riaďte sa starým známym pravidlom: „Ošúp to, prevar to, ugriluj to, alebo to nejedz.“ Samozrejme, platí to najmä pre rozvojové krajiny. Tam si zásadne kupujte balenú vodu a nápoje si objednávajte bez ľadu. A pre každý prípad si zoberte so sebou aj lieky.

Na čo ste najviac hrdý vo firme, ktorú ste 30 rokov budovali?

Na spoluprácu v tíme a oduševnenie v každom jednom z nás. Do každej jednej vašej cesty vložilo energiu množstvo extrémne scestovaných ľudí s cieľom pripraviť tú najlepšiu dovolenku. A je to cítiť.

Destinační manažéri, ktorí niekoľkokrát obleteli svet, nadšený front office pre kontakt s klientom, precízny back office, ktorý vie, že každé nesprávne číslo vo vízovom formulári či preklep v mene na letenke spôsobuje problém za tisíce eur. Som hrdý, ako sa nám aj pri obrovskom raste darí udržiavať a zvyšovať kvalitu nášho základného tábora.

Naše marketingové oddelenie nie je zamerané len na predajný úspech (ako je to často vo firmách), ale buduje aj nekomerčné BUBO médiá. Chceme šíriť našu lásku k cestovaniu formou blogov, podcastov a bezplatných rád na cesty.

Máme aj vlastné IT oddelenie, stránka stojí na našej exkluzívnej platforme, ktorá nás v ničom nebrzdí a môžeme si ju upravovať na mieru.

No a záverečnú bodku tomu dodávajú naši sprievodcovia, vyberaní a školení v našej vlastnej cestovateľskej akadémii. Ako suverén na trhu nemáme odkiaľ čerpať a každého jedného si musíme vychovať od piky. Následne pracujú dlhé mesiace dvadsaťštyri hodín denne v plnom nasadení. Keď ide všetko hladko, šíria nadšenie, no vo chvíli, keď vznikne problém, menia sa na dobrých kapitánov v zlom počasí.

Slovenská vlajka zaviala na Pitcairnových... Foto: BUBO
Dovolenka na Pitcairnových ostrovoch Slovenská vlajka zaviala na Pitcairnových ostrovoch po prvýkrát v decembri 2023

Ako vnímate konkurenciu s nižšími cenami? Čo hovoríte na pripomienky, že cestoval som sám a stálo ma to polovicu?

Hm… Kde je lacnejšie dať si pohár vína – na záhrade alebo vo vinárni? Kedy človek ušetrí? Keď si kúpi cestoviny v Lidli, alebo si vyjde na večeru do reštaurácie? A predsa mnoho ľudí uprednostňuje druhú možnosť. Individuálne cestovanie považujeme za krásne, podobne ako pohár vína doma na terase či spoločnú večeru pri sviečkach v domácej kuchyni, ale vždy, keď nás ľudia oslovia, chceme im ukázať, že výnimočný zážitok ulovia práve na ceste s nami.

Vďaka nášmu obratu si môžeme dovoliť neustále znižovať našu maržu, šetríme na letenkách sprievodcov, ktorí nelietajú hore-dole, vďaka našej sile máme dohodnuté exkluzívne zmluvy s partnermi, garancia zájazdov nám umožňuje prístup k lepším cenám leteniek či transferom. Z týchto výhod čerpá náš klient a som presvedčený, že za rovnakú cenu získa BUBO kvalitu iba u nás.

Naši klienti nám dôverujú, aj preto sa k nám vracajú opakovane. Prídu do destinácie a vedia, že informačne aj zážitkovo spoznajú krajinu ako s nikým iným. Veď si pozrite recenzie na google, dnes ich tam už máme takmer štyristopäťdesiat a každým týždňom pribúdajú po desiatkach. Pre človeka je normálne skôr kritizovať. Aký nadšený musí byť klient, aby si našiel čas a vôľu napísať a podpísať sa pod chválu firmy, u ktorej si objednal služby? My takých klientov máme stovky.

So synom Danielom precestoval takmer celý svet Foto: BUBO
So synom Danielom precestoval takmer celý svet - nepoužívať Natív So synom Danielom precestoval takmer celý svet

Ste na trhu už vyše 30 rokov. Zažili ste niekedy pocit vyhorenia? Čo vás ženie vpred?

Myslím si, že vyhorenie mi nehrozí. Keď som bol na japonskom ostrove Okinawa, kde ľudia žijú najdlhšie na svete, priblížili mi jedno z tajomstiev dlhovekosti – ikigai. Jeden dôvod, prečo každé ráno vstanete, dôvod žiť a hlbší zmysel života. Presný opak work-life balance, ktorý dnes propaguje západná civilizácia a ja v neho neverím. Naopak, verím, že vpred vás posunie len tvrdá práca.

Život máte žiť s vášňou a tak aj pracovať.
Ľuboš Fellner

Na Okinawe tvrdia, že život máte žiť s vášňou a tak aj pracovať. Robiť veci tak dobre, aby vás to bavilo, aby ste do svojej práce radi vstávali. Ja tomu verím a takú prácu mám. Neviem, či budem dlhšie žiť, ale tento bod spĺňam.

Zmysel života treba podľa ikigai mať až do staroby, sám nechcem nikdy ísť do dôchodku. Tí, ktorí zmysel života majú, sú aj podľa štúdií odolnejší voči srdcovým chorobám a vedú zdravší životný štýl. Sú motivovanejší a odolnejší, chráni ich to pred stresom a vyhorením. A pár dní po oslave mojich 55. narodenín verím, že medzi takých ľudí patrí aj môj tím a naši klienti.

Preto všetkým našim klientom a všetkým tým, ktorí naše služby ešte nevyskúšali od nedele ponúkam až 50% zľavy na tisícky termínov našich ciest. Vyskúšajte to. Som pevne presvedčený, že to nebudete ľutovať. Len jedno upozornenie, treba sa rozhodnúť rýchlo – akcia platí len 3 dni.

Viac informácií o akcii na dovolenky v exotike nájdete tu.

chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zľava #exotika #Bubo