Leto plné zážitkov v regióne Stredné Slovensko

Navštívte región Stredné Slovensko a vyberte z ponuky zážitkov podľa vašej chuti! Výhodou nie je len geografická poloha ale aj rôznorodosť tohto regiónu. Banícke historické mestá, bohatá kultúra, nedotknutá príroda, termálne pramene, dokonalý relax či aktívny oddych. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože región Stredné Slovensko je Radosť spoznávať!

01.07.2022 00:00
OOCR, pr, nepouzivat

Zažite deň plný adrenalínu zábavy v Slovenskej Ľupči

Medzi obľúbené zastávky návštevníkov tejto lokality určite patrí Hrad Ľupča. K jeho bránam sa po novom môžete vyviesť aj ekologicky, prostredníctvom elektrických kolobežiek. Tie budú k dispozícii v Modernom návštevníckom informačnom centre priamo v obci. Súčasťou ponuky je tiež prenájom ferratových setov a prilieb. Spravte si celodenný výlet na elektrických kolobežkách a prevezte sa na ochutnávku syrov na farme Hiadlovských alebo si dajte do tela na novotvorenej ferrate Pamír na Driekyňskej skale. Silu na ďalšie zážitky v podobe dobrej kávy a koláča určite odporúčame dočerpať v Mníchovom dvore.

OOCR, pr, nepouzivat

Víkendový program pre celú rodinu

Príďte s nami načrieť do tajov remeselníkov a dobových šermiarov. Počas Hronsekania v Hronseku sa môžete tešiť na rytierske súboje, sokoliarov, stredoveké remeselné a farmárske trhy, komentovanú prehliadku Kaštieľa či ochutnať dobovú kuchyňu. Toto všetko sa udeje počas víkendu 9.-10.7. 2022 v záhrade Kaštieľa v Hronseku.

Komentované prehliadky 3 krát inak

O nevšedné spoznávanie Banskej Bystrice, Zvolena, Kremnice a Bzovíka sa postaráme počas Nočných prehliadok, ktoré budú prebiehať v letných mesiacoch júl (8.7. vo Zvolene, 12.7. v Kremnici) a august (19.8. v Banskej Bystrici, 23.8. v Bzovíku). Do minulosti týchto miest vás vtiahneme prostredníctvom interaktívnych šermiarskych scénok, ktorých súčasťou sa možno stanete aj vy. Okrem obľúbených nočných prehliadok si môžete užiť aj čiastočne inscenované prehliadky Začnite s vysťahovaním! Pripravujeme ich v spolupráci s Múzeom SNP a klubmi vojenskej histórie nielen pre nadšencov histórie a vojnovej techniky, ale aj pre tých, ktorí sa chcú o téme Slovenského národného povstania dozvedieť viac. Odštartujú 16.7. na Španej Doline, a ďalej budú pokračovať 13.8. v Kremnici a 17.9. na Kališti. Trojicu prehliadok uzatvárajú komentované prehliadky Pohronskej hradnej cesty Zaži hrady inak!, ktoré budú prebiehať od mája do septembra na hradoch: Zvolenský zámok, Pustý hrad, Peťuša a Dobrá Niva.

OOCR, pr, nepouzivat

Objavte taje prírody

Ak preferujete viac prírodný turizmus, než ten mestský, nenechajte si ujsť lektorované exkurzie Staň sa na deň biológom a spoznaj divoký Laskomer. So zoológom a ekológom Jergušom Tesákom sa dozviete veľa nových zaujímavostí o miestnej faune a flóre. Budete spoznávať tajomstvá starého lesa, stopovať zvieratá, nastavovať fotopasce a vďaka nim uvidíte, aký je život v lese, keď sa nepozeráme.

Za baníckou históriou vás doslova prenesie Banský prekop Špania Dolina – Piesky. Popod špaňodolinskú zem sa budete môcť prejsť počas víkendov v mesiacoch máj, jún a september a júli až v auguste popri víkendoch aj počas pracovného týždňa. Celodenný program na Španej Doline si môžete vyskladať z návštevy Múzea medi, Historickej školy prof. Jozefa Mistríka, Múzea čipky v Klopačke alebo prechádzky po Banskom náučnom chodníku.

Ochutnávky vína nevšedne

Zažijete Nevšedné putovanie históriou Kremnice. Počas prehliadky sa dozviete viac o histórii Kremnice, nazriete do bežne neprístupných pivníc, budete degustovať vína a ochutnáte tradičnú kremnickú špecialitu – Atkáryho Kremnický krumpeľ.

Pre milovníkov kultúry a histórie

Aj tento rok môžete na vlastnej koži zažiť kultúru a históriu Banskej Bystrice prostredníctvom MÚZPAS-u. Múzejno – galerijný pas bude vašim sprievodcom a zľavnenou vstupenkou do do 6 múzeí, 1 galérie a na Hodinovú vežu v Banskej Bystrici. Tohtoročnou novinkou je obohatenie MÚZPAS-u o novú THURZO – FUGGER zážitkovú expozíciu. Toto všetko len za neuveriteľných 10€. Platnosť MÚZPAS-u je do 31.12.2023.

Cyklobus a Turbus

Na bicykli alebo peši, nechajte sa zviesť, komfortne a ekologicky našim Cyklobusom a Turbusom. Tento rok sme odštartovali už 11. ročník cyklobusu, ktorý pasažierov odvezie z Banskej Bystrice do okolitých lokalít, konkrétne Donovaly, Šachtičky, Malý Šturec a Strelníky. Cyklobus bude premávať od mája do septembra počas víkendov a sviatkov. Prevádzku už odštartoval aj tradičný Turbus, ktorý odvezie peších turistov z centra mesta až ku horskému hotelu Kráľova studňa, len na skok od slávnej Krížnej, východiskovým bodom pre túry vo Veľkej Fatre.

Za zážitkom zo sedala E-bajku

Ponuku adrenalínových a športových zážitkov rozširuje E-bike región Stredné Slovensko. Zo sedla ebiku spoznávajte Bike park Pustý hrad či okolie Kráľovej spolu so sprievodcom. Tí odvážnejší môžu skúsiť zjazdy na Zvolensko – Môťovských singletrailoch, Laskomerských singletrailoch a Gulditrailoch v Kremnici. Ak plánujete cyklovýlet vo dvojici, s rodinou alebo partiou, vystrojiť sa môžete v sieti požičovní elektrobicyklov našich partnerov.

V regióne Stredné Slovensko si príde na svoje naozaj každý. Viac informácií o uvedených podujatiach a zážitkov nájdete na webe www.centralslovakia.eu. Predpredaj vstupeniek na vybrané podujatia a zážitky je možný na webe www.zahoramizadolami.sk. Aktuálne informácie uverejňuje OOCR Stredné Slovensko aj na sociálne siete Facebook a Instagram.

OOCR Plagat Leto, pr, nepouzivat
OOCR Plagiat Leto, pr, nepouzivat

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

ministerstvo, logo, pr
Logotyp Stredne Slovensko, pr, nepouzivat
Slovakia-travel-logo
chyba