A čo tak privítať Nový rok s lyžiarkami namiesto papúč?

Stráviť posledný deň roku doma začína byť zriedkavé. Slováci radi cestujú a výnimkou nie sú ani sviatočné dni. Prírodného snehu síce posledné roky pomenej, avšak väčšina stredísk už ponúka veľmi dobré snehové podmienky, hoci len vďaka technickému snehu.

03.10.2022 00:00
TravelTrex, pr, nepouzivat Foto:

Ostať alebo neostať … doma, to je otázka

Jedným z najčastejších typov je prežiť Silvester v kruhu svojej rodiny. Je to posledný deň v roku, kedy si môžete celá rodina sadnúť za spoločný stôl, pripraviť kapustnicu, zemiakový šalát, kačicu alebo podobné typické jedlá a užijete si tak spolu poslednú tohtoročnú večeru. Mnohí ľudia si preto pri príležitosti blížiaceho sa Silvestra kladú otázku, ako ho budú tento rok oslavovať. Po predvianočných zhonoch, nákupoch, prípravách a následnom slávení sviatkov ste si zrazu uvedomili, že Silvester je bližšie, než ste mysleli. Lúčenie sa so starým rokom a príchod toho nového by sme mali stráviť v kruhu ľudí, ktorí sú nášmu srdcu blízki. Neznamená to však, že najlepšou voľbou je sedenie pri televízore, alebo užívanie si jedál a nápojov, čo nám hrdlo stačí. Stráviť Silvester pri praskajúcom krbe, kde za oknom spieva svoje sólo Meluzína, môže byť jednou z možností, ako si ho užiť úplne inak.

Silvestrovská párty na svahu

Široké zjazdovky, vietor vo vlasoch, biela pokrývka, ktorú zabezpečila Perinbaba, alebo ak by aj nie, tak pracovníci lyžiarskych stredísk majú čo robiť, aby zariadili technický sneh. Silvestrovský pobyt so slávnostnou lyžovačkou, večerou aj zábavou až do rána. To ponúkajú všetky možné rôzne strediská – nie len na Slovensku ale aj mimo našej malej krajiny. K zime sneh jednoducho patrí, to asi nikto nepoprie. Hoci si mnohí z nás si zvykli v posledných rokoch cestovať práve v zimných mesiacoch do exotiky. Ešte stále sa však nájde veľa tých, ktorí sa radšej preháňajú po zasnežených svahoch. Užiť si Silvester na svahu je jednou z najlepších možností, ako privítať Nový rok. Ak ešte nemáte svoju tohtoročnú silvestrovskú lyžovačku zabezpečenú, je najvyšší čas to napraviť!

Foto: TravelTrex GmbH
Travel Trex, pr, nepouzivat

Kam vás lyžiarky povedú

Lyžovačku na Slovensku neoľutujú ani skúsení lyžiari. Naše strediská na sebe zamakali, takže ich možno bez väčších problémov porovnať s tými alpskými. Výhodou lyžovačky na Slovensku je, že sa všade dohovoríte, všetko poznáte a necítite sa stratení. Či už sa vyberiete na sánkovačku do Starého Smokovca, alebo si chcete užiť silvestrovskú lyžovačku s troškou adrenalínu v Tatranskej Lomnici, kde je východiskovým bodom na lyžovačku Lomnické sedlo, v každom stredisku nájdete program pre sánkarov, slabších či extrémnych lyžiarov, ale aj pre rodiny s deťmi. Ak vás už prešla chuť na naše svahy, Rakúsko je pre náš najbližšou alpskou krajinou, kde lyžovanie predstavuje druh životného štýlu. Napríklad lyžiarske stredisko Innerkrems v rakúskom Korutánsku je od Bratislavy vzdialené len 380 kilometrov. Vynikajúce zjazdovky a nádherné prostredie lákajú na lyžovačku, snowboardovanie a bežkovanie. Vďaka nadmorskej výške sú v stredisku počas celej zimy výborné podmienky na lyžovanie. Lyžiarske strediská Zell am See/Kaprun majú zase najlepšie organizované rekreačné a športové aktivity. Známe sú tiež pod menom Europa-Sportregion. Ak by vám však nevadilo ani dlhšie šoférovanie a väčšia vzdialenosť od Slovenska, vaše predstavy o zimnej lyžovačke vám môžu splniť talianske Dolomity. K strediskám ležiacim najbližšie k slovenským hraniciam patrí Arabba/Marmolada. Také Livigno je jedno z najlepších lyžiarskych stredísk v Európe s množstvom širokých upravených zjazdoviek, moderných lanoviek a vlekov. Ak y ste sa rozhodli stráviť viac času na zjazdovkách a vychutnať si aj trošku luxusu, vo francúzskom lyžiarskom stredisku Val d'Isère, ktoré má pod sebou sieť vlekov s Tignes, sa počas zimnej dovolenky na Silvestra deje toho naozaj veľa. Každý rok v decembri sa pešia zóna v centre Val d'Isère stáva dejiskom „Festi Light“. Perfektné svahy, ideálne prostredie a ešte k tomu aj ulice plné svetiel a ľadové sochy.

Foto: TravelTrex GmbH
TravelTrex GmbH

Privítať Nový rok počas cesty za teplom či na horách je v posledných rokoch trend. Silvestrovské bujaré oslavy v zasnežených horách ponúkajú nenahraditeľné chvíľky so všetkými, ktorých máme radi. Užite si silvestrovskú zábavu na lyžiach, ale dávajte si pritom pozor. Všetko s mierou.

chyba